Inhibarea unei singure proteine restabilește rezistența musculară la șoarecii bătrâni

©

Autor:

Inhibarea unei singure proteine restabilește rezistența musculară la șoarecii bătrâni
Blocarea activității unei singure proteine ​​la șoarecii bătrâni, pentru o perioadă de o lună, restabilește rezistența și masa musculară și îi ajută să alerge mai mult pe o bandă de alergat, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină Stanford.
În același timp, creșterea expresiei proteinei la șoareci tineri determină atrofierea și slăbirea mușchilor acestora. Experimentele efectuate de cercetători oferă speranțe pentru apariția pe viitor a unui tratament pentru slăbiciunea musculară care apare odată cu îmbătrânirea oamenilor.

„Îmbunătățirea este într-adevăr destul de dramatică”, a declarat autorul principal al studiului, Helen Blau, profesor de microbiologie și imunologie și director al Laboratorului Baxter. „Șoarecii bătrâni sunt cu aproximativ 15% până la 20% mai puternici după o lună de tratament, iar fibrele lor musculare arată ca un mușchi tânăr. Având în vedere că oamenii pierd aproximativ 10% din forța musculară la fiecare zece ani, după vârsta 50 de ani, acest lucru este destul de remarcabil.”

Proteina, numită 15-PGDH, neimplicată anterior în procesul de îmbătrânire, se regăsește în cantități mari în mușchi și este exprimată pe scară largă în alte țesuturi vechi. În timpul studiilor clinice, cercetătorii au administrat zilnic, timp de o lună, o moleculă cu capacitatea de inhibare a proteinei 15-PGDH. La finalul perioadei de studii, specialiștii au constatat că, la șoarecii bătrâni, fibrele musculare au crescut și au fost mai puternice decât înainte de tratament. Mitocondriile au fost mai numeroase și au arătat și au funcționat ca mitocondriile regăsite în musculatura șoarecilor tineri. Animalele tratate au putut, de asemenea, să alerge mai mult pe o bandă de alergat decât animalele netratate.

Atunci când experimentul a fost realizat invers, prin supraexprimarea 15-PGDH la șoareci tineri, s-a întâmplat contrariul. Animalele au pierdut tonusul și forța musculară, iar fibrele lor musculare s-au micșorat și au devenit mai slabe, ca și cele ale animalelor bătrâne. „Este clar că proteina 15-PGDH are un efect profund asupra funcției musculare. Sperăm că aceste descoperiri pot duce la noi modalități de îmbunătățire a sănătății umane și de impact asupra calității vieții pentru mulți oameni. Acesta este unul dintre obiectivele mele principale”, a spus Blau.

Pierderea forței și a rezistenței musculare odată cu îmbătrânirea poartă numele de sarcopenie și reprezintă o problemă majoră pentru sistemele de sănătate globale, deoarece presupune costuri crescute de îngrijire. Persoanele cu sarcopenie își pierd capacitatea de a se îngriji singuri, suferă mai multe căderi și devin din ce în ce mai puțin mobili. Sarcopenia este cauzată de modificările naturale ale structurii și funcției musculare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-07-2021 | creare: 16-12-2020 | Vizite: 621
Bibliografie
Blocking protein restores strength, endurance in old mice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201210145751.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă abordare îmbunătățește recuperarea musculară la șoarecii vârstnici
  • Tratamente multiple pentru a încetini afecțiunile musculare corelate cu înaintarea în vârstă
  • Exercițiile fizice de intensitate redusă scad riscul de sarcopenie la bătrânețe
  •