Implantul mamar

©

Autor:

Implantul mamar

Dacă nu sunteți mulțumită de dimensiunile bustului dumneavoastă și v-ați decis să vă măriți sânii, probabil că sunteți interesată să aflați mai multe despre implanturile mamare.

Implanturile mamare oferă noi posibilități femeilor care doresc o mărire a sânilor prin chirurgie plastică. Implanturile diferă, în afară de mărime, și în funcție de conținutul lor; astfel, acestea pot avea fie conținut salin (ser fiziologic), pot fi umplute cu gel siliconic sau pot avea conținut mixt.


Dacă decizia de a recurge la implanturi mamare este fermă, e bine să consultați un chirurg plastician, pentru a vă informa asupra implanturilor cu silicon și a celor cu solutie salină, cât și asupra acelora mixte.

În funcție de corpul dumneavoastră și de așteptările pe care le aveți de la operație, medicul vă va recomanda un tip de implant pentru obținerea de rezultate cosmetice optime, care să se suprapună cât mai bine peste dorințele proprii. Totuși, hotărarea finală vă aparține.

 

Tipurile de implant mamar

Implantul mamar cu conținut salin constă într-un săculeț fabricat din silicon care poate fi preumplut cu soluție salină sau umplut în timpul operației.
Implantul cu gel siliconic conține de asemenea un săculeț din silicon, dar spre deosebire de cele cu conținut salin, săculețul este umplut cu gel siliconic.

 

Gelul siliconic are o consistență vâscoasă, fluidă, care imită fidel grăsimea, o componentă importantă a țesutului mamar. Soluția salină, pe de altă parte, nu este comprimabilă și, din cauza acestei lipse de flexibilitate dă sânului un aspect mai rigid.

 

Unele femei care au apelat la o operație de mărire a sânilor, susțin ca implanturile mamare cu gel siliconic oferă sânilor un aspect natural, veritabil. În schimb, doamnele care au apelat la implanturi cu conținut salin au primit în general critici pentru aspectul vizibil artificial al sânilor, deși modificarea tehnicilor chirugicale de realizare a implanturilor a redus într-o anumită măsură aceste nemulțumiri.


Înaintea unei operații de mărire a sânilor, trebuie luați în considerare anumiți factori privitori la implanturile mamare:

  • Implanturile mamare nu rezistă la nesfârșit.  „Garanția” nu e nelimitată, așa că mai devreme sau mai târziu va fi necesară o operație suplimentară, pentru refacerea sau, după caz, îndepartarea implanturilor. Operația de înlocuire a implanturilor vechi este însă  relativ ușoară și necesită mai putin timp de refacere decat operația inițială.
  • Testele de depistare a cancerului la sân (mamografia) se efectuează cu o mai mare dificultate dificultate decât în mod obișnuit; explicația e aceea că imaginile sunt mai greu de interpretat, în condițiile în care cancerul poate fi ascuns de implant.
    O soluție viabilă ar fi ca efectuarea acestor teste, atunci când este cazul, să se facă în unități specializate pentru femeile cu implanturi mamare. În cazul în care suspiciunile de boală sunt mari, pentru o acuratețe a rezultatului, medicul poate recomanda teste adiționale, precum cele cu ultrasunete sau rezonanța magnetică nucleară (RMN-ul).
  • Implanturile mamare pot stingheri în anumite cazuri alăptarea la sân, prin reducerea sau suprimarea lactației


Care sunt riscurile implanturilor mamare?

Atât implanturile cu conținut salin, cât și cele cu gel siliconic implică riscuri, printre care:

  • Ruperea implanturilor
  • Necesitatea efectuării unei operații suplimentare
  • Dezvoltarea unui țesut cicatrizant care poate deforma implantul
  • Durere mamară

În cazul implanturilor cu soluție salină, un motiv de îngrijorare poate fi micșorarea implantului în timp, în cazul ruperii acestuia.

Există riscul de rupere și în ce privește implanturile care conțin gel siliconic. Atunci când un implant cu silicon se rupe, gelul siliconic curge din săculețul de silicon în capsula în care a fost plasat implantul. Din fericire, nu s-a demonstrat că acest gel ar putea fi periculos pentru sănătate.

Cum îți dai seama dacă implantul mamar s-a rupt

Ruptura implanturilor cu conținut salin este evidentă: implantul se micșorează și își schimbă forma pe măsură ce soluția salină curge din săculețul în care se afla.


În cazul implanturilor cu gel siliconic, detecția e ceva mai dificilă. O ruptură acestora determină modificări mai subtile în forma, mărimea și conturul sânilor. Adesea, ruptura implantului cu silicon poate fi observată numai în cazul examinării clinice, efectuate de medicul chirurg estetician. Există totuși și cazuri mai puțin norocoase, în care ruptura nu prezintă niciun semn.


Din acest motiv, femeile care au  implanturi mamare cu gel siliconic sunt încurajate să efectueze examinări RMN periodice, pentru a putea depista în timp util semnele unei rupturi de implant. În acest sens, RMN-ul e recomandat  după primii trei ani de la realizarea implantului, după care se recomandă a se repeta la fiecare doi ani.


În cazul în care ruptura implantului mamar se produce, acesta trebuie îndepărtat pe cale chirurgicală. Din fericire, operația este ușoara și se face prin inciziile mici realizate în timpul operației inițiale de mărire.

Puteți afla informații complete privind implanturile mamare (riscuri, contraindicații, proceduri), citind articolul Marirea sanilor cu implanturi mamare - Mamoplastia de augmentare din secțiunea Estetică a Ghidului de sănătate ROmedic.


Data actualizare: 19-09-2013 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 10459
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: