Un studiu care confirmă legătura dintre consumul de carne procesată şi bolile cardiovasculare sau decesul prematur

©

Autor:

Un studiu care confirmă legătura dintre consumul de carne procesată şi bolile cardiovasculare sau decesul prematur

Printr-un studiu realizat la nivel global, cercetătorii de la Hamilton Health Science au găsit o legătură între consumul de carne procesată şi creşterea riscului de boli cardiovasculare. S-a constatat că acest aspect nu este valabil şi pentru carnea neprocesată roşie sau de pasăre.
Au fost urmărite dieta şi evoluţia stării de sănătate a 134.297 de participanţi din 21 de ţări şi de pe 5 continente pe parcursul unei decade. S-a observat că o cantitate de peste 150 g carne procesată consumată săptămânal creşte de 46 ori riscul cardiovascular şi de 51 ori riscul de deces. Consumul moderat s-a dovedit totuşi că nu ar creşte aceste riscuri.

„Sunt insuficiente dovezile despre legătura dintre carnea procesată şi riscul cardiovascular. Ne-am propus să înţelegem mai bine asocierile dintre aceste obiceiuri alimentare şi afecţiunile cardiace sau mortalitatea în populaţie” afirmă Dr. Romaina Iqbal, prim autor al studiului.

Lansat în 2003 şi denumit „The Prospective Urban Rural Epidemiology” (PURE) , acest studiu a fost primul multinaţional de acest gen care şi-a propus să furnizeze informaţii despre consumul de carne procesată şi neprocesată în ţări cu venituri scăzute, medii sau crescute.

Salim Yusuf, director executiv al Institutului de Cercetare în Sănătate Publică de la Universitatea McMaster afirmă: „Studiul PURE examinează o populaţie foarte diversă şi o gamă largă de obiceiuri alimentare, ajutându-ne să deosebim mai bine efectele consumului de carne procesată şi neprocesată.”

Participanţii au avut de completat chestionare despre frecvenţa meselor şi s-au colectat date despre evenimentele cardiovasculare majore şi mortalitate.


Cercetătorii speră să mai realizeze studii suplimentare, întrucât mai sunt unele aspecte rămase neelucidate.


Spre exemplu, nu se cunoaşte ce alimente consumau cei cu aport scăzut de carne procesată în locul acesteia şi dacă acestea erau diferite calitativ de la o ţară la alta.


De asemenea, produsele care substituie carnea ar trebui menţionate în viitoare studii care caută asocieri între consumul de carne şi diverse afecţiuni.


Concluzionând, autorii studiului PURE consideră că este necesar să se încurajeze limitarea consumului de carne procesată.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 01-04-2021 | creare: 01-04-2021 | Vizite: 168
Bibliografie
Study ratifies link of processed meat to cardiovascular disease and early death, ScienceDaily, link:https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210331103529.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.