Grăsimea de rață ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la grăsimile saturate

©

Autor:

Grăsimea de rață ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la grăsimile saturate
Grăsimile și uleiurile comestibile sunt esențiale în dieta umană, având rolul de a furniza energie și acizi grași esențiali. Ele sunt utilizate în gătit, prăjit și ca aditivi alimentari. Deși grăsimile vegetale pot înlocui grăsimile saturate, ele sunt asociate cu deteriorarea senzorială și sunt sensibile la șoc termic.
Un studiu recent publicat în revista LWT a avut ca subiect avantajele potențiale ale utilizării grăsimilor de rață în industria alimentară. Revizuirea a cuprins 56 de lucrări de cercetare și 17 articole de sinteză legate de grăsimile de rață și aplicarea lor în alimentație.

Carnea de rață câștigă popularitate la nivel global, generând un volum mare de subproduse. Pentru a reduce poluarea, cercetătorii au transformat aceste subproduse în materiale alimentare, bogate în gelatină, colagen și peptide. Grăsimile de rață prezintă o compoziție unică de acizi grași, cu nivele scăzute de acizi grași saturați și nivele ridicate de acizi grași nesaturați, oferind potențiale beneficii pentru sănătatea umană.

Grăsimea de rață în industria alimentară

Comparativ cu uleiurile vegetale, grăsimile de rață au proprietăți termice, fizice și oxidative îmbunătățite. Un studiu german a sugerat că grăsimile de rață pot servi ca o alternativă la grăsimile de porc și de vită, fără a afecta proprietățile oxidative și fizico-chimice. În producția de margarină, adăugarea de grăsimi de rață reduce sinteza de acizi grași trans și îmbunătățește stabilitatea oxidativă.

Grăsimile de rață pot fi, de asemenea, folosite ca materiale de încapsulare și oleogeluri, cu aplicații în panificație, produse de cofetărie, unguente și produse lactate și din carne. Aceste oleogeluri bazate pe grăsimi de rață prezintă o stabilitate și o calitate îmbunătățite.

Concluzii

Grăsimile de rață extrase din subproduse pot servi ca o sursă vitală de grăsimi comestibile. Comparativ cu alte grăsimi de origine animală, grăsimile de rață conțin o concentrație mare de acizi grași nesaturați. Conținutul ridicat de acid oleic din grăsimea de rață promovează o mai bună stabilitate oxidativă în timpul depozitării.

sursa: News Medical
foto: Generated using DALL.E.3

Data actualizare: 23-10-2023 | creare: 23-10-2023 | Vizite: 391
Bibliografie
Could duck fats be a healthier alternative to saturated fats?, link: https://www.news-medical.net/news/20231022/Could-duck-fats-be-a-healthier-alternative-to-saturated-fats.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: