Incidența infecțiilor urinare și factorii de risc comportamentali

©

Autor:

Incidența infecțiilor urinare și factorii de risc comportamentali
Infecțiile urinare, cu o prevalență în creștere la nivel global, afectează semnificativ calitatea vieții și pot duce la deces prematur dacă nu sunt gestionate corespunzător. Factorii de risc includ vârsta, comportamentul sexual, anatomia feminină, supresia imunitară și metodele contraceptive, iar abuzul de antibiotice agravează rezistența patogenilor.
Într-un studiu recent publicat în JAMA Network Open, cercetătorii au evaluat influența factorilor de risc comportamentali, precum dieta, greutatea corporală și stilul de viață, asupra prevalenței infecțiilor urinare. Studiul, cu un design observațional transversal, a folosit un chestionar de 39 de întrebări pentru a explora frecvența infecțiilor urinare în raport cu factorii de risc comportamentali. Chestionarul a fost distribuit online prin intermediul rețelelor sociale, WhatsApp și emailuri instituționale, țintind angajații și studenții din trei centre universitare românești.

Analiza a 1.033 de răspunsuri valide a arătat că infecțiile urinare sunt mai frecvente la femei, în special în grupa de vârstă 26-35 de ani. Studiul a evidențiat o legătură între frecvența infecțiilor și factori precum contactul sexual și a arătat că dietele sănătoase, în special la femeile peste 45 de ani, corelează cu rate mai scăzute ale infecțiilor. Analiza suplimentară a arătat că vârsta, nivelul de educație, greutatea și frecvența infecțiilor urinare influențează semnificativ alegerile dietetice.

Stilurile de viață sedentare au fost legate de infecții mai frecvente, subliniind rolul activității fizice în prevenirea infecțiilor urinare. Studiul subliniază necesitatea unei abordări integrate, care să includă modificări ale dietei și stilului de viață, pentru a reduce prevalența și recurența infecțiilor urinare.

sursa: News Medical
foto: valiantsin suprunovich/Shutterstock.com

Data actualizare: 07-02-2024 | creare: 07-02-2024 | Vizite: 226
Bibliografie
Does your diet increase the risk of recurring urinary tract infections?, link: https://www.news-medical.net/news/20240206/Does-your-diet-increase-the-risk-of-recurring-urinary-tract-infections.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un simplu simplu obicei ar putea ajuta la evitarea infecțiilor urinare
  • Antibioticele are putea fi soluția pentru ameliorarea durerilor cronice ale vezicii urinare (Studiu)
  • De ce ibuprofenul nu este indicat în tratamentul infecțiilor urinare la femei?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum