Reflexe nou-născut

©

Autor:

Revizuit de:

Reflexe nou-născut
Reflexele la nou-născut apar ca răspuns al faptului că sistemul nervos nu este încă pe deplin maturizat. Aceste mișcări involuntare îl ajută pe bebeluș să supraviețuiască și să se dezvolte, prezența lor fiind un indiciu al activității cerebrale normale. Pe baza acestor reflexe necondiționate, bebelușul își dezvoltă apoi reflexele condiționate.

Utilitatea reflexelor la nou-născut variază, dar unele dintre ele sunt esențiale pentru supraviețuire - suptul și reflexul punctelor cardinale. Sunt puține însă exemplele de reflexe care au ajutat nou-născuții să supraviețuiască de-a lungul evoluției rasei umane - reflexul Moro. Alte reflexe pot ajuta la interacțiunea dintre părinți și copii, încurajându-i și ajutându-i pe părinți să îi răspundă în mod afectuos copilului. Dacă reflexele nou-născutului sunt absente, asimetrice sau se repetă persistent, pot indica o problemă neurologică.

Reflexul de supt

Reflexul de supt Pare greu de crezut, însă suptul la nou-născut este un reflex care îl ajută pe bebeluș să se hrănească și este considerat cel mai important dintre toate. În momentul în care îi este atins cerul gurii, acesta începe să sugă. Manifestarea acestui reflex de fiecare dată când este stimulat nu înseamnă că bebelușului îi este foame. Suptul este și o activitate relaxantă și plăcută pentru copil.

Acest reflex apare la făt în jurul săptămânii 32 și este dezvoltat complet în săptămâna 36. Din acest motiv, este posibil ca nou-născuții prematuri să aibă un reflex de supt slab. Reflexul este înlocuit cu acțiunea voluntară, conștientă, în jurul vârstei de 2 luni.

Reflexul punctelor cardinale

Când atingeți obrazul sau buzele nou-născutului, acesta va întoarce capul spre stimul, activându-i-se reflexul de supt. Acest act spontan de căutare îl ajută pe bebeluș să găsească sânul sau biberonul și să se hrănească.

Reflexul Babkin (mano-bucal)

Dacă aplicați o presiune ușoară în palmele unui nou-născut, acesta răspunde deschizând larg gura și îndoind mâinile, în încercarea de a-și băga mânuța în gură. Cu ajutorul reflexului de supt, bebelușul reușește să îndepărteze și mucusul care îi poate obstrucționa căile respiratorii superioare.

Reflexul de redresare a capului

Nou-născutul se află întins pe spate și îl trageți de mânuțe, până ajunge în poziția stând în șezut. Bebelușul va încerca să-și mențină capul în poziția verticală, dar nu va reuși, deoarece mușchii gâtului nu sunt încă dezvoltați și capul îi este foarte greu. Capul nou-născutului balansează înainte și înapoi, necesitând sprijin.

Reflexul de mers târâș

Când nou-născutul este poziționat pe burtică, acesta își ridică puțin capul, pentru a-l întoarce pe o parte și cealaltă, având, totodată, intenția de a se târâi. Această reacție îl împiedică să se sufoce și îl ajută să meargă de-a bușilea. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să nu lăsați bebelușul cu fața în jos pe o suprafață extrem de moale și să luați din calea sa eventuale pernuțe sau jucării.

Reflexul Moro (de îmbrățișare sau speriere)

reflexul moroAcest reflex apare în momentul în care nou-născutul este speriat sau luat prin surprindere, fiind una dintre cele mai dramatice reacții - bebelușul își deschide larg mâinile și picioarele, își întinde gâtul, apoi strânge mâinile și genunchii ca într-o îmbrățișare, izbucnind în plâns. Zgomotul propriului plâns poate speria din nou copilul și îi poate declanșa iar reflexul, creându-se un cerc vicios. Puteți liniști bebelușul aducându-i brațele pe lângă corp și aplicând o presiune ușoară pe piept și abdomen sau doar strângându-l în brațe.

Prin reflexul Moro, nou-născutul încearcă să își păstreze echilibrul și să prindă în brațe persoana sau obiectul salvator. Unii bebeluși sunt mai sensibili decât alții și pot avea o reacție mai mult sau mai puțin pronunțată, însă acest reflex dispare la 2-4 luni. Reflexul este numit după medicul pediatru german Ernst Moro.

Reflexul automat de mers (al lui Andre Thomas)

Acest reflex este prezent de la naștere, până la 3-4 luni, apoi reapare în momentul în care copilul învață să meargă. Dacă țineți nou-născutul de sub brațe, cu piciorușele pe o suprafață plană, acesta va încerca să pășească. Ținut în aceeași poziție, nou-născutul va întinde piciorușele aproximativ 20-30 de secunde pentru a se sprijini, apoi le va îndoi iar și va reveni în șezut.

Reflexul de apucare sau reflexul Darwinian

Dacă puneți un deget în palma unui nou-născut, acesta va strânge puternic mânuța în jurul degetului dumneavoastră. Acest reflex dispare în a doua sau a treia lună și îl pregătește pe bebeluș să prindă obiectele în mod voluntar. Aveți grijă însă: bebelușul poate oricând să-și relaxeze mânuța, iar obiectul poate cădea necontrolat.


Reflexul Babinski (de agățare plantară)

În momentul în care atingeți talpa nou-născutului, acesta o curbează și își îndoaie degețelele spre interior. Dacă atingeți talpa spre exterior, de la călcâi spre degetul mare, bebelușul va răsfira degetele, îndreptându-le spre exterior. Acest reflex dispare până la 6 luni și este o reacție opusă față de cea manifestată la maturitate.

Reflexul poziției de spadasin (al lui Magnus și Klein)

În primele săptămâni de viață, nou-născutul ține capul pe o parte sau alta atunci când stă pe spate. În momentul în care întoarce capul, brațul și piciorul de pe partea spre care privește se întind, iar celălalt braț și picior sunt îndoite. Acest reflex îl ajută pe nou-născut să nu se rostogolească și, în același timp, să-și poată examina mânuța.

Reflexul de înot

Dacă scufundați sub apă un nou-născut, acesta își va ține respirația și va începe să dea din mâini și picioare pentru a înota. Acest reflex se pierde la vârstă de 4-6 luni și îl ajută pe bebeluș să rămână în viață în cazul în care cade în apă. Testarea acestui reflex acasă este foarte riscantă pentru bebeluș, din cauză că poate înghiți foarte multă apă. Se recomandă ca primele lecții de înot să aibă loc după vârsta de trei ani.

Reflexul de extensie încrucișată a membrelor inferioare

Dacă atingeți piciorul unui nou-născut, celălalt picior se va îndoi peste primul, în încercarea de a îndepărta obiectul supărător. Acest reflex îl ajută să evite durerea.

Reflexul Galant

Acest reflex a fost numit după medicul neurolog rus, Johann Susman Galant. În timp ce nou-născutul se află cu fața în jos, atingeți-i ușor spatele, pe o parte a coloanei vertebrale. Copilul își va îndoi corpul spre partea care a fost atinsă. Dacă acest reflex se păstrează după vârsta de 6 luni, poate indica prezența unei boli.

Data actualizare: 21-01-2015 | creare: 27-10-2009 | Vizite: 37157
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea nou-născutului
  • Veți deveni părinți? Iată ce trebuie să aveți în vedere
  • Jucăriile noului născut - care sunt și cum le alegem?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum