Inteligența artificială, folosită pentru diagnosticarea cancerului mamar

©

Autor:

Inteligența artificială, folosită pentru diagnosticarea cancerului mamar
Cancerul de sân este considerat unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate la nivel global, anual fiind raportate aproximativ două milioane de noi îmbolnăviri. În Marea Britanie, cancerul de sân ocupă poziția fruntașă într-un clasament al celor mai comune cancere, una din opt femei fiind diagnosticată de-a lungul vieții cu această afecțiune. Diagnosticarea într-o fază incipientă a cancerului mamar poate să prevină complicațiile, șansele ca tratamentul să fie încununat cu succes fiind semnificativ mai mari. Depistarea precoce se face prin intermediul unui screening mamar, metoda principală de screening fiind mamografia.

Interpretarea unei mamografii reprezintă un proces complex, aptitudinile specialiștilor radiologi fiind vitale pentru detectarea și diagnosticarea timpurie a cancerului. În multe situații, semnele de cancer mamar pot fi unele false sau cancerul poate fi incorect diagnosticat. Conform statisticilor, erori de percepție sau de interpretare ale unei mamografii apar în aproximativ 20-30% dintre cazuri. Aceste erori sunt posibile din diverse cauze, însă cel mai adesea cauza este lipsa de expertiză a specialistului. Deficitul de cunoștințe ar putea să reprezinte și cauza potențialelor întârzieri de diagnostic.

Deoarece viitorul mamografiilor ar putea fi pus în pericol, au fost investigate modalități prin care acuratețea acestei proceduri ar putea fi sporită. Inteligența artificială ar putea fi folosită pentru accelerarea diagnosticului și pentru sporirea preciziei în diagnosticarea acestei maladii. O astfel de cercetare a fost deja efectuată la sfârșitul anului 2018, rezultatele fiind unele remarcabile: precizia de detectare a cancerului cu ajutorul algoritmilor inteligenței artificiale a fost comparabilă cu precizia unui radiolog expert. Într-un alt studiu a fost evidențiată o rată îmbunătățită de detectare a cancerului la sân, de la un procentaj de 83% la 86%, atunci când a fost utilizat sistemul de susținere AI.

În ciuda rezultatelor pozitive din timpul testelor, inteligența artificială ar putea fi introdusă în programele de screening doar dacă percepția pacienților și a specialiștilor despre acest nou concept este una pozitivă. De asemenea, sunt necesare multe reglaje, dar și multe alte studii care să ofere aceleași rezultate promițătoare. Aceste sisteme se află doar într-o fază de cercetare, ele nefiind folosite în cadrul studiilor cu intenția de a fi mai apoi utilizate în diagnostic. Percepția oamenilor despre asistența medicală generată cu ajutorul inteligenței artificiale încă nu este una pozitivă, doar 39% dintre persoanele intervievate fiind dispuși să fie diagnosticați astfel. În schimb, în grupul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, procentul de încredere este de 55%.

Sursa: The Conversation

Data actualizare: 27-01-2020 | creare: 27-05-2019 | Vizite: 881
Bibliografie
Breast cancer diagnosis by AI now as good as human experts, link: https://theconversation.com/breast-cancer-diagnosis-by-ai-now-as-good-as-human-experts-115487
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială
  • Google și DeepMind doresc să creeze un ajutor pentru medici și asistente bazat pe inteligență artificială
  •