1 minut de antrenament intens ar putea avea beneficii similare cu 45 de minute de efort fizic moderat

©

Autor:

1 minut de antrenament intens ar putea avea beneficii similare cu 45 de minute de efort fizic moderat
Un studiu publicat recent în jurnalul științific PLOS One a comparat efectele antrenamentelor pe intervale pentru viteză - sprint (sprint interval training, SIT) și a celui tradițional de intensitate moderată constantă pe întreaga durată a efortului fizic (moderate-intensity continuous training, MICT), asupra parametrilor cardiometabolici, la persoanele sedentare.

Activitatea fizică regulată constituie o strategie terapeutică eficientă și acceptată în prevenția și managementul patologiilor cronice, incluzând aici și diabetul zaharat tip 2. Prin urmare, ghidurile care promovează un stil de viață sănătos recomandă desfășurarea a 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de efort viguros aerobic într-o săptămână.

27 de participanți la studiu, sedentari din punct de vedere fizic, au fost împărțiți în 3 grupuri și, în funcție de categorie, fiecare a realizat: SIT care a implicat 3 x 20 secunde (1 minut) de activitate fizică intensă urmate de câte 2 minute de activitate fizică ușoară, MICT care a constat în 45 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe toată durata activității și un grup de control care nu s-a antrenat în perioada de referință. Exercițiile fizice au fost precedate în ambele cazuri de 2 minute de încălzire, respectiv încheiate cu 3 minute de stretching.

La sfârșitului intervalului de 12 săptămâni de urmărire s-a constatat o îmbunătățire cu privire la profilul cardiometabolic și respirator, implicit creșterea sensibilității la insulină, în rândul persoanelor sedentare care au fost active fizic pe perioada studiului. Mai precis, cele 3 minute de  activitate fizică intensă pe intervale (SIT) din cadrul celor 30 de minute totale de efort alocate într-o săptămână au prezentat o eficiență similară celor 150 de minute de activitate fizică moderată (MICT) săptămânale. Rezultatele sunt promițătoare și impun validarea acestora prin intermediul unor studii suplimentare.
 
Inactivitatea fizică constiuie un factor de risc cardiometabolic modificabil. Percepția generală conform căreia antrenamentul fizic este consumator de timp impune dezvoltarea unor strategii eficiente care să combată sedentarismul.

Deși antrenamentul intens intermitent reduce semnificativ timpul alocat exercițiilor fizice, timpul „câștigat” ar putea fi alocat eronat activităților sedentare sau unor comportamente alimentare inadecvate, ceea ce ar putea reduce semnificativ beneficiile promise de acest tip de antrenament. Prin urmare, o alimentație echilibrată și desfășurarea activităților fizice regulate, de intensitate moderată, rămân strategii rezonabile pentru un stil de viață sănătos și un control cardiometabolic eficient. 

Data actualizare: 28-03-2020 | creare: 28-04-2016 | Vizite: 2190
Bibliografie
(1) 1 Minute of All-Out Exercise May Have Benefits of 45 Minutes of Moderate Exertion, link: https://well.blogs.nytimes.com/2016/04/27/1-minute-of-all-out-exercise-may-equal-45-minutes-of-moderate-exertion/?_r=0
(2) Twelve Weeks of Sprint Interval Training Improves Indices of Cardiometabolic Health Similar to Traditional Endurance Training despite a Five-Fold Lower Exercise Volume and Time Commitment, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0154075
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suntem programați să fim atrași de un stil de viață activ din timpul vieții intrauterine?
  • Activitatea fizică regulată ar putea fi soluția pentru epidemia de obezitate și boli cardiovasculare
  • Stilul de viață activ menține plămânii sănătoși
  •