Copiii adulți sunt mai susceptibili să se înstrăineze de tată decât de mamă

©

Autor:

Copiii adulți sunt mai susceptibili să se înstrăineze de tată decât de mamă
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Ohio State arată că rata de înstrăinare de părinți a copiilor adulți este mai mare în raport cu tatăl decât cu mama. Conform oamenilor de știință, numai 6% dintre aceștia au raportat perioade prelungite de înstrăinare de mamele lor, în timp ce procentul aferent celor ce au fost înstrăinați de tată a fost de aproximativ 4 ori mai mare, mai exact de 26%.
Rin Reczek, autor principal al studiului și profesor la universitatea americană, afirmă că rezultatele studiului indică faptul că relațiile dintre copii și părinți pot căpăta grade crescute de complexitate și că înstrăinarea dintre aceștia este un fenomen comun, în special când este vorba de persoanele de sex masculin. Aceșta menționează totodată și faptul că înstrăinarea de părinți are deseori un caracter temporar, întrucât datele sugerează că 81% dintre copii experimentează o ameliorare a relației cu mamele lor, în timp ce 69% raportează acest lucru în raport cu tații.

Eșantionul de studiu a fost compus din persoane cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani la momentul începerii acestuia, în anul 1979, aceștia fiind urmăriți periodic până în anul 2018. În total, specialiștii au examinat aproximativ 8500 de relații dintre copii și mame și 8119 relații dintre copii și tați, în cadrul cărora au fost raportați și factori precum gradul de apropiere dintre părinți și copii. Autorii explică faptul că înstrăinarea a fost definită drept lipsa apropierii dintre aceștia, sau lipsa oricărui contact raportat în această perioadă de timp, rezultatele sugerând o legătură strânsă între acest fenomen și variabile precum sexul, rasa, etnia și sexualitatea participanților.

Mai exact, fetele prezintă cu 22% mai multe șanse să resimtă o înstrăinare de părinți, în special de tații lor, Reczek afirmând că probabilitatea cea mai mare, în cadrul unei familii, este ca băieții să rămână în contact mai strâns cu tații, în timp ce fetele dezvoltă o conexiune mai strânsă cu mamele. De asemenea, studiul a relevat diferențe și în ceea ce privește rasa, astfel că statisticile arată o scădere cu 27% a ratei de apariție a înstrăinării la copiii cuplurilor afro-americane, spre deosebire de cei caucazieni. În plus, s-a constatat o creștere a acestei rate la copiii homosexuali cu până la 86%, aceștia experimentând cel mai des înstrăinarea de tată, o componentă comună a tuturor relațiilor analizate fiind faptul că, în majoritatea cazurilor, depărtarea de un părinte survenea în pragul vieții adulte.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images

Data actualizare: 10-01-2023 | creare: 10-01-2023 | Vizite: 407
Bibliografie
Adult children more likely to be estranged from dad than mom, study shows, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221215104549.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia la tați și copii este legată, indiferent de factorii genetici
  • Relația tată-copil
  • Impactul monitorizării parentale asupra comportamentelor și experiențelor adolescenților
  •