O dietă care conține alimente fermentate crește diversitatea microbiomului și scade inflamația, conform unui studiu

O dietă care conține alimente fermentate crește diversitatea microbiomului și scade inflamația, conform unui studiu

©

Autor:

O dietă care conține alimente fermentate crește diversitatea microbiomului și scade inflamația, conform unui studiu

O dietă bogată în alimente fermentate amplifică diversitatea de microorganisme intestinale È™i scade semnele moleculare asociate cu inflamaÈ›ia.


Într-un studiu clinic realizat la Facultatea de Medicină Stanford, 36 de adulÈ›i sănătoÈ™i au urmat timp de 10 săptămâni o dietă care a inclus alimente fermentate sau alimente bogate în fibre.


Consumul de alimente precum iaurt, kefir, brânză de vacă, kimchi, băuturi din legume murate È™i ceai kombucha a dus la creÈ™terea diversității microbiene, cu efecte mai intense datorate porÈ›iilor mai mari.


În plus, 4 tipuri de celule imune au prezentat o activare scăzută la cei care au consumat alimente fermentate. Nivelurile a 19 proteine inflamatorii măsurate în sânge au fost de asemenea scăzute. Una dintre aceste proteine, interleukina 6, a fost asociată cu afecÈ›iuni ca poliartrita reumatoidă, diabetul zaharat de tip 2 È™i cu stresul cronic.


Pe de altă parte, niciuna din cele 19 proteine inflamatorii nu a scăzut la participanÈ›ii care au urmat o dietă bogată în fibre ce a conÈ›inut legume, seminÈ›e, cereale integrale, nuci È™i fructe. Datele arată că o creÈ™tere a consumului de fibre pe termen scurt este insuficientă pentru a amplifica diversitatea microbiomului.


În timp ce dietele bogate în fibre sunt asociate cu rate scăzute ale mortalității, consumul de alimente fermentate poate ajuta la menÈ›inerea greutății È™i la scăderea riscului de diabet, cancer È™i boli cardiovasculare.


Cercetătorii au analizat probe de sânge È™i scaun colectate înainte de studiu, în timpul dietei modificate È™i pe parcursul a 4 săptămâni după încheierea dietei, perioadă în care participanÈ›ii au mâncat în funcÈ›ie de preferinÈ›e.


Studiul arată că un consum crescut de fibre a dus la obÈ›inerea unor cantități crescute de carbohidraÈ›i în scaun. Acest aspect se poate corela cu faptul că microbiomul persoanelor din zone industrializate este scăzut în microorganisme care degradează fibrele.


Cercetătorii plănuiesc să realizeze studii pentru a analiza dacă alimentele fermentate È™i cele bogate în fibre acÈ›ionează sinergic în influenÈ›area microbiomului È™i a sistemului imun. Un alt scop este acela de a examina dacă în urma dietelor menÈ›ionate se pot modifica alÈ›i biomarkeri la pacienÈ›ii cu boli imune È™i metabolice, precum È™i la gravide sau la persoanele în vârstă.


Data actualizare: 14-07-2021 | creare: 14-07-2021 | Vizite: 216
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influenÈ›ează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul È™i ciocolata pot declanÈ™a migrene?
  • Dieta anti-inflamatoare, osteoporoza È™i riscul de fracturi la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.