De ce pacienții cu scleroză multiplă dezvoltă dizabilități

©

Autor:

De ce pacienții cu scleroză multiplă dezvoltă dizabilități

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune care presupune cicatrici multiple. Noi cercetări arată că cicatricile creierului și ale măduvei spinării la persoanele cu SM pot oferi indicii privind motivul pentru care aceștia dezvoltă un handicap progresiv, în timp ce personele cu boli conexe, în care sistemul imunitar atacă sistemul nervos central, nu dezvoltă.


Într-un studiu publicat în revista Neurology, cercetătorii de la Mayo Clinic au evaluat dacă inflamația duce la cicatrici permanente în cazul următoarelor trei afecțiuni: Scleroză multiplă, tulburarea spectrului de neuromielită optică cu anticorpi aquaporin-4 (AQP4-NMOSD) ; tulburarea asociată cu anticorpi glicoproteici oligodendrocitari de mielină (MOGAD). De asemenea, ei au studiat dacă cicatricile pot fi un motiv pentru absența unei dizabilități progresive lente în AQP4-NMOSD și MOGAD, comparativ cu SM.


Eoin Flanagan, autor principal al studiului spune că diferențele de cicatrizare pe care ei le-au găsit vor ajuta medicii să distingă mai ușor aceste trei boli, contribuind la punerea unui diagnostic. Constatările lor îmbunătățesc înțelegerea mecanismelor care afectează nervii în cazul acestor trei boli și pot sugera un rol important al unor astfel de cicatrici în dezvoltarea dizabilității pe termen lung în scleroza muliplă.


În toate aceste trei afecțiuni, sistemul imunitar al organismului vizează mielina. Acest lucru duce la inflamație și demielinizare, la nivelul creierului și măduvei spinării. Problemele de vedere, amorțeala, slăbiciunea sau disfuncția interstinului sau a vezicii urinare sunt simptome frecvente. Zonele de demielinizare, cunoscute sub numele de leziuni, apar ca pete albe la RMN. Mecanismele de reparare din organism încearcă să refacă leziunile, dar acest lucru poate fi incomplet, ducând la o cicatrice care rămâne vizibilă la viitoarele RMN-uri. Aceasta poate lăsa fibrele nervoase vulnerabile la deteriorări suplimentare, degenerând în timp.


Studiul de față a inclus 156 de pacienți, dintre care 67 cu scleroză multiplă, 51 cu AQP4-NMOSD și 38 cu MOGAD.
În cazul SM, cercetătorii au descoperit că zonele de inflamație s-au redus doar modest în dimensiune și au provocat o cicatrice de dimensiuni moderate. Când cicatricile se află în regiuni ale creierului și măduvei spinării care controlează mușchii brațelor și picioarelor, fibrele nervoase pot degenera și pot duce la agravarea lentă a dizabilității.


Elia Sechi, autor al studiului, spune că rezultatele lor evidențiază importanța medicamentelor disponibile în prezent pentru SM, care pot preveni foarte eficient leziunile noi și formarea ulterioară a cicatricilor.


Data actualizare: 21-07-2021 | creare: 21-07-2021 | Vizite: 862
Bibliografie
Why MS patients develop progressive disability, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210719143410.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de echilibru ar putea ajuta persoanele cu scleroză multiplă
  • Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
  • Expunerea la razele UV poate proteja adulții tineri și copiii împotriva sclerozei multiple
  •