Înotul în piscină - considerente privind sănătatea

©

Autor:

Înotul în piscină - considerente privind sănătatea

Înotul la piscină este una dintre cele mai plăcute activități atât în timpul verii cât și în sezoanele friguroase (când mergi la piscine acoperite). În special dacă mergi cu familia, ar trebui să acorzi atenție unor aspecte pentru a vă bucura cu toții de timpul liber în deplină siguranță.


Ce trebuie să faci înainte de a intra în piscină?

Fie că e vorba de înotători amatori, sau de copii mici care abia acum fac primii pași în apă, este importat să iei în considerare câteva lucruri înainte de a intra în piscină: (1)

  • Asigură-te că există un salvamar, iar în cazul în care nu există, pune-le celor mici veste de salvare pentru a înota în siguranță
  • Asigură-te că nimeni nu are nevoie la toaletă înainte de a intra în piscină. De asemenea, fii atent ca cei mici să nu fie transpirați sau murdari (este recomandat să faci duș înainte și după ce ai mers la piscină) și verifică posibila existență a unor răni deschise – persoanele cu răni deschise nu au voie în piscină.
  • Dacă soarele arde puternic (poți verifica indicele UV cu o aplicație pe telefon) folosește produse cu protecție solară de minimum SPF 15.


Ce trebuie să faci atunci când ești în piscină?

Odată ce ai ajuns în apă te poți distra alături de cei mici, cu condiția să nu îi deranjezi pe ceilalți din piscină. Urmează recomandările de mai jos pentru a te bucura de timpul liber în voie. (1)

  • Nu îți fă nevoile în piscină
  • Nu înghiți apă
  • Stai mereu cu ochii pe cei mici – aceștia se pot îneca în câteva secunde
  • La fiecare oră fă o pauză de bălăceală și mergi cu cei mici la toaletă. La fiecare pauză este recomandat să consumi lichide (în special apă) pentru a te hidrata
  • După fiecare ieșire din piscină este recomandat să reaplici crema cu factor SPF
  • La fiecare pauză șterge bine urechile cu un prosop.


Care este temperatura optimă pentru înot în piscină?

În general, temperatura optimă pentru adulți este de 22-23°C iar pentru copii 24-26°C, cu mențiunea că în cazul concursurilor de înot pentru copii și adulți temperatura apei este cuprinsă între 25 și 28°C (poate ajunge la 29-30°C în cazul cursurilor de înot). (2, 3)

Care sunt sursele de contaminare în piscine?

Atunci când ești în piscină te expui, invariabil, unor potențiale surse de contaminare. (4)

  • Microbi de la oamenii care înoată în piscină (prin transpirație, urină, salivă, piele cu microbi). Un exemplu, ar fi persoanele cu diaree. Chiar dacă s-au șters după ce au fost la toaletă, germenii pot rămâne pe piele.
  • Animale care înoată în piscină – cel mai frecvent, câini
  • Insecte moarte
  • Particule de praf
  • Resturi alimentare


Cum ești expus la aceste surse de contaminare? Prin trei moduri, ingestia apei, inhalarea soluțiilor cu aerosoli, și contact dermic și absorbție prin piele. (5, 6)

Cantitatea de apă ingerată depinde mai ales de vârsta înotătorului și de experiența sa. În medie, un copil înghite 37 ml de apă iar un adult 16 ml (bărbații au ingerat o cantitate mai mare de apă de piscină decât femeile). Doar atunci când cantitatea de apă ingerată depășește 100 ml în cazul copiilor se ia în calcul expunerea la substanțele chimice din piscină. (4, 5, 6)

În cazul inhalării, particulele sunt respirate direct de pe suprafața piscinei, volumul de aer depinzând de efort și timp. Merită menționat că odată ce vaporii substanțelor folosite în piscină ajut la suprafața sa sunt mult diluate, datorită contactului cu aerul. Datele oficiale spun că un adult inhalează aproximativ 10 m3 de astfel de particule într-un interval de opt ore. (4, 5)

Contactul dermic vizează atingerea pielii, a ochilor, a pielii nasului și a zonei intime. Apariția unor probleme de sănătate depinde foarte mult de timpul petrecut în apă, de temperatura apei și de concentrarea substanțelor chimice folosite.

Ce afecțiuni pot fi preluate din apa contaminată?

Apa contaminată afectează în special persoanele sensibile, prin înghițirea apei sau prin inhalarea vaporilor degajați din apă. De cele mai multe ori, diareea este cel mai comun simptom al contactului cu apă contaminată (principalii vinovați sunt E. coli, Giardia, Shigella, norovirus, sau Cryptosporidium). Rar, apar alte afecțiuni gastrointestinale, probleme respiratorii, usturimi ale ochilor sau dureri de ureche. (7, 8)

Este important de știut că persoanele cu boli cronice, boli ale sistemului imunitar, SIDA sau cancer, pot resimți o agravare a simptomele dacă merg la piscină, motiv pentru care ar trebui să întrebe doctorul înainte de a merge. (7, 8)


Cum poți evita infecțiile cu apă contaminată?

Asigură-te că apa este curată și limpede, iar fundul bazinului este vizibil. Fundul piscinei nu ar trebui să fie alunecos sau lipicios. De asemenea, piscina ar trebui să aibă un miros neutru.
Pentru ca toată lumea să se bucure de timpul petrecut la piscină, este recomandat: (8)

  • Să nu înoți dacă ai diaree.
  • Să nu înghiți apă de piscină.
  • Să ai grijă la igienă – spală-te bine cu apă și săpun înainte de a intra în piscină, după ce ai fost la toaletă sau după ce ai schimbat scutecele celui mic.


Ce alte probleme pot apărea când înoți la piscina?

Deși apa contaminată reprezintă o problemă reală atunci când mergi la piscină, nu trebuie ignorate nici alte potențiale probleme.

Înecul continuă să fie una dintre problemele cele mai întâlnite la piscină, mai ales în cazul copiilor. Mai jos sunt câțiva dintre factorii care favorizează înecul. (4, 5, 6)

  • Acces neîngrădit la piscine adânci
  • Lipsa supravegherii unui adult
  • Lipsa abilităților de înot
  • Un entuziasm pronunțat manifestat prin lipsă de atenție
  • Jocuri între copii de ținut respirația sub apă
  • În cazul adulților, consumul excesiv de alcool.


Pe lângă înec, în unele piscine există un risc pronunțat de alunecare și lovire/zgâriere a mâinilor/picioarelor sau în cazuri grave a capului.

Pentru a preveni apariția acestor neplăceri, specialiștii recomandă. (5, 6)

  • Separarea și îngrădirea spațiilor cu piscina de șezlonguri
  • Supravegherea continuă a copiilor și învățarea acestora să stea departe de piscină atunci când sunt singuri (de exemplu, când adultul este la toaletă)
  • Menținerea apei din piscină la mai puțin de 40°C.


Cum recunoști o situație de urgență?

Fie că e vorba de copilul tău, de un prieten sau de un străin, recunoașterea unei situații de urgență este esențială pentru a preveni agravarea situației.

Oricine poate avea o situație de urgență în piscină, chiar și înotătorii profesioniști. De exemplu, un atac de cord sau o accidentare. Țipetele alarmante și stropii făcuți de mișcarea anormală a brațelor sau picioarelor poate da de gol o situație de urgență. În cazul copiilor mici, de exemplu, înecul poate avea loc repede fără prea mult zgomot, motiv pentru care este important să fie supravegheați continuu atunci când sunt în apă. (5)

Odată ce ai detectat situația de urgență ai două opțiuni la îndemână, să anunți salvamarul și apoi personalul medical din zonă (dacă există; dacă nu, să suni la 112) sau să încerci să îi scoți tu din apă, dacă înoți bine. Important este să nu te panichezi. (5, 6)

După ce victima a ajuns, în siguranță, pe uscat, încearcă să determini cât de gravă este situația, dacă persoana este conștientă, dacă are nevoie de ajutor medical. În caz contrar, verifică dacă respiră (apropie urechea de gura și nasul victimei). Dacă persoana nu respiră, verifică pulsul (cel puțin 10 secunde). Dacă nu simți pulsul poți începe manevrele de resuscitate apăsând în mijlocul pieptului, cu o mână sau cu ambele. În cel mai fericit caz, aceste manevre vor avea succes iar victima a scăpat de pericol. (1, 6)

Înotul în piscină este una dintre cele mai plăcute destinderi, pentru întreaga familie. Dacă respecți câteva reguli de bun simț (să speli copilul înainte de piscină și după fiecare toaletă, să îl înveți că nu ar trebui să intre în piscină când nu este un adult prin preajmă, etc.) și ești cu ochii pe copil atunci când intră în apă cel mai probabil vei evita apariția unui eveniment neplăcut.


Data actualizare: 05-12-2018 | creare: 05-12-2018 | Vizite: 5666
Bibliografie
1. Steps of Healthy Swimming. https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/steps-healthy-swimming.html
2. Swimming and water temperature index. https://www.myweather2.com/swimming-and-water-temp-index.aspx
3. What is The Perfect Swimming Pool Temperature? https://www.swimuniversity.com/perfect-pool-temperature/
4. Swimming pools - water quality . https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/swimming-pools-water-quality
5. Swimming and Water Safety. https://www.redcross.org/content/dam/redcross/atg/PDF_s/SwimmingWaterSafety.pdf
6. Guidelines for safe recreational water environments - swimming pools and similar environments. https://www.who.int/water_sanitation_health/bathing/srwe2full.pdf
7. Recreational Water Illnesses. https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/rwi.html
8. Recreational Water Illness (RWI). https://www.maine.gov/dhhs/mecdc/infectious-disease/epi/healthyswimming/
8. Recreational Water Illness and Injury (RWII). https://www.cdc.gov/healthywater/observances/rwipw_2008/index.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum