Inflamația poate fi redusă prin intermediul activității fizice susținute

©

Autor:

Inflamația poate fi redusă prin intermediul activității fizice susținute
Potrivit unui studiu finlandez realizat recent, o activitate fizică regulată și susținută poate limita inflamația cronică de grad redus determinată de adipozitate. Studiul, realizat de cercetătorii de la University of Eastern Finland și publicat în European Journal of Sport Science, a raportat, de asemenea, că dieta nu este asociată în mod independent cu inflamația.
Inflamația de grad scăzut din organism a fost asociată cu numeroase boli cronice, crescând riscul de diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare. A fi supraponderal și a fi obez sunt 2 factori care contribuie semnificativ la inflamația de grad scăzut, dar se cunosc prea puține informații despre rolul stilului de viață în reducerea inflamației încă din copilărie.

Studiul a analizat asocierile dintre activitatea fizică, sedentarismul, calitatea dietei, conținutul de grăsime corporală și inflamația de nivel scăzut la 390 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani. Activitatea fizică și timpul sedentar au fost măsurate printr-un senzor combinat de ritm cardiac, mișcare și compoziție corporală cu un dispozitiv DXA. Inflamarea de grad scăzut a fost evaluată utilizând biomarkeri măsurați din probe de sânge.

Dr. Eero Haapala a afirmat: „Studiul nostru a arătat cum copiii care erau fizic mai activi, mai puțin sedentari aveau un profil inflamator mai sănătos decât copiii care erau fizic mai puțin activi. Rezultatele noastre sugerează că efectele pozitive ale nivelurilor ridicate de activitate fizică și ale nivelurilor scăzute de timp sedentar asupra inflamației de nivel scăzut sunt explicate parțial prin efectele lor pozitive asupra compoziției corpului.” În plus, conform studiului, activitatea fizică scăzută, calitatea dietei nesănătoase și supraponderabilitatea reprezintă cea mai nefavorabilă combinație, cu un profil inflamator nesănătos.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-03-2021 | creare: 29-03-2021 | Vizite: 528
Bibliografie
Physical activity helps curb low-grade inflammation in children, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210323131222.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta occidentală poate crește riscul de inflamații
  • Trecerea de la o dietă de tip vestic la o dietă echilibrată ar putea reduce inflamația pielii și a articulațiilor
  • O dietă care conține alimente fermentate crește diversitatea microbiomului și scade inflamația, conform unui studiu
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum