Infecția virală cu herpes simplex dublează riscul de demență (studiu)

Infecția virală cu herpes simplex dublează riscul de demență (studiu)

©

Autor:

Infecția virală cu herpes simplex dublează riscul de demență (studiu)
O cercetare recentă efectuată de Universitatea Uppsala a descoperit că persoanele care au fost infectate la un moment dat în viață cu virusul herpes simplex (HSV) au un risc dublu de a dezvolta demență comparativ cu cei neinfectaÈ›i. InfecÈ›ia cu HSV-1 È™i HSV-2 este asociată cu infecÈ›ii orofaciale, respectiv genitale. Studiul, publicat în Journal of Alzheimer's Disease, a implicat monitorizarea a 1000 de persoane în vârstă de 70 de ani din Uppsala, pe o perioadă de 15 ani. Rezultatele indică faptul că infecÈ›ia cu herpes simplex, un virus extrem de răspândit care afectează până la 80% dintre adulÈ›ii suedezi, poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea demenÈ›ei, deÈ™i mulÈ›i purtători nu prezintă simptome.
Dovezile sugerează interacÈ›iuni între HSV È™i apolipoproteina É›4 (APOE É›4), cel mai puternic factor de risc pentru boala Alzheimer, indicând că riscul poate fi conferit de HSV în combinaÈ›ie cu APOE É›4 È™i posibil alÈ›i factori genetici. Tratamentul anti-herpesvirus poate atenua riscul de Alzheimer asociat cu HSV. În contrast, studii anterioare au oferit rezultate mixte privind asocierea dintre HSV È™i demență sau Alzheimer.

Studiul a inclus participanÈ›i din cohorta Prospective Investigation of Vasculature in Uppsala Seniors (PIVUS), iniÈ›iată în 2001 la Universitatea Uppsala. ParticipanÈ›ii au fost evaluaÈ›i la vârstele de 70, 75 È™i 80 de ani È™i urmăriÈ›i prin înregistrări medicale până la vârsta de 85 de ani. PrezenÈ›a anticorpilor IgG È™i IgM anti-HSV È™i anti-CMV (citomegalovirus) a fost determinată prin ELISA. Statutul APOE É›4 a fost determinat prin genotipare sau fenotipare. Diagnosticele de demență È™i boală Alzheimer au fost revizuite de un geriatru experimentat. Tratamentul anti-herpesvirus a fost colectat din înregistrările de îngrijire primară È™i Registrul Suedez al Medicamentelor Prescrise.

Din 1.016 participanÈ›i PIVUS, 1.002 au fost incluÈ™i în studiu. SeroprevalenÈ›a anti-HSV IgG a fost asociată cu un risc dublu de demență, dar nu s-a găsit o asociere semnificativă cu boala Alzheimer. Nu s-au găsit interacÈ›iuni semnificative între seroprevalenÈ›a anti-HSV IgG È™i purtarea APOE É›4 sau seroprevalenÈ›a anti-CMV IgG în ceea ce priveÈ™te riscul de demență. Nici tratamentul anti-herpesvirus, nici nivelurile anti-HSV IgG sau anti-HSV IgM nu au fost asociate cu riscul de boală Alzheimer sau demență printre purtătorii de HSV. Nu s-au găsit asocieri pentru seroprevalenÈ›a sau nivelul anti-CMV IgG cu Alzheimer sau demență.

SeroprevalenÈ›a anti-HSV IgG a fost asociată cu un risc dublu de demență, adăugând la dovezile care susÈ›in un rol al HSV în demență. Nu s-a găsit un efect similar pentru CMV. IncidenÈ›a scăzută cumulată a bolii Alzheimer ar fi putut limita puterea statistică de a detecta asocieri. Nu s-au observat interacÈ›iuni între HSV È™i CMV sau APOE É›4 în asociere cu boala Alzheimer sau demență, necesitându-se studii suplimentare cu putere mai mare pentru a examina astfel de interacÈ›iuni potenÈ›iale. Efectul potenÈ›ial al tratamentului anti-herpesvirus asupra riscului de demență trebuie studiat în cadrul unor studii controlate randomizate pentru a evita problemele inerente studiilor observaÈ›ionale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-02-2024 | creare: 21-02-2024 | Vizite: 427
Bibliografie
Study points to herpes simplex virus as a risk factor for dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20240215/Study-points-to-herpes-simplex-virus-as-a-risk-factor-for-dementia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum se reactivează virusul herpetic în condiÈ›ii de stres
  • Ar putea exista o legătură între constipaÈ›ie È™i infecÈ›iile herpetice?
  • Biomarkeri care pot indica riscul de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum