Impactul dezinfectiei cu ultraviolete asupra transmiterii nozocomiale a SARS-CoV-2 și a altor microorganisme

©

Autor:

Impactul dezinfectiei cu ultraviolete asupra transmiterii nozocomiale a SARS-CoV-2 și a altor microorganisme

Infecțiile nozocomiale sau asociate asistenței medicale apar în mediul spitalicesc. Ele cresc morbiditatea și mortalitatea pacienților, având în același timp un impact financiar negativ asupra sistemelor de sănătate. Pandemia de COVID-19 a crescut și mai mult această povară în toate unitățile de îngrijiri medicale din lume.
Cei mai frecvent întâlniți patogeni nozocomiali sunt virusurile și bacteriile. Rezistența la antibiotice, dar și incapacitatea de a trata infecțiile virale limitează utilizarea acestora.


Microorganismele sunt capabile să supraviețuiască pe suprafețe ani de zile și pot fi transmise pacienților. Studiile au arătat că mai puțin de 50% din suprafețele saloanelor sunt curățate eficient, astfel încât camerele se transformă în rezervoare de microorganisme.
Ultravioletele ce distrug microorganismele au lungimea de undă cuprinsă între 200 și 320 nanometri. Cel mai puternic germicid este UVC, folosit în multe sisteme comerciale.


Lumina ultravioletă produce inactivarea microbilor în urma absorbției acesteia de către materialul genetic. Radiația UV degradează învelișul proteic al anumitor virusuri și alterează structura secundară a proteinelor.


Sistemele care acționează în partea superioară a camerei pot fi folosite eficient în încăperi ocupate, precum săli de operație sau de așteptare. Alte echipamente utile în spital sunt filtrele de aer cu UVC și sistemele automate de dezinfectare cu ajutorul UV.


Ultravioletele de tip C sunt eficiente în reducerea transmiterii virusului SARS-CoV-2, deoarece sunt capabile să inactiveze încărcături virale mari.


Noile sisteme de filtrare a aerului folosesc filtre HEPA împreună cu UVC, sistem care crește eficiența dezinfectării și scade transmiterea agenților patogeni. Dezinfectarea suprafețelor neporoase cu ajutorul ultravioletelor include utilizarea de dispozitive cu UV xenon pulsat și cu emisie constantă de UVC. Acestea sunt eficiente în reducerea microorganismelor multidrog rezistente. De asemenea, dezinfectarea cu UVC a suprafețelor poroase, precum cele din echipamentul de protecție, inactivează virionii SARS-CoV-2, în special la nivelul măștilor faciale.


În concluzie, dezinfectarea mediului este un factor cheie în prevenția transmiterii bolilor infecțioase. Sunt necesare însă studii în viitor pentru a se determina beneficiile pe termen lung ale dezinfectării cu ultraviolete de tip C, precum și rata reducerii infecțiilor nozocomiale în urma folosirii lor.

sursa: News Medical
foto: Nor Gal / Shutterstock.com


Data actualizare: 25-11-2021 | creare: 25-11-2021 | Vizite: 319
Bibliografie
Impact of ultraviolet disinfection on nosocomial transmission of SARS-CoV-2 and other infectious diseases, link: https://www.news-medical.net/news/20211122/Impact-of-ultraviolet-disinfection-on-nosocomial-transmission-of-SARS-CoV-2-and-other-infectious-diseases.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Paturile de spital din cupru pot fi salvatoare de vieți
  • Legătura între infecțiile nosocomiale și microbiom
  • Vaccin experimental împotriva infecțiilor intraspitalicești
  •