Injectarea unui factor sanguin are aceleași efecte în creier ca exercițiile fizice

©

Autor:

Injectarea unui factor sanguin are aceleași efecte în creier ca exercițiile fizice
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, conduși de dr. Odette Leiter și dr. Tara Walker de la Institutul pentru creier din Queensland, au efectuat studii preclinice care demonstrează că injectarea unui anumit factor sanguin poate imita beneficiile cognitive ale exercițiilor fizice în creier. Echipa a descoperit că trombocitele, un tip de celule sanguine esențiale pentru coagularea sângelui, eliberează o proteină care revitalizează neuronii la șoarecii în vârstă într-un mod similar cu efectele exercițiului fizic.
Hipocampul, o regiune a creierului asociată cu învățarea și memoria, generează noi neuroni ca urmare a exercițiilor fizice, dar mecanismul exact a rămas neclar. Cercetările anterioare au indicat implicarea trombocitelor, iar acest studiu a arătat acum că trombocitele sunt într-adevăr esențiale pentru acest efect la șoarecii mai în vârstă. Cercetătorii au investigat exerkinele, compuși biologici eliberați în sânge în timpul exercițiilor fizice, despre care se crede că declanșează răspunsul creierului la efort.

Studiul a dezvăluit că o anumită exerkină, cunoscută sub numele de CXCL4/Factor de trombocite 4 (PF4), eliberată de trombocite după exercițiu, poate induce îmbunătățiri cognitive și regenerare atunci când este administrată prin injecții la șoareci în vârstă. Această descoperire are implicații semnificative pentru dezvoltarea intervențiilor farmaceutice, în special pentru persoanele care nu se pot angaja în exerciții fizice din cauza condițiilor de sănătate, limitărilor de mobilitate sau vârstei înaintate.

Deși injecția nu este concepută ca un substitut pentru exerciții fizice, este promițătoare pentru persoanele în vârstă, cei care se recuperează după leziuni cerebrale sau accidente vasculare cerebrale și persoanele cu mobilitate limitată. Următoarea fază a cercetării implică testarea răspunsului la șoareci cu boala Alzheimer, cu scopul final de a trece la studiile pe oameni. Studiul, publicat în Nature Communications, subliniază potențialul țintirii trombocitelor pentru a promova neurogeneza, a îmbunătăți cogniția și a atenua declinul cognitiv legat de vârstă.

sursa: News Medical
foto: Celulele stem neuronale din hipocampul șoarecelui prezentate în verde (corpurile celulare prezentate în albastru) dau naștere la noi neuroni maturi de-a lungul vieții. University of Queensland

Data actualizare: 18-08-2023 | creare: 18-08-2023 | Vizite: 286
Bibliografie
Injection of a specific blood factor can replicate the benefits of exercise in the brain, link: https://www.news-medical.net/news/20230816/Injection-of-a-specific-blood-factor-can-replicate-the-benefits-of-exercise-in-the-brain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suntem programați să fim atrași de un stil de viață activ din timpul vieții intrauterine?
  • 1 minut de antrenament intens ar putea avea beneficii similare cu 45 de minute de efort fizic moderat
  • Activitatea fizică regulată ar putea fi soluția pentru epidemia de obezitate și boli cardiovasculare
  •