Grăsimea viscerală - explicații, riscuri, recomandări

Grăsimea viscerală - explicații, riscuri, recomandări

©

Autor:

Grăsimea viscerală - explicații, riscuri, recomandări

Grăsimea viscerală reprezintă grăsimea stocată de organism în jurul câtorva organe din cavitatea abdominală, în special în jurul ficatului, pacreasului, stomacului È™i a intestinului [1, 3].

Aceasta constituie aproximativ 10% din grăsimea de la nivelul organismului, în timp ce restul de 90 % este reprezentat de grăsimea subcutanată, situată imediat sub piele, pe care o putem regăsi la nivelul membrelor superioare È™i inferioare È™i a abdomenului [2, 3].

Odată cu înaintarea în vârstă, femeile tind să aibă un procent mai mare de grăsime la nivelul organismului, comparativ cu bărbaÈ›ii. DeÈ™i greutatea se poate menÈ›ine constantă, modificările se observă la nivelul taliei, deoarece grăsimea viscerală tinde să se „împingă” în peretele abdominal [2].

Grăsimea viscerală este denumită adesea È™i „grăsime activă”, deoarece, deÈ™i se găseÈ™te în proporÈ›ie mică în corpul uman, ea poate creÈ™te riscul de apariÈ›ie a unor probleme serioase de sănătate [1, 2].

Cauze care duc la apariția grăsimii viscerale

1. Consumul de alimente și băuturi cu conținut mare de zahăr

Diferite studii au arătat că există o legătură între consumul ridicat de zahăr È™i excesul de găsime de la nivelul cavității abdominale. Printre alimentele È™i băuturile cu conÈ›inut ridicat de zahăr se numără prăjiturile, bomboanele, dar È™i iaurtul, sucurile carbogazoase, cu diferite arome, ceaiul È™i cafeaua îndulcită. Se crede că motivul pentru care acestea duc la creÈ™terea grăsimii din organism este reprezentat de conÈ›inutul ridicat de fructoză din zahărul adăugat [4, 6].

2. Alcoolul

Consumat în cantități moderate, alcoolul poate avea efecte benefice asupra organismului. Vinul roÈ™u poate ajuta la scăderea riscului de apariÈ›ie a infarctului miocardic È™i a accidentului vascular cerebral [6].

În cantități ridicate, însă, alcoolul este extrem de nociv pentru organismul uman. De-a lungul timpului, studiile au arătat existenÈ›a unei legături între consumul de alcool È™i creÈ™terea în greutate, în special în cazul bărbaÈ›ilor. De asemenea, cantitatea de alcool consumată în decurs de 24 de ore este importantă în acest proces [4, 6].

3. Lipsa activității fizice

Stilul de viață sedentar este principala cauză care duce la apariÈ›ia a numeroase probleme de sănătate. S-a observat faptul că în ultimii ani, oamenii tind să facă din ce în ce mai puÈ›ine activități fizice, lucru care a determinat creÈ™terea ratei de obezitate [6].

4. Menopauza

La menopauză, apariÈ›ia grăsimii la nivelul abdomenului este comună. Nivelul extrem de scăzut de estrogen, hormon care în timpul pubertății ajută la depunerea grăsimii pe È™olduri pentru pregătirea unei eventuale sarcini, determină acumularea de grăsime la nivelul cavității abdominale, crescând astfel procentul de grăsime viscerală [4, 6].

Cum se măsoară cantitatea de grăsime viscerală din organism?

Cantitatea de grăsime viscerală din organism se poate măsura cu ajutorul a diferite metode, dintre care cele mai precise sunt RMN-ul È™i CT-ul. Acestea sunt, însă, proceduri costisitoare È™i mai greu accesibile. Astfel, se recurge de obicei la estimări bazate pe circumferinÈ›a È™i dimensiunea taliei, raportate la înălÈ›imea persoanei [1, 2]

Dat fiind faptul că grăsimea viscerală reprezintă 10% din cantitatea totală de grăsime din organism, cunoscând-o pe aceasta din urmă, putem estima cantitatea de grăsime viscerală pe care o avem. Aceasta reprezintă una dintre metodele de estimare, utilizată de specialiÈ™ti [1].

Însă, deoarece acasă nu ne putem măsura cu acurateÈ›e procentul de grăsime din organism, putem folosi o altă metodă care presupune măsurarea ratei talie-È™old (waist-to-hip ratio- WHR).

Pentru a se determina rata talie-șold trebuie parcurși următorii pași [1]:

  • În timp ce stăm în poziÈ›ie dreaptă, verticală, se măsoară cea mai mică zonă a taliei- se găseÈ™te, de regulă, chiar deasupra buricului. Aceasta va reprezenta circumferinÈ›a taliei;
  • Ulterior se măsoară È™oldurile, în zona lor cea mai mare. Aceasta reprezintă circumferinÈ›a È™oldurilor;
  • Se împarte circumferinÈ›a taliei la cea a È™oldurilor, rezultând astfel rata È™old-talie.


Conform unui raport din 2008 al OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, o rată mai mare de 0,85 în cazul femeilor È™i 0,9 la bărbaÈ›i indică obezitate abdominală [1, 7]

Riscuri

Grăsimea viscerală este implicată într-o serie de afecÈ›iuni cronice, printre care se numără:

  • Boli cardiovasculare, precum infarctul miocardic È™i accidentul vascular cerebral. Acestea survin în urma faptului că grăsimea viscerală se poate depune pe pereÈ›ii vaselor de sânge, ducând la apariÈ›ia aterosclerozei, cunoscută ca factor de risc pentru afecÈ›iunile cardiovasculare [1, 3, 4];
  • Diabetul de tip 2-grăsimea viscerală poate determina creÈ™terea rezistenÈ›ei la insulină, chiar È™i în cazul persoanelor care nu au avut niciodată Diabet sau prediabet [1, 4];
  • Cancerul colorectal-s-a demonstrat faptul că persoanele cu o cantitate mare de grăsime viscerală sunt de trei ori mai predispuse să dezvolte adenoame colorectale (polipi colorectali), comparativ cu persoanele care au o cantitate mică de grăsime viscerală. AceÈ™ti polipi au fost, de asemenea, asociaÈ›i cu rezistenÈ›a la insulină [2, 3];
  • Alzheimer-câteva studii au demonstrat că oamenii în jur de 40 de ani, cu un nivel ridicat de grăsime la nivelul cavității abdominale, prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta Alzheimer [2, 3];
  • Alte afecÈ›iuni precum: astm, probleme hepatice, dureri de spate, cancer de sân [2, 3, 4].


Recomandări

Factori care contribuie la scăderea și menținerea unui procent optim de grăsime viscerală sunt [1]:

  • exerciÈ›iile fizice;
  • alimentaÈ›ie adecvată;
  • stil e viață echilibrat.

1. Exercițiile fizice

Pentru menÈ›inerea unui stil de viață sănătos se recomandă 30 de minute de activitate fizică pe zi. Aceasta ajută la scăderea circumferinÈ›ei taliei È™i chiar dacă nu se observă o piedere semnificativă în greutate, se reduce cantitatea de grăsime viscerală [1, 2].

Este importantă includerea în activitatea fizică atât a exerciÈ›iilor cardio, precum alergatul È™i mersul pe bicicletă, care ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor, cât È™i a celor de fitness, care în timp ajută la arderea mai rapidă a caloriilor, deoarece muÈ™chii devin mai puternici È™i consumă mai multă energie [1, 5].

2. Alimentația

Se recomandă eliminarea alimentelor procesate, a celor bogate în zaharuri È™i grăsimi, precum È™i creÈ™terea consumului de alimente proaspete, fructe È™i legume [1, 2, 4].

3. Menținerea unui stil de viață sănătos

Pentru aceasta este recomandată [1, 2]:

  • evitarea fumatului, obicei care stimulează producerea de grăsime la nivelul orgamnismului;
  • dormitul suficient, care prea mult sau prea puÈ›in poate duce la acumularea de grăsime viscerală;
  • evitarea stresului-cortizolul, hormonul stresului, ajută la creÈ™terea cantității de grăsime viscerală stocată în organism. Prin urmare, evitarea stresului duce la scăderea cantității de cortizol. În acest scop sunt recomandate meditaÈ›ia, tehnicile de respiraÈ›ie profundă, sau tehnicile de management al stresului.


Concluzii

Grăsimea viscerală reprezintă unul dintre factorii de risc pentru apariția problemelor grave de sănătate. Menținerea unui stil de viață sănătos, echilibrat, contribuie la scăderea cantității de grăsime viscerală și menținerea ei la un nivel optim.


Data actualizare: 08-06-2021 | creare: 08-06-2021 | Vizite: 2284
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum putem reduce în mod eficient grăsimea viscerală?
  • Excesul de grăsime la nivelul abdomenului creÈ™te riscul de afecÈ›iuni cardiovasculare, chiar dacă indicele de masă corporală nu indică obezitate
  • Măsurarea grăsimii din jurul inimii poate prezice riscul de diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum