Consumul redus de proteine la vârste înaintate, asociat cu sarcopenia și obezitatea sarcopenică
©
Autor: Teodorescu Mihai
Relația dintre sarcopenie (pierderea masei musculare la persoanele în vârstă, ca urmare a procesului de îmbătrânire) și obezitatea determinată de sarcopenie cu lipsa de proteine în alimentația femeilor cu vârsta de peste 65 de ani este confirmată de un studiu recent publicat în revista Nutrición Hospitalaria.
În cadrul studiului actual au fost incluse 164 de femei din Valencia, vârstă medie a acestora fiind de 72 de ani. Participanții la studiu au avut dieta monitorizată timp de trei zile în care a fost evaluat aportul de nutrienți. De asemenea, au fost supuși unei serii de teste fizice pentru a măsura forța, echilibrul și viteza, funcții afectate de sarcopenie. Rezultatele acelor femei care au fost diagnosticate cu sarcopenie și cu obezitate au fost apoi încrucișate pentru a stabili procentul de femei cu obezitate sarcopenică.
Rezultatele studiului au arătat că dintre femeile care au participat, 26,2% au avut un aport de proteine mai mic decât cel recomandat de OMS, 25,6% erau într-un anumit stadiu de sarcopenie și 12% erau afectate de obezitate sarcopenică. Pe de altă parte, 73,8% dintre femei au avut un consum de proteine mai mare decât cel recomandat, ceea ce a fost legat de un model de aport energetic mai mare.
Potrivit echipei, lucrarea arată nevoia de a continua cercetările și de „stabilirea a unor recomandări pentru aportul proteic în concordanță cu realitățile vârstnicilor și stabilirea unor politici eficiente de sănătate publică care să evidențieze relevanța deosebită a proteinelor în procesul de îmbătrânire”.
sursa: News Medical
În cadrul studiului actual au fost incluse 164 de femei din Valencia, vârstă medie a acestora fiind de 72 de ani. Participanții la studiu au avut dieta monitorizată timp de trei zile în care a fost evaluat aportul de nutrienți. De asemenea, au fost supuși unei serii de teste fizice pentru a măsura forța, echilibrul și viteza, funcții afectate de sarcopenie. Rezultatele acelor femei care au fost diagnosticate cu sarcopenie și cu obezitate au fost apoi încrucișate pentru a stabili procentul de femei cu obezitate sarcopenică.
Rezultatele studiului au arătat că dintre femeile care au participat, 26,2% au avut un aport de proteine mai mic decât cel recomandat de OMS, 25,6% erau într-un anumit stadiu de sarcopenie și 12% erau afectate de obezitate sarcopenică. Pe de altă parte, 73,8% dintre femei au avut un consum de proteine mai mare decât cel recomandat, ceea ce a fost legat de un model de aport energetic mai mare.
Potrivit echipei, lucrarea arată nevoia de a continua cercetările și de „stabilirea a unor recomandări pentru aportul proteic în concordanță cu realitățile vârstnicilor și stabilirea unor politici eficiente de sănătate publică care să evidențieze relevanța deosebită a proteinelor în procesul de îmbătrânire”.
sursa: News Medical
Data actualizare: 07-12-2021 | creare: 07-12-2021 | Vizite: 745
Bibliografie
Lack of protein in the diet of women over 65 linked to sarcopenia and sarcopenic obesity, link: https://www.news-medical.net/news/20211204/Lack-of-protein-in-the-diet-of-women-over-65-linked-to-sarcopenia-and-sarcopenic-obesity.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Broccoli poate fi considerat un „super-aliment”, sugerează un studiu
- O dietă bogată în lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială
- Deficiența de vitamina B12, un pericol la care sunt predispuse persoanele vegetariene
- Dieta deficitară a făcut posibilă reapariția scorbutului, în Australia
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum