Mecanismul prin care sportul încetinește creșterea tumorală

Mecanismul prin care sportul încetinește creșterea tumorală

©

Autor:

Mecanismul prin care sportul încetinește creșterea tumorală

Este cunoscut faptul că persoanele care fac sport au un prognostic mai bun decât pacienÈ›ii inactivi. Recent, cercetătorii au descoperit o posibilă explicaÈ›ie pentru care sportul ajută la încetinirea creÈ™terii tumorale la È™oricei. Potrivit acestora, activitatea fizică modifică metabolismul celulelor T citotoxice, crescând capacitatea de luptă împotriva celulelor canceroase.
Rezultatele au fost publicate în revista eLife.

Studiile anterioare au arătat că activitatea fizică poate preveni anumite boli, precum È™i îmbunătăți prognosticul pacienÈ›ilor cu diverse tipuri de cancer. TotuÈ™i, încă este neclar mecanismul prin care sportul influenÈ›ează pozitiv evoluÈ›ia bolnavilor de cancer. O explicaÈ›ie posibilă ar fi că exerciÈ›iul fizic activează sistemul imun, crescând capacitatea organismului de a preveni È™i inhiba creÈ™terea tumorală.

Cercetătorii din studiu au investigat modalitatea prin care celulele T citotoxice ale sistemului imun, celulele albe sangvine ce distrug celulelor neoplazice, răspund la activitatea fizică.

Ei au împărÈ›it È™oriceii cu cancer în două grupuri, dintre care unul a trebuit să exerseze la o roată care se învârtea iar celălalt să nu întreprindă niciun tip de efort fizic. Potrivit rezultatelor, la cobaii activi a încetinit creÈ™terea tumorală, față de cei inactivi.

Apoi, cercetătorii au evaluat importanÈ›a celulelor T citotoxice, atât la cobaii activi, cât È™i la cei inactivi, prin injectarea unor anticorpi împotriva acestora. Anticorpii au evidenÈ›iat efectele pozitive ale sportului atât în ceea ce priveÈ™te creÈ™terea tumorală cât È™i supravieÈ›uirea.

De asemenea, oamenii de È™tiință au transferat celulele T citotoxice de la cobaii activi la cei inactivi cu tumori, observându-se o îmbunătățire a sănătății.

Pentru a evalua efectele sportului asupra creÈ™terii tumorale, cercetătorii au izolat celule T, sânge È™i È›esut imediat după È™edinÈ›ele de antrenament ale cobailor, măsurând nivelele unor metaboliÈ›i produÈ™i de către muÈ™chi È™i eliminaÈ›i în sânge în timpul efortului. Rezultatele au arătat că lactatul, unul dintre aceÈ™ti metaboliÈ›i, a crescut activitatatea celulelor T. De asemenea, celulele T izolate de la È™oriceii activi aveau un metabolism alterat, în comparaÈ›ie cu cele de la cobaii inactivi.

Mai mult, cercetătorii au dorit să afle modalitatea prin care aceÈ™ti metaboliÈ›i se modifică ca È™i răspuns la sport, la specia umană. În acest scop, ei au recoltat probe de la 8 bărbaÈ›i sănătoÈ™i, la 30 de minute după o È™edință intensă de ciclism. Potrivit rezultatelor, la oameni s-au eliberat aceeaÈ™i metaboliÈ›i ca È™i la cobai.

Concluzia este că activitatea fizică influenÈ›ează producerea mai multor molecule È™i metaboliÈ›i care activează celulele imune ce luptă împotriva cancerului, inhibând creÈ™terea tumorală. Rezultatele ar putea ajuta la înÈ›elegerea mai bună a sistemului nostru imun È™i la dezvoltarea unor noi imunoterapii împotriva cancerului.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 03-11-2020 | creare: 03-11-2020 | Vizite: 436
Bibliografie
How exercise stalls cancer growth through the immune system: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201026114229.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcÈ›ie de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciÈ›ii fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum