O dietă care conține alimente fermentate crește diversitatea microbiomului și scade inflamația, conform unui studiu

©

Autor:

O dietă care conține alimente fermentate crește diversitatea microbiomului și scade inflamația, conform unui studiu

O dietă bogată în alimente fermentate amplifică diversitatea de microorganisme intestinale și scade semnele moleculare asociate cu inflamația.


Într-un studiu clinic realizat la Facultatea de Medicină Stanford, 36 de adulți sănătoși au urmat timp de 10 săptămâni o dietă care a inclus alimente fermentate sau alimente bogate în fibre.


Consumul de alimente precum iaurt, kefir, brânză de vacă, kimchi, băuturi din legume murate și ceai kombucha a dus la creșterea diversității microbiene, cu efecte mai intense datorate porțiilor mai mari.


În plus, 4 tipuri de celule imune au prezentat o activare scăzută la cei care au consumat alimente fermentate. Nivelurile a 19 proteine inflamatorii măsurate în sânge au fost de asemenea scăzute. Una dintre aceste proteine, interleukina 6, a fost asociată cu afecțiuni ca poliartrita reumatoidă, diabetul zaharat de tip 2 și cu stresul cronic.


Pe de altă parte, niciuna din cele 19 proteine inflamatorii nu a scăzut la participanții care au urmat o dietă bogată în fibre ce a conținut legume, semințe, cereale integrale, nuci și fructe. Datele arată că o creștere a consumului de fibre pe termen scurt este insuficientă pentru a amplifica diversitatea microbiomului.


În timp ce dietele bogate în fibre sunt asociate cu rate scăzute ale mortalității, consumul de alimente fermentate poate ajuta la menținerea greutății și la scăderea riscului de diabet, cancer și boli cardiovasculare.


Cercetătorii au analizat probe de sânge și scaun colectate înainte de studiu, în timpul dietei modificate și pe parcursul a 4 săptămâni după încheierea dietei, perioadă în care participanții au mâncat în funcție de preferințe.


Studiul arată că un consum crescut de fibre a dus la obținerea unor cantități crescute de carbohidrați în scaun. Acest aspect se poate corela cu faptul că microbiomul persoanelor din zone industrializate este scăzut în microorganisme care degradează fibrele.


Cercetătorii plănuiesc să realizeze studii pentru a analiza dacă alimentele fermentate și cele bogate în fibre acționează sinergic în influențarea microbiomului și a sistemului imun. Un alt scop este acela de a examina dacă în urma dietelor menționate se pot modifica alți biomarkeri la pacienții cu boli imune și metabolice, precum și la gravide sau la persoanele în vârstă.


Data actualizare: 14-07-2021 | creare: 14-07-2021 | Vizite: 91
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Dieta anti-inflamatoare, osteoporoza și riscul de fracturi la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.