Sportul este benefic pentru pacienții cu scleroză multiplă

©

Autor: Redacția ROmedic

Sportul este benefic pentru pacienții cu scleroză multiplă
Un studiu realizat de Universitatea Miguel Hernández și Departamentul de neurologie al spitalului din Elche (Spania) a indicat rolul important pe care anumite exerciții fizice îl pot avea asupra reducerii oboselii și creșterii mobilității în cazul pacienților care suferă de scleroză multiplă.

19 pacienți (5 bărbați și 14 femei) au fost împărțiți în două grupuri: unul a participat la un program intensiv de exerciții fizice, pe o durată de 12 săptămâni, în timp ce al doilea a fost grupul de control, care nu a făcut deloc sport pe durata celor 12 săptămâni.

Scleroza multiplă este o afecțiune a sistemului nervos central, care afectează creierul, măduva spinării și nervul optic. Este considerată o boală auto-imună pentru că sistemul imunitar este cel care atacă sistemul nervos. În cazurile severe, pacienții pot paraliza și/sau orbi.

Programul de antrenament a constat în primă fază în exerciții de fitness, după care pentru fiecare pacient a fost creat un plan de activitate fizică personalizat, bazat pe capacitatea fizică maximă a fiecăruia. Examinarea tuturor pacienților după perioada de antrenament a arătat o diferență semnificativă între condiția fizică a celor care au făcut sport și a celor care nu s-au antrenat – funcționalitatea și mobilitatea celor implicați în antrenament s-a imbunătățit semnificativ, în timp ce la ceilalți a rămas stabilă. În plus, s-a înregistrat și o îmbunătățire a calității vieții la pacienții care au făcut sport.

Studiul este încă în desfășurare, pentru că se dorește evidențierea rezultatelor pe termen lung ale activității fizice asupra persoanelor afectate de scleroza multiplă.

Data actualizare: 08-10-2014 | creare: 08-10-2014 | Vizite: 6328
Bibliografie
Sport can help multiple sclerosis patients, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/283301.php
What is MS? What is multiple sclerosis?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/37556.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
  • De ce pacienții cu scleroză multiplă dezvoltă dizabilități
  • Expunerea la razele UV poate proteja adulții tineri și copiii împotriva sclerozei multiple
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum