Întârzierea îmbătrânirii musculare

Sarcopenia sau reducerea masei musculare se asociază frecvent cu înaintarea în vârstă. Prin scăderea masei musculare, consecutiv are loc o reducere a forței musculare care poate avea loc în grade variabile, nefiind identică la aceeași grupă de vârstă. Cel mai adesea, persoanele peste 80 de ani se confruntă cu această problemă, experimentând senzații de reducere a mobilității și a calității vieții.
Cauzele acestei afecțiuni sunt variate, putând fi incriminate perturbări ale metabolismului muscular, precum și modificări ale nervilor răspunzători de grupele musculare afectate.
Colaborând cu echipa științifică coordonată de prof. Mihaela Zavolan, cercetătorii au reușit să identifice marca moleculară a sarcopeniei, anume gena mTORC1 care deține rolul cheie în dezvoltarea afecțiunii.
Gena mTORC1 fiind răspunzătoare de sarcopenie, noile studii realizate au demonstrat eficiența unui medicament binecunoscut în suprimarea acesteia. Prof. Markus Ruegg împreună cu grupul său științific au demonstrat cum rapamicina poate încetini evoluția naturală a acestei afecțiuni.
Conform datelor publicate de către aceștia, utilizarea îndelungată a rapamicinei pentru suprimarea genei mTORC1 a dovedit efecte benefice în experimentele pe animale de laborator. În plus, pe lângă încetinirea evoluției naturale, acest medicament oferă beneficiile conservării dimensiunilor și forței musculare.
Știind că activarea genei mTORC1 accelerează deteriorarea musculară și cunoscând rolul joncțiunilor neuromusculare în producerea contracției, autorii studiului au demonstrat rolul rapamicinei asupra sarcopeniei. Astfel, acest medicament reușește să stabilizeze în mod eficient jonctiunile neuromusculare care se deteriorează progresiv odată cu înaintarea în vârstă, întârziind evoluția bolii.
În prezent nu există un tratament specific pentru această afecțiune, însă datele oferite de acest studiu pot reprezenta baza unor noi strategii terapeutice.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vrei să îți amintești ce ai visat? Vitamina B6 ar putea fi soluția
- Adulții în vârstă activi se bucură de o mai bună sănătate fizică și psihică
- Meditația conștientă este eficientă în controlarea emoțiilor
- Verificarea credibilă a faptelor ar putea stopa propagarea pe rețelele de socializare a miturilor cu privire la vaccinuri
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni