Hipertensiunea arterială accentuează declinul cognitiv

©

Autor:

Hipertensiunea arterială accentuează declinul cognitiv
O analiză a șase studii la care au participat peste 25.000 de persoane indică faptul că nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale provoacă un declin cognitiv mai rapid în rândul populației generale. Descoperirile sugerează că rasa unei persoane, deși ar putea juca un rol în ceea ce privește probabilitatea de a dezvolta demență, nu influențează rezultatele cognitive mai mult decât hipertensiunea arterială.
Scopul lucrării actuale de cercetare a fost acela de a afla dacă diferențele observate anterior, între riscul mai mare al persoanelor hispanice din SUA de a dezvolta demență, comparativ cu cel al populației generale, este influențat de rasă și de factori precum lipsa serviciilor medicale, mai degrabă decât de tensiunea arterială ridicată.

Descoperirile din cadrul lucrării actuale sugerează că hipertensiunea arterială cauzează un declin cognitiv mai rapid, atât în rândul hispanicilor, cât și al non-hispanicilor, care nu depinde de alți factori externi. Cu toate acestea, din cauza accesului mai prost la îngrijire al persoanelor hispanice, riscul poate fi și mai mult accentuat, în rândul celor cu hipertensiune arterială. „Declinul cognitiv și implicit riscul de demență pot fi diminuate prin administrarea medicamentelor antihipertensive”, subliniază autorul studiului, Deborah Levine, profesor de medicină Internă în cadrul Centrului Medical Academic al Universității din Michigan.

Pentru analiză, cercetătorii au utilizat datele din șase studii anterioare, desfășurate în ultimele cinci decenii. Perioada medie de urmărire pentru fiecare subiect inclus în studii a fost de aproximativ opt ani. Studiile au inclus în total puțin peste 22.000 de adulți non-hispanici și aproape 2.500 de adulți hispanic fără demență ai fără antecedente pentru accident vascular cerebral. La înscrierea în studii, media tensiunii arteriale sistolice a fost mai mică în grupul adulților hispanici, deși media de vârstă a fost cu 8 ani mai mare în rândul hispanicilor. În general, analiza a revelat faptul că scăderea funcției cognitive din cauza hipertensiunii arteriale a avut loc în același ritm în ambele grupuri de subiecți.

sursa: News Medical

Data actualizare: 30-09-2022 | creare: 30-09-2022 | Vizite: 239
Bibliografie
High blood pressure causes faster cognitive decline, new study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20220928/High-blood-pressure-causes-faster-cognitive-decline-new-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv
  • Ciocolata ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  •