Implicarea tatălui în activități cu bebelușul, asociată cu o mai bună dezvoltare mentală

©

Autor:

Implicarea tatălui în activități cu bebelușul, asociată cu o mai bună dezvoltare mentală
Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Imperial College London, King's College London și Universitatea Oxford, tații care interacționează mai mult cu bebelușii din primele luni de viață ale celor mici, este posibil să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării lor cognitive.

Interacțiunea cu tatăl a fost un aspect mai puțin investigat în cadrul studiilor privind dezvoltarea mentală a copiilor, însă autorii consideră că aceasta are un potențial ridicat.

Studiul cercetătorilor englezi a constat în înregistrarea video a jocului părinților cu copilul de 3 luni (fără jucării), apoi a interacțiunii părinților cu aceiași copii la vârsta de 2 ani, în timpul citirii unei cărți (în total 128 de familii). Materialele au fost apoi vizionate de o echipă de cercetători, care au evaluat nivelul de implicare al taților în activitățile respective. La vârsta de 2 ani, dezvoltarea cognitivă a copiilor a fost evaluată cu scala Bayley de dezvoltare mentală.

Analizând aceste informații, cercetătorii au identificat o corelație între nivelul de interacțiune al taților cu copiii și rezultatele celor mici la test, indiferent de genul copiilor (ceea ce contrazice ideea că băieții ar trebui să petreacă mai mult timp cu tata).

De asemenea, trăsături ale tatălui precum atitudinea pozitivă, calmul și anxietatea redusă în timpul citirii unei cărți copilului de 2 ani au corelat cu o mai bună dezvoltare cognitivă a micuților, respectiv cu mai bune abilități sociale, de limbaj, atenție și rezolvare de probleme.

Autorii consideră că rezultatele sugerează necesitatea încurajării taților să se implice mai mult în activități cu copiii încă din primele lor luni de viață. Studiul are însă și câteva limite: părinții participanți sunt reprezentativi pentru populația cu un nivel bun de educație, iar materialele video au fost scurte și nu pot fi considerate foarte reprezentative pentru nivelul de interacțiune dintre tați și copii.

Relația și interacțiunea tată-copil va rămâne probabil un subiect de studiu pentru cercetările viitoare.

Studiul a fost publicat în Infant Mental Health Journal.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-05-2017 | creare: 10-05-2017 | Vizite: 706
Bibliografie
Dad's involvement with baby early on associated with boost in mental development, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-dad-involvement-baby-early-boost.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum