Infectiile nosocomiale (intraspitalicesti)

©

Autor:

Infectiile plagilor chirurgicale

Daca un pacient care a fost supus unei interventii chirurgicale, prezinta febra in perioada postoperatorie, se va proceda la evaluarea atenta a plagii chirurgicale. Infectiile plagilor chirurgicale reprezinta aproximatix 20% din totalul infectiilor intraspitalicesti raportate pana in prezent; o evaluare reala a tuturor cazurilor care s-au soldat cu infectii de plaga chirurgicala, este dificil de realizat, datorita perioadelor scurte de spitalizare. Au existat studii in care plagile chirurgicale au fost urmarite in ambulator; astfel s-a constatat ca frecventa cazurilor de infectii ale plagilor chirurgicale este mult mai mare decat cea raportata in cadrul unitatilor spitalicesti. S-a incercat o clasificare a interventiilor chirurgicale functie de riscul acestor pentru dezvoltarea unei infectii de plaga in postoperator; astfel, interventiile chirurgicale au fost clasificate in: curate, curate-contaminate, contaminate si murdare-infectate. Exista si procedee mai soficticate care se bazeaza pe stabilirea unui indice de risc, utilizand diverse scoruri de evaluare chirurgicala preoperatorie.

Alti factori de risc, care pot favoriza aparitia unei infectii de plaga, in postoperator: prezenta tuburilor de dren, durata relativ lunga a perioadei de internare preoperatorii, epilarea preoperatorie a zonei cutanate (in special daca este facuta in avans cu 24 de ore inainte de realizarea interventiei chirurgicale), durata prea lunga a interventiei chirurgicale, prezenta unor focare infectioase netratate (in vecinatate sau la distanta), precum si factori care tin de medicul chirurg ce realizeaza interventia respectiva. S-a demonstrat ca profilaxia cu antibiotice, realizata in preoperator, contribuie semnificativ la scaderea frecventei infectiilor de plaga chirurgicala. Utilizarea de antibiotice dupa inchiderea chirurgicala a plagii, nu aduce beneficii substantiale.

Medicul care examineaza plaga chirurgicala, va cerceta extinderea zonei eritematoase (nu mai mult de 2 centimetri dincolo de marginile plagii), indurarea plagii, sensibilitatea dureroasa a plagii, fluctuenta acesteia (semn important care indica o acumulare de puroi), posibilul drenaj (scurgere) de material purulent, precum si integritatea suturilor chirurgicale (afrontarea corecta a marginilor plagii chirurgicale) . Desfacearea (dehiscenta plagii) plagii poate fi cauzata atat de factori mecanici (traumatisme), cat si de prezenta unei infectii aflate in evolutie. O deosebita atentie va fi acordata plagilor chirurgicale de la nivelul sternului (dupa interventii chirurgicale cardiace), deoarece aparitia unor infectii cu aceasta localizarea, poate fi fatala pacientilor respectivi. Febra persistenta si instabilitatea sternului, repezinta motive seriose care recomanda o explorare chirurgicala atenta a
acestor tipuri de plagi. Mediastinita si osteomielita sternala reprezinta complicatii infectioase severe, care survin in urma inteventiilor chirurgicale cardice. Un interes aparte il reprezinta si plagile asociate cu plasarea unor proteze mecanice articulare. Aparitia unor anfectii de plaga, va fi urmata in general, de infectarea protezelor; in astfel de situatii, pentru a stopa infectia se recomanda indepartarea chirurgicala a dispozitivelor mecanice de la nivelul articulatiei.

Data actualizare: 24-07-2010 | creare: 03-07-2009 | Vizite: 209183
Bibliografie
Harrison Ed.14 pag 932-939
Dictionar Medical - V.Rusu , Ed. Medicala 2001
E.Miftode - Boli Infectioase, Ed Junimea 2008
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Paturile de spital din cupru pot fi salvatoare de vieți
  • Impactul dezinfectiei cu ultraviolete asupra transmiterii nozocomiale a SARS-CoV-2 și a altor microorganisme
  • Legătura între infecțiile nosocomiale și microbiom
  •