Greutatea mică la naștere

©

Autor:

Greutatea mică la naștere

Greutatea mică la naștere reprezintă o preocupare majoră în domeniul sănătății materno-infantile, cu consecințe semnificative asupra sănătății și dezvoltării copilului. Definită ca o greutate la naștere de sub 2.500 de grame, greutatea scăzută la naștere afectează milioane de nou-născuți în întreaga lume și poate avea implicații pe termen lung asupra copiilor și familiilor acestora. (1, 2, 3)

Cauze și factori de risc

Cauza principală a greutății mici la naștere o reprezintă nașterea prematură (înainte de a 37-a săptămână de gestație). Problemele de dezvoltare intrauterină, precum și factorii placentari (precum insuficiența placentară, placenta previa sau dezechilibrele în fluxul sanguin materno-fetal), pot afecta, de asemenea, greutatea bebelușului. În plus, starea de sănătate a mamei poate influența greutatea bebelușului la naștere. (1, 2)

Mamele care au probleme de sănătate preexistente, cum ar fi hipertensiune arterială, diabet, afecțiuni renale sau infecții, pot avea un risc crescut de a naște un copil cu greutate mică. Consumul de alcool, fumatul și utilizarea substanțelor interzise în timpul sarcinii pot, de asemenea, contribui la greutatea mică a nou-născutului. Violența domestică sau un istoric de nașteri premature anterioare constituie alți importanți factori de risc.

Greutatea mică la naștere poate afecta orice nou-născut, indiferent de sex sau etnie. Cu toate acestea, anumite categorii de femei prezintă un risc mai mare. Printre acestea se numără:

 • femeile în vârstă (peste 35 de ani) sau fetele prea tinere (sub 15 ani);
 • femeile cu diverse probleme medicale (în special cu diabet, hipertensiune arterială sau boli renale);
 • femeile cu sarcină multiplă (femeile cu gemeni sau tripleți prezintă un risc mai mare de a naște bebeluși cu greutate mică). (1, 2, 3)


Consecințele imediate și impactul pe termen lung

Copiii cu o greutate mică la naștere prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații medicale în copilărie, cum ar fi infecții respiratorii, afecțiuni cardiace, tulburări de nutriție, diabet de tip 2 și probleme cognitive și de dezvoltare. Cele mai frecvente complicații în copilărie sau în primele luni de viață includ:

 • probleme respiratorii (cum ar fi sindromul de detresă respiratorie, care rezultă din lipsa proteinei surfactant);
 • hemoragii intraventriculare (reprezintă sângerări craniene care pot, în cazuri rare, să cauzeze leziuni cerebrale);
 • enterocolita necrozantă (afecțiune intestinală care poate cauza probleme de hrănire, umflarea abdomenului și alte complicații și care necesită în general tratament cu antibiotice)
 • retinopatia de prematuritate (afecțiune oculară care apare atunci când retina bebelușului nu se dezvoltă complet în săptămânile care urmează nașterii, ce constituie principala cauză de orbire în rândul copiilor la nivel global);
 • infecții (în cazul unui bebeluș născut prea devreme, sistemul imunitar poate să nu fie complet dezvoltat și să nu poată lupta eficient împotriva infecțiilor). (3, 5, 6)


Implicațiile asupra sănătății și a dezvoltării se manifestă nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung, unele studii recente evidențiind faptul că o greutate de sub 2500 grame la naștere constituie un important factor de risc pentru bolile cronice apărute la maturitate. O meta-analiză publicată în anul 2017, ce a analizat 8 studii cu peste 100. 000 de participanți, a indicat faptul că greutatea mică la naștere poate fi considerată un factor de risc și un marker potențial pentru diabetul zaharat de tip 2. Cu toate acestea, mecanismele etiopatogenice care stau la baza asocierii nu sunt încă pe deplin înțelese, motiv pentru care sunt necesare cercetări suplimentare. (5, 6)

Greutatea mică la naștere poate fi, de asemenea, un indicator al stării de sănătate a mamei. Greutatea nou-născutului poate reflecta o alimentație necorespunzătoare sau o îngrijire prenatală inadecvată. De asemenea, poate fi semnalul unei sarcini cu complicații sau a unei sarcini nedorite. Conform rapoartelor oficiale ale Organizației Mondiale ale Sănătății, nou-născuții ai căror mame nu au primit îngrijire prenatală au avut de trei ori mai multe șanse să aibă o greutate mică la naștere și de cinci ori mai multe șanse să moară în primul an de viață, comparativ cu nou-născuții ale căror mame au primit îngrijire prenatală. (4, 5, 7)

Diagnosticul greutății mici la naștere

Greutatea mică la naștere poate fi diagnosticată prin măsurarea greutății bebelușului la naștere. În general, un nou-născut cu o greutate mai mică de 2, 5 kilograme este considerat a avea greutate mică la naștere. În plus, medicii pot evalua circumferința capului, lungimea și alte măsurători pentru a obține o imagine completă a stării de sănătate a nou-născutului. În mod normal, greutatea unui nou-născut este de 2, 5 - 4, 5 kilograme, media fiind de aproximativ 3 kilograme, băieții fiind în general cu 200-300 grame mai grei. (1, 2, 4)

Diagnosticarea greutății mici la naștere este esențială pentru a putea oferi îngrijirea adecvată și tratament necesar nou-născutului. Medicii și personalul medical utilizează măsurătorile greutății și circumferinței pentru a identifica bebelușii cu greutate mică la naștere și pentru a monitoriza evoluția lor în timp. Este important de menționat că, în ciuda unei greutăți mici la naștere, mulți bebeluși pot fi sănătoși și pot crește și se dezvolta normal, cu o îngrijire corespunzătoare și o monitorizare atentă. (1, 4, 7)

Greutatea mică la naștere: prevenție

Prevenirea greutății mici la naștere implică o îngrijire prenatală adecvată și menținerea unei stări de sănătate bune în timpul sarcinii. Este recomandat ca femeile să consulte un medic înainte de concepție și să urmeze îndrumările acestuia pe parcursul sarcinii. Este important, de asemenea, ca femeile gravide să adopte un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, dar și renunțarea la obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau drogurile.

Educația adecvată a femeilor însărcinate despre nutriție și sănătate joacă un rol crucial în prevenirea greutății mici la naștere. O alimentație echilibrată și adecvată în timpul sarcinii furnizează nutrienți necesari pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Femeile ar trebui să fie informate cu privire la importanța consumului de alimente bogate în proteine, vitamine și minerale, precum și despre evitarea alimentelor procesate sau nesănătoase. (1, 2, 4, 7)

Greutatea mică la naștere: tratament

Tratamentul pentru greutatea mică la naștere se concentrează pe îngrijirea și monitorizarea atentă a nou-născutului și poate varia în funcție de cauza și gravitatea sa. În cazurile severe, în care bebelușul are dificultăți respiratorii sau alte complicații medicale, poate fi necesară internarea într-o unitate de terapie intensivă neonatală. Pe lângă atentă supraveghere și îngrijire într-o unitate specializată, tratamentul poate presupune:

 • administrarea de suplimente (pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea optimă, bebelușii cu greutate mică la naștere pot primi suplimente nutritive);
 • alimentația prin intermediul unei sonde sau administrarea de alimente speciale adaptate nevoilor nou-născutului;
 • sprijinirea dezvoltării fizice și cognitive a bebelușilor prin terapii specializate, cum ar fi terapia fizică sau terapia ocupațională. (1, 2)

Data actualizare: 17-05-2023 | creare: 17-05-2023 | Vizite: 594
Bibliografie
(1) Low Birthweight, link: https://www.chop.edu/conditions-diseases/low-birthweight
(2) Low Birth Weight, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=low-birthweight-90-P02382
(3) Low birthweight, link: https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/birth/low-birthweight
(4) Low birth weight, link: https://www.who.int/data/nutrition/nlis/info/low-birth-weight
(5) Low birth weight and its associated risk factors: Health facility-based case-control study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7307746
(6) Birth weight and type 2 diabetes: A meta-analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5740598
(7) Ensuring Healthy Births Through Prenatal Support, link: https://www.americanprogress.org/article/ensuring-healthy-births-prenatal-support
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Riscul de mortalitate este influențat de greutatea la naștere?
 • Greutatea optimă la naștere poate ajuta la reducerea riscului de probleme de sănătate mentală la copii
 • Dezvoltarea fetală sănătoasă este strâns legată de apropierea de natură (studiu)
 •