Bărbați: semne precoce ale unei boli transmise prin sex - cum să le recunoști și ce să faci

©

Autor:

Bărbați: semne precoce ale unei boli transmise prin sex - cum să le recunoști și ce să faci

Un contact sexual neprotejat poate duce la apariția unei infecții cu transmitere sexuală, supuși riscului fiind atât femeile cât și bărbații de orice vârstă, o prevalență mare existând însă în cazul persoanelor tinere, mult mai active din punct de vedere sexual. De foarte multe ori, o infecție cu transmitere sexuală nu oferă niciun simptom, acesta fiind și motivul pentru care anual sunt înregistrate milioane de noi cazuri de îmbolnăvire. Atunci când apar la bărbați, infecțiile cu transmitere sexuală pot provoca leziuni genitale, inflamația uretrei sau chiar simptome și semne pe tot corpul, caz în care avem de a face cu o infecție sistemică. (1)

Primele simptome apar de regulă după o săptămână, însă acest lucru depinde de tipul de infecție contractată. În cazul trichomoniazei urogenitale, simptomele pot apărea la mai bine de 30 de zile de la contactul sexual, în timp ce în cazul unui herpes genital perioada de incubație a parazitului este de doar câteva zile. Primele semnale de alarmă date de sifilis sau HIV, două dintre cele mai grave afecțiuni transmise pe cale sexuală, apar de regulă după două săptămâni. O infectare cu bacteria chlamydia trachomatis devine evidentă după 1-3 săptămâni, însă doar dacă vor exista simptome (mai bine de jumătate dintre bărbații infectați cu chlamydia sau trichomoniază nu vor avea niciun simptom). (2)

Există o serie de simptome care de regulă apar în majoritatea infecțiilor transmise pe cale sexuală. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt:

  • arsuri sau dureri apărute la urinare;
  • mâncărimi sau arsuri resimțite la nivelul uretrei;
  • scurgeri anormale din uretră.

Leziunile ulceroase apărute la nivelul penisului, scrotului, anusului, pe fese sau pe coapse sau candiloamele (excrescențe pe piele) ce apar pe penis sau în regiunea anală reprezintă de asemenea un semn al unei infecții. (1)

Simptome tardive ale infectării cu bacteria chlamydia trachomatis - transmisă prin sex vaginal, anal sau oral, bacteria menționată anterior este responsabilă anual de milioane de noi îmbolnăviri. De cele mai multe ori chlamydia nu oferă simptome, iar atunci când acestea există se manifestă la câteva săptămâni distanță. În cazul bărbaților, uretra este afectată, astfel că pot exista scurgeri anormale și dureri sau disconfort la urinare. Diagnosticarea acestei boli într-o fază incipientă este posibilă într-un număr limitat de cazuri, din cauza lipsei de simptome. Antibioticele sunt necesare pentru tratarea infecției cu chlamydia, de regulă fiind utilizată azitromicina.

Infectarea cu neisseria gonorrheae - bacteria neisseria gonorrheae provoacă un număr la fel de mare de îmbolnăviri printre cei activi sexual. Simptomele sunt asemănătoare cu cele date de chlamydia, în mod special în faza incipientă. În plus pot apărea erupții cutanate, herpes sau dureri ale articulațiilor. Umflarea testiculelor este un simptom care poate să apară doar în cazul în care tratamentul nu este aplicat corespunzător. În ceea ce privește tratamentul, deoarece este vorba de o bacterie, se va apela tot la antibiotice.


Trichomoniaza - cauzată de un parazit unicelular denumit trichomonas vaginalis, această boală cu transmitere sexuală adesea nu produce simptome. Scurgerile din penis, urinările sau ejaculările dureroase, mâncărimile sau iritațiile existente la nivelul uretrei ori durerile din timpul actului sexual pot trăda o infecție cu parazitul trichomonas vaginalis. Această infecție, împreună cu gonorrea și chlamydia sunt extrem de asemănătoare în privința simptomelor, astfel că este necesară prezența la medic pentru o diagnosticare corectă, atunci când există unul dintre simptomele comune menționate. În comparație cu bacteriile ce cauzează gonoreea și chlamydia, parazitul trichomonas va ceda mult mai ușor la tratamentul cu antibiotice. (1) (3)

HPV - infecția cu papiloma virus uman se manifestă de regulă cu simptome ușoare, bărbații infectați urmând să depisteze veruci în regiunea genitală, anală (în cazul sexului anal) sau orală (în cazul sexului oral). Deoarece este vorba de un singur mod de manifestare, nu există simptome apărute tardiv. Anumite tulpini ale virusului pot avea un potențial dăunător mai mare, fiind raportate cazuri de cancer anal sau cancer penial apărut din cauza HPV. Papiloma virus uman se transmite la fel de ușor și prin simplul contact cu pielea unei persoane care deja are negi, acesta fiind şi motivul pentru care anual sunt raportate peste 10 milioane de noi cazuri de îmbolnăvire. Vaccinul reprezintă unica variantă de prevenție, în timp ce orice alte remedii existente la acest moment nu și-au dovedit eficacitatea. (3)

Herpes genital - cauzată de virusul HSV (herpes simplex), această infecție este extrem de contagioasă, dar și foarte blândă, de cele mai multe ori asimptomatică. Inițial se manifestă la câteva săptămâni de la contactul sexual neprotejat cu persoana infectată, primele simptome fiind durerile sau mâncărimile apărute în regiunea genitală au anală. La câteva zile distanță vor apărea și primele umflături, care se vor transforma în ulcere, în aceleași regiuni amintite anterior. Orice ulcerație descoperită ar trebui să alarmeze persoana infectată și să o trimită pe aceasta la medic. Herpesul se manifestă în episoade, uneori existând recurență. În timpul unui episod contagios apar și simptomele unei infecții virale.

HIV - extrem de gravă și uneori mortală, infecția cu virusul imunodeficienței umane reprezintă principalul pericol pentru persoanele care întrețin relații sexuale cu mai mulți parteneri. Simptomele se agravează pe măsura trecerii timpului, în faza incipientă fiind raportate semne și simptome asemănătoare unei infecții virale (dureri de cap și de gât, tumefiere a ganglionilor limfatici, stări de oboseală sau febră). Într-un stadiu avansat, durerile de cap devin persistente, ganglionii limfatici sunt tumefiați pentru o perioadă mai lungă de trei luni în timp ce febra poate persista chiar și câteva săptămâni. Persoanele depistate seropozitiv nu vor putea trata HIV-ul, ci îl vor putea ține sub control.

Sifilis - boala afectează pielea, mucoasele și organele genitale, dar, într-o fază avansată poate distruge celulele nervoase, poate cauza demența, paralizia sau chiar un stop cardiac. Semnele și simptomele tardive sunt caracteristici sifilisului primar, considerat prima etapă a infectării. sifilisul primar se poate manifesta la zece zile de la contractarea bacteriei sau chiar mai târziu, uneori după două sau trei luni. Ulcerațiile nedureroase și ganglionii limfatici tumefiați reprezintă principalele semne ale sifilisului primar. (4)

Cum pot fi evitate infecțiile cu transmitere sexuală?

Conform studiilor, prezervativul nu reprezintă o metodă în totalitate sigură, atât sarcinile nedorite cât și infecțiile cu transmitere sexuală fiind raportate de către persoane care au folosit această metodă de protecție. Dacă împotriva unei sarcini există metode de barieră definitive, pentru a evita infecțiile este necesară abstinența sexuală totală. Deoarece o astfel de alegere este dificil de luat, medicii recomandă efectuarea de teste imediat după un contact sexual cu un partener nou. De asemenea, se recomandă limitarea numărului de parteneri sexuali, utilizarea corectă a prezervativului și chiar utilizarea unor bariere orale, atunci când se efectuează sexul oral. (3)


Data actualizare: 16-11-2019 | creare: 08-01-2019 | Vizite: 5364
Bibliografie
(1) 9 Common STDs (Sexually Transmitted Diseases ) in Men, link: https://www.medicinenet.com/stds_in_men_overview/article.htm
(2) How soon do STI symptoms appear? link: https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/how-soon-do-sti-symptoms-appear
(3) STD Symptoms in Men: What to Look For, link: https://www.plushcare.com/blog/std-symptoms-men
(4) Sexually transmitted disease (STD) symptoms, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/in-depth/std-symptoms/art-20047081
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu examineaza asocierea între cancerul orofaringial și comportamentele sexuale riscante
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum