Formulele de lapte și greutatea sănătoasă la sugari - opinia specialiștilor

©

Autor:

Formulele de lapte și greutatea sănătoasă la sugari - opinia specialiștilor
Câștigul rapid în greutate în primele 6 luni de viață poate la fel de bine să constituie un factor de risc pentru obezitate infantilă și exces în greutate în perioada adultă.

Creșterea și dezvoltarea optime constituie un indicator al unei bune nutriții și oferă o perspectivă amplă asupra stării de sănătate a sugarilor și a copiilor,” afirmă Jillian Trabulsi, profesor de nutriție și dietetician autorizat. Prin urmare nutriția sugarului, când perioada de creștere este una dintre cele mai accelerate, este o preocupare critică nu doar a părinților, dar și a cadrelor medicale care intră în contact cu aceștia, implicit a cercetătorilor.

Procentul îngrijorător de 10% sugari care prezentau o greutate mai mare pentru înălțimea corespunzătoare vârstei, a crescut astfel interesul pentru a investiga modalitatea prin care sugarii să atingă greutatea optimă sănătoasă înainte de mica copilărie, începând cu alimentația din primele luni de viață.

În timp ce beneficiile alăptatului sunt binecunoscute – alimentația cu lapte matern oferă printre altele și protecție împotriva excesului de greutate – în realitate, 60% dintre sugarii din America primesc formule de lapte praf special adaptate vârstei mici începând cu luna a patra de viață, ca sursă primară de nutriție sau în completarea alăptării.

Potrivit unui studiu național (2016) desfășurat în România cu privire la alăptarea și nutriția copiilor în primul an de viață, se pare că doar 29.8% dintre mame au alăptat exclusiv în primele 6 luni, 23% au alăptat între 1 și 4 luni, respectiv în 20% dintre cazurile analizate durata alăptării exclusive s-a situat sub 1 lună.

Prin urmare, evaluarea practicilor în ceea ce privește nutrița în primele luni de viață s-au dovedit esențiale. Astfel, au fost analizate formulele pentru sugari și modul prin care compoziția variată a acestora influențează echilibrul energetic, câștigul ponderal și creșterea organismului. Prin intermediul unui studiu randomizat, s-a remarcat faptul că sugarii care au primit formule din lapte de vacă standard au prezentat un ritm de creștere mai accelerat comparativ cu bebelușii hrăniți cu formule de hidrolizat proteic (recomandate de regulă în cazurile de alergie la proteinele laptelui de vacă), care au câștigat în greutate în mod similar cu micuții alăptați.

Rezultatele preliminarii ale cercetării în legătură cu mecanismele balanței energetice care conduc la variațiile de creștere ponderală au fost prezentate în cadrul International Conference on Nutrition and Growth (Amsterdam).

Deoarece dieta din perioada de sugar poate avea consecințe pe termen lung asupra instalării obezității, diabetului zaharat și a altor boli în perioada adultă, este imperativ să se determine care sunt și de ce apar aceste diferențe de creștere ca urmare a administrării formulelor pentru sugari în detrimentul alăptării; alăptarea, care este și va rămâne standardul de aur pentru nutriția sugarilor.

Atunci când hrănirea cu lapte matern nu constituie o opțiune și trebuie luată în considerare utilizarea formulelor de lapte, este important să se stabilească împreună cu medicul pediatru sau cu un dietetician autorizat care produs are compoziția nutrițională potrivită pentru sugar, având în vedere impactul pe care l-ar putea avea asupra statusului nutrițional și ponderal al bebelușului.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 20-07-2019 | creare: 22-03-2017 | Vizite: 3544
Bibliografie
Research explores healthy weight gain in infants, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-explores-healthy-weight-gain-infants.html

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Indicele de masă corporală al bebelușului este un bun indicator al riscului de obezitate în copilărie
  • Formulele de lapte preparate în biberoane gradate necorespunzător pot afecta sănătatea copilului
  • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum