Izolarea socială în comunitățile de vârstnici reprezintă un factor de risc pentru demență

©

Autor:

Izolarea socială în comunitățile de vârstnici reprezintă un factor de risc pentru demență
Izolarea socială este un aspect ce ține de sănătatea publică - în Statele Unite afectează un sfert din adulții peste 65 de ani, fiind asociată cu nenumărate efecte negative pentru sănătate. Tehnologia însă, se ivește tot mai mult ca o soluție pentru această problemă.
Studiul cercetătorilor americani de la Johns Hopkins University School of Medicine și Bloomberg School of Public Health examinează asocierea între accesul si utilizarea tehnologiei pe de o parte, și izolarea socială pe cealaltă parte, la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Participanții la studiu au fost vârstnicii incluși în studiul național National Health and Aging Trends Study.

La începutul studiului 23% dintre participanți erau afectați de izolarea socială, dar nu prezentau semne de demență. După 9 ani, 21% din totalul de participanți aveau demență, proporția fiind cu 27% mai mare la persoanele izolate social, față de cele care nu erau izolate social.

Majoritatea persoanelor care nu erau izoate social dețineau un telefon mobil sau un computer și foloseau mesajele de email sau SMS pentru a comunica.

Cercetările nu au stabilit o relație cauzală directă între demență și izolare socială, dar observațiile întăresc ideea că o astfel de izolare crește riscul de demență și măsuri simple de sprijin pentru vârstnici, cum ar fi mesajele electronice, ajută la scăderea riscului. Prin urmare tehnologia ar trebui să fie o parte importantă a strategiilor de prevenire sau management a izolării sociale la persoanele în vârstă.

Izolarea socială a căpătat o atenție deosbită în ultimul timp, în special din cauza restricțiilor implementate pentru pandemia de COVID-19, dar trebuie depuse mai multe eforturi pentru a identifica populațiile expuse riscului și pentru a crea instrumente pentru furnizori și îngrijitori pentru a minimiza riscul. Cercetările viitoare în acest domeniu ar trebui să se concentreze pe modul în care riscurile sunt influențate de sexul biologic, limitările fizice, rasa și nivelul veniturilor.

Data actualizare: 17-01-2023 | creare: 17-01-2023 | Vizite: 192
Bibliografie
Huang, A.R., et al. (2023) Social isolation and 9-year dementia risk in community-dwelling Medicare beneficiaries in the United States. Journal of the American Geriatrics Society. doi.org/10.1111/jgs.18140.
Umoh, M.E., et al. (2022) Impact of technology on social isolation: Longitudinal analysis from the National Health Aging Trends Study. Journal of the American Geriatrics Society. doi.org/10.1111/jgs.18179.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Izolarea socială afectează negativ prognosticul pacienților cu boli cardiovasculare
  • Izolarea socială este asociată unui risc mai mare de mortalitate prematură
  • Structura creierului este influențată de mediul social. Concluziile unui studiu desfășurat în Antarctica
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum