Un studiu care confirmă legătura dintre consumul de carne procesată şi bolile cardiovasculare sau decesul prematur

Un studiu care confirmă legătura dintre consumul de carne procesată şi bolile cardiovasculare sau decesul prematur

©

Autor:

Un studiu care confirmă legătura dintre consumul de carne procesată şi bolile cardiovasculare sau decesul prematur

Printr-un studiu realizat la nivel global, cercetătorii de la Hamilton Health Science au găsit o legătură între consumul de carne procesată ÅŸi creÅŸterea riscului de boli cardiovasculare. S-a constatat că acest aspect nu este valabil ÅŸi pentru carnea neprocesată roÅŸie sau de pasăre.
Au fost urmărite dieta ÅŸi evoluÅ£ia stării de sănătate a 134.297 de participanÅ£i din 21 de ţări ÅŸi de pe 5 continente pe parcursul unei decade. S-a observat că o cantitate de peste 150 g carne procesată consumată săptămânal creÅŸte de 46 ori riscul cardiovascular ÅŸi de 51 ori riscul de deces. Consumul moderat s-a dovedit totuÅŸi că nu ar creÅŸte aceste riscuri.

„Sunt insuficiente dovezile despre legătura dintre carnea procesată ÅŸi riscul cardiovascular. Ne-am propus să înÅ£elegem mai bine asocierile dintre aceste obiceiuri alimentare ÅŸi afecÅ£iunile cardiace sau mortalitatea în populaÅ£ie” afirmă Dr. Romaina Iqbal, prim autor al studiului.

Lansat în 2003 ÅŸi denumit „The Prospective Urban Rural Epidemiology” (PURE) , acest studiu a fost primul multinaÅ£ional de acest gen care ÅŸi-a propus să furnizeze informaÅ£ii despre consumul de carne procesată ÅŸi neprocesată în ţări cu venituri scăzute, medii sau crescute.

Salim Yusuf, director executiv al Institutului de Cercetare în Sănătate Publică de la Universitatea McMaster afirmă: „Studiul PURE examinează o populaÅ£ie foarte diversă ÅŸi o gamă largă de obiceiuri alimentare, ajutându-ne să deosebim mai bine efectele consumului de carne procesată ÅŸi neprocesată.”

Participanţii au avut de completat chestionare despre frecvenţa meselor şi s-au colectat date despre evenimentele cardiovasculare majore şi mortalitate.


Cercetătorii speră să mai realizeze studii suplimentare, întrucât mai sunt unele aspecte rămase neelucidate.


Spre exemplu, nu se cunoaÅŸte ce alimente consumau cei cu aport scăzut de carne procesată în locul acesteia ÅŸi dacă acestea erau diferite calitativ de la o Å£ară la alta.


De asemenea, produsele care substituie carnea ar trebui menÅ£ionate în viitoare studii care caută asocieri între consumul de carne ÅŸi diverse afecÅ£iuni.


Concluzionând, autorii studiului PURE consideră că este necesar să se încurajeze limitarea consumului de carne procesată.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 01-04-2021 | creare: 01-04-2021 | Vizite: 524
Bibliografie
Study ratifies link of processed meat to cardiovascular disease and early death, ScienceDaily, link:https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210331103529.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum