Activitatea fizică regulată ar putea fi soluția pentru epidemia de obezitate și boli cardiovasculare

©

Autor:

Activitatea fizică regulată ar putea fi soluția pentru epidemia de obezitate și boli cardiovasculare
Dacă activitatea fizică ar putea fi disponibilă sub formă de pastile, atunci toată lumea le-ar lua”, declară autorii editorialului publicat în jurnalul științific Cardiology, dedicat importanței activității fizice regulate și rolului major în combaterea epidemiei globale de obezitate și boli cardiovasculare.

Conform statisticilor din Europa, aproximativ 33% dintre europeni realizează cu regularitate activități fizice, în timp ce un procent de 42% nu realizează nici o formă de activitate.

Una dintre consecințele negative ale inactivității fizice este reprezentată de creșterea în exces de greutate. Statusul de supraponderal sau obez este frecvent asociat cu o creștere semnificativă a riscului pentru afecțiuni cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic și atac vascular cerebral, pentru diabet zaharat tip 2, osteoartrită și o serie de cancere comune, cum este cancerul colorectal.

Autorii editorialului evidențiază de asemenea faptul că activitatea fizică desfășurată cu regularitate manifestă o serie de efecte pozitive la nivelul organismului dincolo de echilibrul ponderal, printre care:
  • reducerea presiunii arteriale, a colesterolului și a trigliceridelor plasmatice;
  • reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare, osteroartrită;
  • diminuarea riscului de apariție al cancerului colorectal și posibil al cancerului mamar și de prostată;
  • creșterea vitalității și îmbunătățirea stării de dispoziție, a calității somnului și a vieții sexuale;

Cu toate acestea, insuficiența timpului și efortului alocate desfășurării regulate a activității fizice, dar și cunoștințele limitate și inexacte cu privire la beneficiile acesteia asupra sănătății atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, ar putea să contribuie la adoptarea unui stil de viață sedentar. Această ipoteză a constituit justificarea inactivității fizice în rândul a 42% dintre europeni, conform datelor statistice prezentate în editorial.

Doar restricția calorică prin dietă este frecvent dificilă de menținut pe termen lung în rândul persoanelor care doresc să își reducă greutatea corporală. În acest scop, desfășurarea activității fizice ar putea îmbogăți calitatea dietei prin creșterea controlată a ingestiei alimentare, iar surplusul caloric va fi consumat prin intermediul efortului realizat.

Conform autorilor, mersul pe jos în ritm alert timp de 20 de minute, realizat cu regularitate în fiecare zi, poate conduce la un consum energetic de aproximativ 700 de calorii într-o săptămână și contribuie la reducerea riscului de boală coronariană cu aproximativ 30 – 40%.

Prin urmare, inactivitatea fizică este cel puțin la fel de importantă ca dieta în etiologia obezității și a afecțiunilor cardiovasculare, iar combaterea acesteia constiutie o strategie eficientă în managementul teraputic al patologiilor metabolice.

Lipsa activității fizice ar putea fi responsabilă pentru apariția a 22% afecțiuni coronariene, 22% cancere de colon, 18% fracturi osteoporotice, 12 % cazuri de diabet zaharat și hipertensiune arterială și a 5% cazuri de cancer mamar.

Scopul acestui editorial a constat în creșterea gradului de conștientizare în rândul cadrelor medicale și educare a pacienților cu privire la rolul crucial al activității fizice regulate pentru sănătatee cardiovasculară și managementul ponderal.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-10-2022 | creare: 18-05-2016 | Vizite: 1338
Bibliografie
Regular physical activity is 'magic bullet' for pandemics of obesity, cardiovascular disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160516091837.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  •