Izolarea socială și singurătatea cresc riscul de boli cardiovasculare la femeile aflate în postmenopauză

©

Autor:

Izolarea socială și singurătatea cresc riscul de boli cardiovasculare la femeile aflate în postmenopauză
În timpul pandemiei actuale, distanțarea socială a fost un instrument folosit pentru a reduce răspândirea virusului SARS-CoV-2. Datele unui nou studiu indică o creștere cu până la 27% a riscului de boli cardiovasculare la femeile aflate în postmenopauză, care se confruntă atât cu niveluri ridicate de izolare socială, cât și de singurătate. Concluziile studiului prospectiv, publicate în jurnalul JAMA Network Open, dezvăluie faptul că izolarea socială și singurătatea au crescut în mod independent riscul de boli cardiovasculare cu 8% și, respectiv, 5%.
Pentru studiu, peste 57.000 de femei aflate în postmenopauză care trăiau în Statele Unite și care au participat anterior la studiul Women‘s Health Initiative au răspuns la chestionarele de evaluare a izolării sociale din 2011 până în 2012. Participantelor li s-a trimis un al doilea chestionar care evaluează singurătatea și sprijinul social în perioada dintre anii 2014-2015. Participanții au fost urmăriți de la momentul completării chestionarului până în 2019 ori când au fost diagnosticați cu boală cardiovasculară. Un total de 1.599 de femei au suferit boli cardiovasculare.

Rezultatele au arătat faptul că izolarea socială și singurătatea au influențat sănătatea cardiovasculară pe termen lung. În cazul persoanelor de sex feminin care au experimentat niveluri ridicate atât de singurătate, cât și de izolare socială, riscul lor de boli cardiovasculare a crescut cu 13% până la 27%, în comparație cu femeile care au raportat niveluri scăzute de izolare socială și niveluri scăzute de singurătate.

Izolarea socială și singurătatea reprezintă o preocupare în creștere pentru sănătatea publică, deoarece sunt asociate cu condiții de sănătate care cresc riscul de boli cardiovasculare, inclusiv obezitatea, fumatul, inactivitatea fizică, alimentația necorespunzătoare, hipertensiunea arterială și colesterolul crescut. Atunci când cercetătorii au inclus toate aceste comportamente și condiții de sănătate în studiul lor și s-au ajustat pentru diabet și depresie, izolarea socială ridicată și singurătatea au rămas strâns legate de riscul crescut de boli de inimă, susținând importanța studierii acestor condiții sociale.

sursa: News Medical
foto: www.istockphoto.com/Ruslan Lytvyn

Data actualizare: 04-02-2022 | creare: 04-02-2022 | Vizite: 338
Bibliografie
Social isolation, loneliness increase cardiovascular disease risk in postmenopausal women, link: https://www.news-medical.net/news/20220202/Social-isolation-loneliness-increase-cardiovascular-disease-risk-in-postmenopausal-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum