Hemoglobina glicolizată măsurată la începutul sarcinii, un potențial biomarker al diabetului post-partum

©

Autor:

Hemoglobina glicolizată măsurată la începutul sarcinii, un potențial biomarker al diabetului post-partum
Valorile ridicate ale hemoglobinei glicolizate, măsurate la începutul sarcinii, au indicat prezența diabetului post-partum în 90% dintre cazuri la femeile cu diabet gestațional sau preexistent, în cadrul unui studiu publicat recent.
Apariția diabetului în timpul sarcinii constituie un important factor de risc pentru un diagnostic ulterior de diabet post-partum. Statisticile arată că prevalența diabetului zaharat în primele cinci luni după sarcină este de 14% la femeile cu antecedente de diabet în timpul sarcinii. Femeile din grupul de risc sunt îndrumate de către medici să efectueze un screening post-partum pentru diabet. Cu toate acestea, datele oficiale arată că mai puțin de 4 din 10 femei din grupul de risc sunt testate pentru diabet zaharat post-partum.

Studiul actual, condus de cercetători membrii ai societății Europene de Obstetrică și Ginecologie, și-a propus să determine care femei cu diabet gestațional prezintă cele mai mari riscuri de a fi testate pozitiv post-partum. În cadrul studiului, cercetătorii au examinat dacă valorile hemoglobinei glicolizate (HbA1C), testate la prima vizită prenatală, pot deveni un potențial biomarker pentru prediabet sau diabet postpartum. Studiul, realizat într-un spital didactic dintr-o regiune cu majoritate hispanica, a inclus 120 de femei cu diabet gestațional sau preexistent. Jumătate dintre participante au avut valori normale ale nivelurilor inițiale de HbA1C.

După naștere, aproximativ 20% dintre participante au avut un test pozitiv pentru diabet zaharat. Majoritatea acestora au avut un indice de masă corporală mai mare, comparativ cu femeile fără diabet. Dintre femeile depistate cu diabet post-partum (22), aproximativ 75% au avut valori înainte de sarcină ale HbA1C peste pragul diabetic. Valorile prediabetice precoce ale HbA1C au prezis prediabetul postpartum în peste 40% din cazuri și au indicat diabetul post-partum în 90% din cazuri.

În studiul actual, testarea HbA1C la începutul sarcinii a arătat o corelație fiabilă cu diabetul post-partum. Pe baza valorilor ridicate ale hemoglobinei glicolizate, 9 din 10 femei diagnosticate cu diabet zaharat în timpul sarcinii au avut un diagnostic pozitiv de diabet după sarcină. Descoperirile pot modifica modul de diagnosticare al diabetului zaharat de tip 2 post-partum, oferind posibilitatea medicilor să pună un diagnostic la începutul sarcinii, fără a mai fi necesare testări ulterioare.

sursa: News Medical
foto: ADragan / Shutterstock.com

Data actualizare: 05-10-2022 | creare: 05-10-2022 | Vizite: 245
Bibliografie
Early pregnancy glycemia predicts postpartum diabetes, https://www.news-medical.net/news/20220928/Early-pregnancy-glycemia-predicts-postpartum-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: