Hidratarea adecvată poate preveni insuficiența cardiacă si hipertrofia ventriculară stângă

©

Autor:

Hidratarea adecvată poate preveni insuficiența cardiacă si hipertrofia ventriculară stângă
Consumul unei cantități suficiente de lichide de-a lungul vieții contribuie la reducerea riscului de insuficiență cardiovasculară, concluzionează un nou studiu. Nivelul de sodiu seric, un electrolit cu rol fundamental în menținerea echilibrului apei la nivel extracelular, va putea ajuta la identificarea adulților care prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele furnizate de către peste 11.800 de adulți, cu vârste cuprinse între 45 și 66 de ani, care nu sufereau de diabet, obezitate sau insuficiență cardiacă la începutul studiului și care aveau niveluri de hidratare normale. Dintre participanți, peste 11% (aproximativ 1.370) au dezvoltat ulterior insuficiență cardiacă.

Pentru a evalua legăturile dintre insuficiența cardiacă și hidratare, echipa de cercetare a evaluat starea de hidratare a participanților folosind mai multe măsuri clinice. Dintre acestea, analiza nivelurilor de sodiu seric s-a dovedit cea mai utilă. Cercetătorii au reușit, folosind analiza nivelului sodiului din sânge, nu doar să identifice participanții cu un risc crescut de a dezvolta insuficiență cardiacă, ci și pe cei cu risc crescut de hipertrofie ventriculară stângă, o afecțiune caracterizată prin creșterea în volum a peretelui muscular a ventriculului stâng.

Într-o cohortă de peste 4.900 de adulți cu vârsta de peste 70 de ani, cei cu niveluri serice de sodiu cuprinse între 142,5 și 143 mEq/L la vârsta mijlocie au avut cu 62% mai multe șanse de a dezvolta hipertrofie ventriculară stângă. O valoare de peste 143 mEq/L a fost asociată cu un risc cu aproape 55% mai mare de insuficiență cardiacă.

Pe baza rezultatelor studiului, autorii concluzionează că nivelurile serice ale sodiului de peste 142 mEq/L la vârsta mijlocie sunt asociate cu riscuri crescute de a dezvolta insuficiență cardiacă și hipertrofie ventriculară stângă mai târziu în viață. La momentul actual, intervalul normal al valorilor sodiului serice este de 135-146 mEq/L.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-03-2022 | creare: 31-03-2022 | Vizite: 350
Bibliografie
Good hydration may reduce long-term risks for heart failure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220329114701.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  •