Infecția cu virusul Epstein-Barr poate determina apariția sclerozei multiple

©

Autor:

Infecția cu virusul Epstein-Barr poate determina apariția sclerozei multiple
Scleroza multiplă (SM), o boală progresivă care afectează 2,8 milioane de oameni din întreaga lume și pentru care nu există un tratament definitiv, este probabil cauzată de infecția cu virusul Epstein-Barr, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard T. H. Chan.
SM este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central care atacă tecile de mielină ce protejează neuronii din creier și măduva spinării. Cauzele apariției SM sunt necunoscute, însă o potențială cauză investigată de-a lungul ultimilor ani a fost EBV, un virus herpetic care poate provoca mononucleoză infecțioasă și care determină o infecție latentă în organismul gazdeu.

Stabilirea unei relații cauzale între virus și boală a fost dificilă deoarece EBV infectează aproximativ 95% dintre adulți, SM este o boală relativ rară, iar debutul simptomelor SM începe la aproximativ 10 ani după infecția cu EBV. Pentru a determina legătura dintre EBV și SM, cercetătorii au efectuat un studiu pe mai mult de 10 milioane de tineri adulți aflați în serviciu activ în armata SUA. Cercetătorii au identificat 955 militari care au fost diagnosticați cu SM în timpul perioadei de serviciu.

Echipa a analizat probe de ser prelevate o dată la doi ani de militari și a determinat starea soldaților EBV la momentul primului eșantion și relația dintre infecția cu EBV și debutul SM în timpul perioadei de serviciu activ. În această cohortă, riscul de SM a crescut de 32 de ori după infectarea cu EBV, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alte virusuri. Nivelurile serice ale lanțului ușor de neurofilament, un biomarker al degenerării nervoase tipice în SM, au crescut numai după infecția cu EBV. Constatările nu pot fi explicate de niciun factor de risc cunoscut pentru SM și sugerează EBV ca principală cauză a SM.

„Acesta este un pas important, deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de SM ar putea fi prevenite prin oprirea infecției cu EBV. În prezent, nu există nicio modalitate de a preveni sau trata eficient infecția cu EBV, dar un vaccin EBV sau care vizează virusul cu medicamente antivirale specifice EBV ar putea preveni sau vindeca în cele din urmă SM”, a declarat autorul principal al studiului, Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Şcoala de Sănătate Publică Harvard T. H. Chan.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-02-2023 | creare: 17-01-2022 | Vizite: 1032
Bibliografie
Multiple sclerosis may be caused by infection with the Epstein-Barr virus, link: https://www.news-medical.net/news/20220113/Multiple-sclerosis-may-be-caused-by-infection-with-the-Epstein-Barr-virus.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de echilibru ar putea ajuta persoanele cu scleroză multiplă
  • Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
  • De ce pacienții cu scleroză multiplă dezvoltă dizabilități
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum