HAPIfork – furculița inteligentă care îți monitorizează porțiile

©

Autor:

HAPIfork – furculița inteligentă care îți monitorizează porțiile
HAPIfork este o furculiță electronică inteligentă  care monitorizează cât și cum mănânci. Dispozitivul se alimentează cu baterii și conține un senzor ce monitorizează mișcările furculiței de la farfurie la gura utilizatorului. Dacă utilizatorul mănâncă prea repede și au loc mai multe mișcări decât ar trebui, adică mai mult de 1 la 10 secunde, dispozitivul vibrează și un LED luminează. Are dimensiuni reduse, chiar mai mici decât o furculiță obișnuită, pentru încurajarea controlului porțiilor.

HAPIfork măsoară:
 • cât timp îți ia să mănănci;
 • câte guri de mâncare ai luat pe minut;
 • intervalele dintre guri.

Principiul de funcțioare are la bază nu studiu din 2006 care arată că persoanele care mănâncă mai încet consumă mult mai puține calorii decât cele care mănâncă rapid. De asemenea, persoanele care mănâncă mai lent se satură mai repede; motivele pot fi reprezentate de faptul că cei care mânăncă încet au nivele mai mari ale unor hormoni ca peptida Y și peptiva glucagonică, eliberate de stomac după ingestia alimentelor, hormoni care trimit la creier senmnalul de sațietate. Unele studii arată că e nevoie de 20 minute pentru ca creierul să primească semnalul de sațietate de la sistemul digestiv.

Furculița dispune de un microcontroler, senzor de detecție, 2 LED-uri, sistem de vibrații.

Datele preluate de furculița inteligentă sunt stocate și pot fi downloadate pe un computer. De asemenea, funcționează împreună cu o aplicație de mobil care îți arată datele despre mesele tale în timp real, timpul dintre mese etc. Dezavantajul este că nu poate contoriza mesele consumate în formă lichidă (cu lingura sau băute) și nici gustările dintre mese.

Sursa: LiveScience

Data actualizare: 06-07-2019 | creare: 09-02-2018 | Vizite: 1443
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • De ce ne pierdem pofta de mâncare când suntem bolnavi?
 • Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2
 • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum