Implant mamar: moft sau necesitate?

©

Autor:

Implant mamar: moft sau necesitate?
In ultimii ani, ne confruntam cu o crestere semnificativa a numarului de persoane care apeleaza la chirurgia estetica. Acestea sunt impartite in doua mari categorii:
  • persoane care au defecte vizibile din nastere care isi lasa amprenta asupra dezvoltarii psihicului persoanei in cauza, fie defecte care le impiedica sa aiba o viata normala prin problemele pe care le pot provoca (deviatie de sept majora care impiedica o buna respiratie s. a. )
  • persoane care nu sunt multumite de aspectul lor fizic si doresc sa-l imbunatateasca

In cele ce urmeaza vom discuta despre cea de-a doua categorie, intrucat necesitatea primeaza in mod evident in ceea ce priveste prima varianta.

De asemenea, si in cadrul categoriei reprezentate de persoanele care doresc sa-si imbunatateasca aspectul fizic se disting de asemenea mai multe tipologii:

  • persoane cu cereri realiste, care doresc o imbunatatire posibila a partii din corpul lor pe care o considera imperfecta, fiind constiente ca aceasta schimbare nu aduce cu sine fericirea si rezolvarea tuturor problemelor existente in viata persoanei
  • persoane cu doleante nerealiste, care doresc sa atinga perfectiunea, in ciuda faptului ca organismul nu le permite acest lucru, fiind convinse ca solutia la toate problemele lor este schimbarea fizica pe care si-o doresc.

In aceste conditii, pentru ca medicul sa se edifice cu care anume categorie se confrunta, un rol foarte important il are anamneza. In cadrul acesteia chirurgul plastician trebuie sa aiba in vedere urmatoarele (in afara de masuratorile specifice si anamneza clasica cu antecedente patologice, heredocolaterale sau examen fizic:
  • dorintele pacientei
  • motivatia acesteia
  • concordanta intre dorintele ei si posibilitatea reala

Implantul mamar

Implantul mamar este, fara indoiala, interventia chirugicala estetica cea mai des solicitata de catre femei. 

Pacienta trebuie informata despre structura glandei mamare, despre variantele de abordare (in santul inframamar, periareolar sau axilar), fiecare cu avantajele si dezavantajele ei, cat si despre despre variantele de implant. Trebuie inteles ca pretul de foarte multe ori reflecta calitatea, de aceea pacienta trebuie sa inteleaga ca un pret mic nu este intotdeauna un motiv de bucurie, ci poate fi chiar o mare problema.

Protezele mamare sunt produse de diferite firme si sunt de calitati diferite. Diferenta cea mai mare in materie de implanturi mamare o face insa materialul din care sunt faabricate. Exista doua tipuri de implanturi mamare: protezele siliconice si protezele umplute cu ser fiziologic. Cele mai recomandate de esteticieni sunt cele  siliconice, de aceea in continuare vom vorbi despre acestea.

In principiu, invelisul protezelor silinconice poate fi neted sau rugos, dar continutul este cel care face diferenta. Vascozitatea gelului siliconic reprezinta un criteriu important de calitate, gelurile fluide fiind de calitate proasta.

De asemenea, forma protezei si dimensiunile trebuie adaptate fiecarei paciente in parte, in functie de datele obtinute din masuratorile realizate la consult.

Pentru anumite proteze de calitate superioara exista posibilitatea alegerii unora complet personalizate si vizionarea aspectului obtinut dupa operatie prin intermediul unui program computerizat.
De aceea, foarte important este ca pacienta sa se documenteze foarte bine inaintea luarii unei decizii irevocabile care ar putea s-o coste sanatatea. Aceasta trebuie sa puna in balanta atat avantajele, cat si dezvantajele, pentru ca in ciuda satisfactiei obtinute de schimbarea unui defect (real sau imaginar), nu trebuie uitat faptul ca implantul mamar este o interventie chirurgicala, cu toate riscurile pe care le presupune.

In cele ce urmeaza, vom face o scurta descriere a glandei mamare si a procedurilor folosite in interventia chirugicala de augmentare mamara.

Cateva notiuni despre sani si glanda mamara

Sanul este centrat pe mamelon, zona inconjurata de un cerc pigmentat cunoscut sub denumirea de areola. Este format din lobi glandulari, tesut adipos.

Functia principala a sanului este de a produce lapte, insa pe langa aceasta, nu pot fi ignorate aspectele estetice si sexuale. Glanda mamara este bine dezvoltata la femei, comparativ cu barbatii, la care este atrofiata. La femeia adulta, glandele mamare au o structura complexa hormono-dependenta, cu importanta biologica dar si patologica. Pe langa asigurarea secretiei de lapte necesara nou-nascutului, sanul reprezinta si sediul a numeroase procese patologice, dintre care cancerele sunt cele mai importante.

Din punct de vedere psihologic, sanul reprezinta un simbol al feminitatii, fertilitatii, acesta putand fi unul din motivele pentru care barbatii se simt atrasi de femeile cu sanii mari.
Sanii sunt localizati la nivelul toaracelui pe fascia (invelisul) muschilor pectorali, intinzandu-se aproximativ de la coasta nr 3 pana la coasta 6.
In interiorul sanului se gasesc: ducte galactofore, lobi, tesut adipos, ligamentul suspensor al sanului (Cooper). Diminuarea elasticitatii pielii, distensia ligamentelor si marirea tesutului adipos in raport cu tesutul glandular explica tendinta sanilor de a se lasa, odata cu trecerea timpului.

Sanii au forme si volume diferite, in functie de cantitatea de tesut adipos prezent.

Sanul prezinta la exterior: 
  • areola -  care este cercul care inconjoara mamelonul, de culoare mai inchisa, prevazuta cu tuberculi Morgagni (in timpul sarcinii se dezvolta devenind tuberculi Montgomery pentru a secreta o substanta lubrifianta care ajuta sugarul sa suga fara a rani mamelonul mamei) .
  • mamelonul - situat in centrul areolei, este proeminent, reprezentand capatul canalelor galactofore. Este bogat in terminatii nervoase si contine fibre musculare netede care formeaza muschiul mamelar care are capacitatea de a se contracta involuntar, ca urmare a interventiei unor anumiti stimuli: mangaieri, frig, alaptare, aparand astfel erectia mamelonului.

Tipuri de implanturi mamare

Procedeul de insertie a protezelor mamare presupune alegerea unei anumite abordari: inframamar, periareolar, axilar sau ombilical.
Cea mai uzitata tehnica este cea inframamara, urmata de cea periareolara.

Cea mai recomandata metoda este cea in care se plaseaza proteza sub muschiul pectoral. E important, in alegerea tehnicii, sa fie avute in vedere structura și volumul sanului persoanei. In prezent, exista si o tehnica care presupune fixarea unei parti a protezei sub muschi, si a celeilalte, sub glanda.

Avantajele metodei inframamare de implant mamar

  • cicatricea care apare in urma interventiei este sub san, fiind acoperita de acesta, deci nu se poate vedea decat in momentul ridicarii sanilor
  • nu afecteaza capacitatea de alaptare 
  • ofera un aspect natural, proteza fiind camuflata de muschiul pectoral

Avantajele metodei periareolare de implant mamar

  • este o metoda mai putin dureroasa
  • cicatricea este foarte putin vizibila, datorita culorii diferite dintre areola si restul sanului

Metodele axilara si ombilicala sunt mai putin folosite, mai ales in Romania; acestea au insa avantajul de a lasa cicatrici foarte putin vizibile.

Ganditi-va foarte bine inainte de a va face o interventie; reflectati daca merita riscurile si daca credeti ca este cu adevarat necesara.

Documentati-va despre riscurile presupuse de aceasta si adresati-i medicului toate intrebarile pe care le doriti:  exprimati-va temerile fara constrangeri. Nu in ultimul rand, ganditi-va daca medicul ales va inspira incredere, are referinte bune si un comportament adecvat.

Sanatate si mult succes!

Data actualizare: 05-04-2019 | creare: 11-08-2012 | Vizite: 6128
Bibliografie
1."Corpul omenesc", editura Editions Atlas
2."Anatomia si fiziologia omului-compendiu", editura Corint, 2009
3."Augmentarea mamara", https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/breast-augmentation.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sânii
  • Auto-examinarea sânilor
  • Metode de ridicare a sanilor fara operatie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum