Estetica sânilor
Autor: Redacția ROmedic
O estetica armonioasa a sanilor poate reprezenta pentru unele femei iesirea dintr-un anonimat cel mai frecvent autoimpus, capabila sa le imbunatateasca raporturile cu sexul opus.
In aceste conditii, nu e de mirare ca cele mai multe operatii estetice vizeaza imbunatatirea formei si aspectului sanilor. „Explozia” de operatii estetice pentru sani se explica prin accesul imbunatatit la informatii de specialitate, prin cresterea numarului de plasticieni specializati in chirurgia estetica a sanilor, dar si prin mediatizarea imbunatatirilor operate de persoanele publice, care ofera un model in sine.
Decizia de a efectua o operatie estetica a sanilor trebuie sa fie una cu adevarat necesara si utila imaginii femeii in cauza. Ca sa va faceti o idee privind necesitatea reala a unei operatii, va oferim acest indicator extrem de simplu, dar foarte util:
- daca atunci cand purtati sutien, volumul si aspectul sanilor si al decolteului este satisfacator si estetic, atunci cu siguranta nu aveti motive pentru a apela la o interventie majora pentru marirea sanilor, cum ar fi implantul mamar. Optati mai degraba pentru o tonifiere a bustului sau, eventual, o ridicare a sanilor.
- sani lasati
- sani prea mari
- sani prea mici
- reconstructie a sanului (ca urmare a unei mastectomii, in tratamentul cancerului de san)
Sani lasati (flascitate, pierderea volumului, lipsa fermitatii)
Aspectul lasat al sanilor poate avea doua cauze majore. Fie sanii sunt prea mari si volumul lor actioneaza sub forta gravitatiei, fie sunt prea mici, iar tesutul muscular si mamar si-a pierdut din tonus.Pe langa aceste cauze, scaderea vizibila a tonusului sanilor si lasarea acestora poate avea si alte explicatii:
- pierderea masive si brusca in greutate
- in urma alaptarii, in perioada de dupa nastere
- expunerea excesiva la soare
- fumatul
- procesului de imbatranire
Daca va confruntati cu sani lasati, aveti doua optiuni:
- ridicarea si remodelarea sanilor - operatia prin care se indeparteaza excesul de piele de la nivelul sanului si se repozitioneaza si micsorareaza diametrul areolei mamare (corectia areolei mamare)
- lifting-ul sanilor (mastopexie) - procedura prin care sunt ridicati si conturati sanii cazuti
Sani mici
Problema sanilor mici este denumita, in termeni medicali, atrofie mamara. Aceasta poate fi usor corectata apeland la operatia de marire a sanilor cu ajutorul implanturilor.
In cazul pierderii unui volum mare din tesutul mamar (desi initial volumul sanilor era satisfacator) se poate apela la combinarea unui lifting cu inserarea unor implanturi mamare, care sa reconstruiasca „imaginea” initiala. Adesea, este nevoie si de o corectie periareolara a surplusului de tegument (mastopexie periareolara).
Marirea sanilor (mamoplastia de augmentare) are o traditie de peste 50 de ani. Trebuie spus ca nu este o decizie medicala, ci una personala, motivata de asteptarile estetice ale femeii in cauza. Ea se practica in general la femeile cu hipodezvoltare a sanilor, asimetrie mamara, modificari ale conturului corpului si sanilor.
In prezent, se fac progrese pentru a perfectiona o noua metoda de marire a sanilor, prin transfer autolog de grasime (microlipofiling). Aceasta metoda are, de fapt, scopul de a umple golurile la nivelul sanului provocate de reduceri masive, bruste in volumul acestuia. Totusi, metoda de marire prin transfer autolog de grasime nu este o procedura de crestere a volumului permanenta si nici nu ofera fermitate sanilor.
O procedura de remodelare a sanilor pe baza tesutului gras abundent in cazul pacientelor corpolente este liposcultura sanilor. Aceasta metoda poate fi aplicata si pacientelor cu o greutate mica si medie, care au apelat in prealabil la implanturi ca metoda de marire a sanilor, iar postoperator se simt marginile implantului. Pentru a rezolva problema, se introduce grasime in zonele necesare, pentru a uniformiza rezultatul.
Sunt promovate alternativ asa-zisele „metode naturale” de marire a sanilor, insa retineti ca acestea nu vor avea efecte vizibile spectaculoase. Metodele si tehnicile neinvazive ce promit un bust mai mare sunt, eventual, doar formule de tonifiere a sanilor. Se pot obtine uneori o mai buna fermitate un contur mai bine definit, un aspect placut si poate chiar cativa milimetri in plus.
Pot ajuta in acest sens tratamentele hormonale (numai prescrise de medicul specialist!), exercitiile fizice care maresc musculatura pectorala si masajul.
Nu uitati ca pentru sani mai frumosi, o piele elastica si ferma este esentiala; o puteti obtine printr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, prin exercitii fizice si printr-o hidratare optima.
Sanii sunt mai sanatosi si mai frumosi cu cat pielea este mai elastica, mai bine intretinuta prin exercitii fizice, hidratare, un stil de viata sanatos si echilibrat.
Sani mari
Problema sanilor prea mari, care creeaza probleme „posesoarei” este, in termeni medicali, o hipertrofie mamara. Netratata, hipertrofia mamara poate provoca dureri mari ale bustului si spatelui, probleme de respiratie sau sedentarism.Solutia, in cazul sanilor prea mari, este eliminarea surplusului de grasime. Se realizeaza, prin eliminarea acestui surplus o reductie mamara, cunoscuta tehnic sub denumirea de mamoplastie de reductie, asociata cu o operatie de corectie a areolei si a mameloanelor (remodelarea si pozitionarea acestora).
Lipoaspiratia grasimii glandulare si celei dispuse periglandular este o metoda de reductie mamara folosita atunci cand sanul este compus predominant din tesut gras.
Reductia mamara este o procedura complexa, care consta in indepartarea tegumentului, a grasimii si tesutului mamar si remodelarea sanului. Se asociaza cu liftingul mamar si remodelarea glandei mamare, corectarea ptozei mamare (aspectul de sani „lasati”) prin lifting cutanat.
Sani asimetrici
Chirugia estetica a sanilor are solutii si in cazurile de asimetrie.Trebuie sa stiti ca simetria absoluta la nivelul sanilor este extrem de rara la femei. Usoarele asimetrii, care nu afecteaza aspectul de ansamblu al bustului, nu necesita corectie chirurghicala. Uneori, insa, pot aparea asimetrii vizibile.
Asimetriile de volum pot fi corectate fie prin augmentarea sanului mic, fie prin reductia sanului mai mare. Diferentele de la nivelul complexului areolo-mamelonar, care apar cand sanii sunt situati la inaltimi diferite, ori sunt dispusi prea lateral sau prea spre centrul pieptului, pot fi ameliorate prin corectii la nivelul mamelonului si la nivelul areolei.
O alta problema estetica la nivelul mamelonului ce poate fi corectata chirurgical este invaginarea lor (utila in cazul mameloanelor cu aspect „ingropat”).
Asimetrii pot exista si la nivelul santului inframanar (spatiul usor adancit dintre sani), atunci cand sanii sunt dispusi la inaltimi diferite. In cazul sanilor foarte mici, care ofera un aspect „plat” al pieptului, exista posibilitatea ca acest sant inframamar sa nu existe deloc, caz in care poate fi reconstituit in cadrul interventiei de marire a sanilor.
Reconstructie mamara
Reconstructia mamara este necesara in cazul femeilor ce au suferit o mastectomie (totala sau partiala), in tratamentul cancerului la san.Momentul reconstructiei mamare este ales in functie de stadiul maladiei canceroase, insa ideal este in acelasi moment operator cu indepartarea chirugicala a sanului. In acest mod, se minimalizeaza implicatiile socio-psihologice pe care le poate avea pierderea sanilor la o femeie.
In aceasta sectiune ne propunem sa va prezentam in detaliu toate aspectele chirurgiei estetice a sanului: lista cu operatiile estetice pentru sani, informatii despre mastopexie, marirea sanilor (mamoplastia de augmentare), micsorarea sanilor (Mamoplastia de reductie), corectarea aspectului (corectarea asimetriei mamare, corectarea mameloanelor infundate).
Operatia de lifting a sanilor (mastopexia) corecteaza sanii lasati si reda aspectul atragator al decolteului. Exista mai multe tehnici de lifting mamar, orientate fiecarei nevoi. Aflati care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei metode....
Sanii prea mari in volum pot deveni o povara pentru fizicul si psihicul femeii in cauza. Din acest motiv, se poate recurge la o mamoplastie de reductie, care reduce si ridica sanul hipertrofic, pentru un aspect natural si cat mai estetic. ...
Scopul operatiei de micsorare a sanilor este de a reduce in volum, ridica si contura sanii, precum si de a remodela complexul areolo-mamelonar. Finalitatea este de a optine o proportionalitate a sanilor si a elimina disconfortul....
Marirea sanilor se poate realiza prin mai multe tehnici si metode, in functie de optiunea pacientei, cazul individual, rezultatele dorite si posibilitatile financiare. Aflati care sunt tehnicile chirurgicale si non-chirurgicale pentru un bust marit....
Marirea sanilor cea mai populara interventie chirugicala solicitata de femei. Interventia consta in introducerea unor implanturi, pentru a determina cresterea in volum a sanului si a imbunatati aspectul estetic al acestuia. Afla mai multe!...
Implantul mamar este o proteza cu caracteristici variate, cu un continut de gel siliconic coeziv sau ser fiziologic, utilizat pentru interventia chirurgicala de marire a sanilor. Exista mai multe tipuri de implanturi, in functie de continut....
Augmentarea mamara -operatia de marire a sanilor -ocupa al treilea loc ca popularitate in randul operatiilor estetice. Daca va ganditi sa apelati la chirurgia estetica de marire a sanilor, trebuie mai intai sa intelegeti ce implica aceasta operatie...
Implanturile mamare ofera noi posibilitati femeilor care doresc o marire a sanilor prin chirurgie plastica. Implanturile difera in functie de continutul lor; astfel ele pot avea continut salin sau pot fi umplute cu gel siliconic....
Implanturile mamare sunt dispozitive medicale utilizate în chirurgia plastică pentru a mări, a îmbunătăți forma sau a reconstrui sânii unei femei. Acestea constau în mod obișnuit dintr-o capsulă exterioară din silicon, umplută cu un gel de silicon sau cu soluție salină sterilă. Scopul implanturilor mamare poate v...
Operatia de marire de sani prin abord transaxilar a fost facuta pentru prima data in Romania de catre Doctorul Serban Porumb, medic primar chirurgie plastica si reparatorie. Doctorul Serban Porumb realizeaza aceasta tehnica din anul 2002, unde a stud...
Contracția capsulară este una dintre cele mai întâlnite complicații care pot apărea în urma implantului mamar. Conform statisticilor această problemă de sănătate afectează între 0,5 și 30% dintre persoanele care apelează la implant de sân. Aici intră atât persoane care solicită o mărire de sân...
Corpul uman este acoperit într-o proporție considerabilă de păr. Unele fire sunt scurte, semi-transparent, altele sunt mai lungi cum este în cazul părului capului, iar în unele cazuri aceste fire ar în zone în care nu te-ai aștepta să fie cum ar fi urechile sau sânii. Firele negre, cu tentă sârmoasă...
Sânii tuberoși reprezintă o malformație congenitală prezentă atât la femei, cât și la bărbați. Aceștia au baza îngustă și un pol inferior nedezvoltat, având o formă cilindrică. Reprezintă un defect fizic, de ordin estetic, prezent încă de la naștere. Totuși, acest defect devine vizibil doar &icir...
Reconstrucția mamară este un tip de operație recomandată femeilor care au suferit o mastectomie (operație de excizie a sânului) sau li s-a îndepărtat o porțiune a glandei mamare, operație numită segmentectomie, datorită diferitelor afecțiuni ale sânului....
Protezele pentru sâni sunt acele forme artificiale ce imită sânii naturali. Cel mai adesea, acestea sunt o variantă de a înlocui sânii sau o parte din aceștia, în urma unei mastectomii. Purtarea protezei poate fi o alegere temporară sau permanentă...
Cum as putea să am sâni mai frumoși? Cu siguranță ți-ai pus această întrebare măcar în gând, la un moment dat. Ai și motive – simbolistica estetică și sexuală a sânilor, dincolo de funcția lor biologică, nu poate fi ignorată. Un decolteu frumos atrage priviri admirative și, înainte de t...
Cea mai des solicitata interventie chirugicala din cadrul chirurgiei estetice este implantul mamar. Cititi despre atitudinea pacientelor in cazul implantului mamar, care sunt informatiile pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a apela la aceasta procedura si care sunt variantele intre care puteti opta....
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tumora la san lamuriti-ma
- Implant silicoane
- Marirea sanilor, o utopie? un risc?
- Sfarcuri ascunse
- Din cauza alaptatului am un san mai mare si unul mai mic
- Am un san mai mare si unul mai mic
- Arsuri ale sanului
- Durere subrat si deasupra sanului drept, duce la cancer?