Igiena la sala de sport

©

Autor:

Igiena la sala de sport
O rutină zilnică sau săptămânală de exerciții fizice este binevenită – sunt arhicunoscute beneficiile sportului asupra fizicului și psihicului nostru.

În timp ce unele persoane preferă să alerge în parc, să meargă la înot sau aleg un teren în aer liber, altele își iau „porția” de mișcare mergând la o sală de sport.

Sala de sport este frecventată zilnic de zeci, poate chiar sute de persoane, în funcție de capacitate . Asta înseamnă, printre altele: haine transpirate, echipament folosit la comun, vestiare și băi comune, pardoseli expuse germenilor de tot felul.

Riscul infecțiilor cauzate de bacterii și ciuperci și al virozelor sezoniere este mare, în aceste condiții.

Ce anume ne stă în masură pentru a face sport în condiții optime de igienă?

Reguli de igienă la sală

1. Nu purtați machiaj la sală

Cochetăria la sală trebuie să se rezume la un echipament sportiv de calitate, decent și curat – machiajul nu este compatibil cu exercițiile fizice. Din punct de vedere estetic, riscați ca transpirația să creeze un aspect neplăcut – întinderea rimelului și a fardului și adunarea fondului de ten în pliurile pielii.

Problema în sine o reprezintă însă efectele asupra tenului – pori înfundați, ten gras și încărcat, erupții, acnee și alergii.
Demachiați-vă înainte de a veni la sală și aplicați o loțiune tonică și o cremă hidratantă matifiantă, ca să nu vă strălucească tenul.

2. Strângeți-vă complet părul înainte de antrenament

Dacă aveți păr lung, vă va incomoda la executarea exercițiilor – vă veți încălzi, veți transpira mai mult, iar senzația de păr „lipit” de față nu e deloc plăcută. În plus, contactul podoabei capilare cu transpirația nu îi este benefic – transpirația este bogată în săruri și usucă firul de păr.

De aceea, e important să prindeți părul strâns într-o coadă și să îndepărtați eventualele suvițe sau bretonul de pe frunte. După antrenament, uscați-vă părul și când ajungeți acasă, puteți aplica un balsam hrănitor.

3. Spălați-vă mâinile înainte și după antrenament

Poate părea un sfat gratuit prin simplitatea sa – însă adesea se întâmplă să omitem acest pas, din grabă sau neglijență.
Curățându-ne mâinile
înainte de efectuarea exercițiilor fizice, îndepărtăm bacteriile „preluate” de pe diverse suprafețe și obiecte, în drumul spre sală, împiedicăm răspândirea lor pe echipament și pe corpul nostru.

După antrenament, ne igienizăm după ce am transpirat și am intrat în contact cu podeaua, salteaua și alte elemente ale echipamentului (gantere, mingi, aparate).

Pentru a fi siguri că v-ați dezinfectat corect mâinile, trebuie să le umeziți mai întâi, apoi să aplicați un săpun antibacterian, după care să vă frecați energic mâinile pe o parte și pe cealaltă timp de 15-25 de secunde. Curățați și zona dintre degete.
Clătiți apoi complet și uscați-vă bine cu un șervet curat din hârtie și în niciun caz cu un prosop textil de uz comun.

4. Nu vă atingeți fața în timpul antrenamentului

În timpul antrenamentului transpirați și există tendința invonluntară de a vă atinge fața pentru a vă șterge sudoarea. Evitați să faceți acest lucru, pentru că vă veți expune tenul la alergii, acnee, dacă nu cumva și la anumite boli transmisibile ale pielii, în cazul cel mai grav.

Uscați-vă în schimb cu ajutorul unui prosop adus de acasă, pe care îl folosiți doar dumneavoastră sau, mai bine, cu un servețel din hârtie.

5. Dezinfectați echipamentul de lucru înainte și după antrenament

Nu știți cine a folosit salteaua, mingile, ganterele sau aparatele înaintea dumneavoastră și cât de strict a fost cu igiena.

Pentru că nu vreți să luați contact cu transpirația altcuiva sau cu praful și bacteriile ce se dezvoltă în voie, curățați echipamentul înainte de a-l folosi. Puteți apela la un gel sau pulverizator antibacterian sau, și mai simplu, la un șervețel umed – ștergeți bine salteaua și/sau celelalte elemente cu care veți intra în contact în timpul exercițiilor.

După ce ați terminat, repetați, pentru a lăsa totul curat și igienizat.

6. Aduceți de acasă un prosop pentru a-l așeza pe saltea sau pe echipament – și schimbați-l de fiecare dată

Așezarea unui prosop peste suprafețele cu care intrați în contact (saltea, aparate) vă protejează atât pe dumneavoastră, cât și pe cei care vor folosi aceleași obiecte ulterior.

Nimeni nu își dorește să intre în contact cu transpirația altei persoane – prosopul va absorbi sudoarea din timpul antrenamentului și va fi ca o barieră între suprafața de uz comun și corpul dumneavoastră.

Recomandarea anterioară se aplică și când e vorba de băncile vestiarelor. Nu vă așezați direct pe acestea, când vă schimbați – așezați un prosop, pentru a evita ca pielea să intre în contact direct cu suprafața băncii.

Atenție, însă!
Nu folosiți prosopul cu care acoperiți salteaua pentru a vă șterge fața. Aduceți, preferabil, două prosoape, pe care să le folosiți în scopuri diferite.

7. Purtați slapi de plajă la duș

Dacă alegeți să vă spălați chiar la sală, imediat după antrenament, trebuie să aveți în vedere faptul că spațiile comune de duș sunt folosite de multe persoane și pot fi sursa unor infecții.
Pentru a nu vă alege cu micoze ale piciorului, nu intrați niciodată desculț la dușurile comune.

Purtați o pereche de șlapi de plajă (flip-flops) și apoi uscați-vă bine tălpile cu ajutorul unui prosop.

8. Acoperiți-vă rănile sau zgârieturile

Zgârieturile, tăieturile, rănile deschise intră în contact cu microorganismele și vă expun la infecții serioase. De asemenea, în cazul în care sângerați, puteți fi chiar dumneavoastră persoana care reprezintă un pericol pentru ceilalți clienți ai sălii.
Astfel, „sigilați” orice fisură a pielii cu ajutorul unor plasturi adezivi.

9. Nu împrumutați obiectele personal

Chiar dacă vă împrieteniți cu persoanele care frecventează sala și vi se pare plăcut să fiți generos, unele lucruri trebuie să rămână personale.
Nu paratajați prosopul, sticla de apă și nici peria de păr/pieptenele.

10. Schimbați-vă regulat sticla de apă

Fie că folosiți un recipient special, achiziționat din magazinele cu articole sportive, fie că optați pentru o sticlă obișnuită de plastic pe care o umpleți înainte de acasă sau de la dozatorul pus la dispoziție de sala de sport, e bine să le schimbați din când în când.

Motivul e simplu: microorganismele se înmulțesc foarte bine în condiții de umezeală.

11. Nu veniți la antrenamente dacă sunteți bolnav

Dacă vă încearcă simptomele unei răceli, aveți o alergie sau o micoză la nivelul pielii sau știți că suferiți de o boală infecțioasă transmisibilă, nu veniți la antrenamente.

E mai bine să lipsiți decât să reprezentați un factor de risc pentru ceilalți - cu siguranță v-ați dori ca și celelalte persoane să-și asume același gest de reponsabilitate.

12. Nu veniți la sală gata schimbat în echipamentul sportiv

Schimbați-vă întotdeauna în vestiarul sălii de sport și nu veniți la sala gata echipat, cu toate că ar fi mai comod așa. Chiar dacă stați aproape de sală și credeți că economisiți timp astfel, nu e indicat să veniți gata echipat.
Veți aduce în sala de sport praf și microbi de pe stradă.
Recomandarea este, evident, valabilă și pentru pantofii de sport!

13. Nu plecați acasă în hainele de sport

Schimbați-vă imediat ce ați terminat antrenamentul în haine curate și uscate. În niciun caz nu plecați acasă în hainele transpirate de la sală, cu gândul că le veți arunca direct în coșul de rufe oricum.
Hainele umede, îmbibate de transpirație permit microrganismelor să se dezvolte în voie.

În plus, senzația de umezeală, mai ales dacă ieșiți în aerul rece, vă poate crea un disconfort fizic serios și poate accentua anumite probleme de sănătate.

14. Puneți echipamentul folosit într-o pungă de plastic

Nu așezați hainele murdare direct în rucsac, chiar dacă îl folosiți doar pentru mersul la sală. Puneți-le într-o pungă de plastic și abia apoi în geantă.
Nu folosiți aceeași pungă de plastic la nesfârșit.

15. Spălați echipamentul după fiecare antrenament

Echipamentul trebuie să fie întotdeauna curat și uscat; spălați hainele în care faceți sport de fiecare dată după ce veniți de la sală și nu purtați de două ori aceeași îmbrăcăminte folosită.

Hainele au absorbit transpirația, celule moarte ale pielii, microbi, praf și trebuie igienizate.

16. Faceți duș cât mai repede după antrenament

Nu amânați dușul când ajungeți acasă, chiar dacă vă simțiți obosit și vă gândiți să vă odihniți puțin. Transpirația nu trebuie să stagneze pe piele – din motive care țin de sănătate, confort și... miros răspândit.

Preferați apa călduță și evitați dușurile prea reci (din dorința de a vă răcori) sau prea fierbinți (vă pot dezhidrata).
Folosiți un gel de duș antibacterian și acordați atenție zonelor mai puțin accesibile, precum spațiile dintre degetele picioarelor, unde bacteriile și ciupercile găsesc un mediu propice pentru înmulțire.

17. Interesați-vă care este programul de curățenie al sălii de sport

Observați nivelul de igienă al sălii – de câte ori este curățată pardoseala, cum arată dușurile, dacă există în permanență săpun și prosoape de hârtie, dacă echipamentul este dezinfectat.

Nu trebuie să supuneți personalul sălii unui interogatoriu, însă fiți atent la detalii și întrebați politicos ce produse folosesc pentru igienizare – mai ales dacă știți că aveți alergii la unele substanțe chimice.

Bolile care se pot contacta la sala de sport

Boli ale pielii

 • Herpesul circinat (tinea corporis)
Acest tip de herpes este o infecție cauzată de o ciupercă și se localizează la suprafața pielii. Se prezintă ca o alergie roșiatică, ce provoacă mâncărimi; are o formă circulară, încorporând la mijloc o secțiune de piele neafectată.

Se poate lua prin contactul cu suprafețe infestate; în acest caz: saltele, băncile echipamentelor,  chiuvete, dușuri, saune.

Micoza sau ciuperca piciorului apare pe tălpi, de regulă în zona dintre degetele picioarelor și se poate contacta cel mai curând de la dușurile comune, dar și prin folosirea comună  a prosoapelor.
Cauzează mâncărime și senzații locale de arsură.

Înmulțirea ciupercii tinea pedis este favorizată de purtarea îndelungată a șosetelor umede, a unor pantofi sport transpirați sau dintr-un material ce nu permite piciorului să respire.

 • Stafilococul auriu
Infecția cu Stafilococ auriu cauzează apariția unor pustule roșii, umflate și dureroase.
Acest tip de infecție este rezistentă la unele antibiotice.
Se poate transpite prin contactul direct cu pielea unei persoane infectate sau cu echipament contaminat (prosoape, saltele) și este favorizată de existența unor zgârieturi sau răni deschise.

Pentru a contribui la siguranța sălilor de sport, e esențial ca noi înșine să suspendăm frecventarea lor, atunci când avem o infecție cutanată sau o boală dermatologică transmisibilă.

Boli respiratorii

Virozele respiratorii, cauzate de obicei de rinovirusuri, cauzează simptomele cunoscute ale răcelii obișnuite: nas înfundat, durere în gât, tuse, strănut, febră ușoară.

Gripa este o afecțiune respiratorie serioasă, care poate pune sănătatea unei persoane în pericol în mod real. Simptomele se prezintă ca forme agravate ale celor prezente în virozele respiratorii.

Atât gripa, cât și răceala, se pot transmite prin inhalarea particulelor expulzate de o persoană bolnavă prin tuse, sau strănut, cât și prin atingerea unor suprefețe contaminate cu aceste particule.

E lesne că atunci când suntem răciți sau avem gripă, strănutul nostru poate contamina echipamentul de la sală, mânerele vestiarelor, obiectele sanitare.  De aceea, atunci când suntem bolnavi, e o idee execelentă să ne luăm câteva zile de pauză de la sala de sport, atunci cânb în semn de respect față de sănătatea celorlalți.

Boli gastro-intestinale

Gastroeneterita este cauzată, la adulți, de norovirusuri și se manifestă prin diaree, vărsături, crampe și dureri abdominale, ce se instalează în mai puțin de 48 de ore de la contactarea virusului.

Se poate transmite prin contactul direct cu o suprafață infestată sau cu o persoană bolnavă.


E în responsabilitatea fiecărui dintre noi să ținem seama de regulile elementare de igienă, să protejăm și să igienizăm echipamentul înainte și după folosire și să evităm mersul la sală când suntem bolnavi.

Administratorii sălilor de sport au obligația, la rândul lor, să se asigure că furnizează clienților un mediu curat. Asta înseamnă aerisire, dezinfectare profesională a pardoselilor și a echipamentului sportiv, o igienă stricta a grupurilor sanitare și o verificare periodică a surselor de mucegai

În acest mod, ne putem concentra pe ceea ce este esențial: nenumăratele beneficii ale sportului asupra sănătății noastre!

Data actualizare: 03-04-2014 | creare: 03-04-2014 | Vizite: 13934
Bibliografie
1 - Good Hygiene Habits at the Gym, link: http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/safe-workout-tips
2 - 6 Ways to Have Good Gym Hygiene, link: http://www.womenshealthmag.com/fitness/6-ways-to-have-good-gym-hygiene
3 – Gym Hygiene Brochere, link: http://www.simmons.edu/hygieneandhealth/docs/gym_hygiene_brochure.pdf
4 - Hygiene rules at the gym, link: http://www.e-health101.com/2013/04/hygiene-rules-at-the-gym/
5 - National Athletic Trainers’ Association Position Statement: Skin Diseases, link: http://www.nata.org/sites/default/files/position-statement-skin-disease.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Te-ai hotărât să mergi la sală? Citește ghidul începătorului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.