Trebuie consumate 8 pahare de apă pe zi?

©

Autor:

Trebuie consumate 8 pahare de apă pe zi?
Un studiu publicat în jurnalul online Proceedings of the National Academy of Sciences descrie mecanismul care reglează aportul lichidian la om și previne supraconsumul de fluide, în cazuri fiind fatal (intoxicația cu apă). Acest studiu contestă opinia populară potrivit căreia trebuie să consumăm 8 pahare de apă pe zi pentru a fi sănătoși.

Studiul a remarcat existența unui mecanism la nivel cerebral care inhibă acțiunea de înghițire, ce se activează atunci când organismul primește lichide în exces; astfel se menține în echilibru volumul de fluide în corp.

În cadrul studiului cercetătorii au intervievat participanții cu privire la la efortul depus pentru a consuma (înghiți) în două situații: imediat după antrenament, când era resimțită senzația de sete și ulterior, când aceștia au fost convinși să consume o cantitate excedentară de apă. Astfel, s-a estimat un efort de 3 ori mai mare de a înghiți apa în cazul aportului suplimentar de apă. Această descoperire este compatibilă cu ideea conform căreia reflexul de înghițire este inhibat odată ce organismul a primit o cantitate suficientă de apă, corespunzătoare nevoilor sale.

Rezultatele au fost confirmate cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (IRMf), fiind surprinsă activarea cortexului prefrontal pentru a preveni inhibiția reflexului de înghițire și astfel, participanții să poată urmări instrucțiunile cercetătorilor de a bea apă în exces.

Supraconsumul de apă poate fi fatal pentru organism din cauza riscului de intoxicație cu apă sau hiponatremie, caracterizate prin reducerea concentrației de sodiu din sânge, cauzând astfel simptome care variază de la letargie și greață, până la convulsii, respectiv comă.

Autorii studiului menționează diminuarea fiziologică a senzației de sete în rândul vârstnicilor, caz în care încurajarea consumului de apă ar putea fi utilă. În schimb, la persoanele sănătoase este mult mai benefică satisfacerea senzației de sete atunci când ea apare și nu condiționarea aportului de fluide pentru a atinge un aport specific: opt pahare de apă pe zi, de exemplu. Studii suplimentare sunt însă necesare pentru ca această ipoteză să fie validată.

Mai multe informații despre acest mit puteți citi aici.   

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 11-10-2016 | creare: 11-10-2016 | Vizite: 2261
Bibliografie
Study challenges idea of mandatory water intake, link: https://medicalxpress.com/news/2016-10-idea-mandatory-intake.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metodă nouă de diagnosticare pentru consumul excesiv de lichide
  • Câtă apă să consumi când faci sport
  • Potrivit unui studiu, 7 din 10 muncitori din Europa nu sunt hidratați corespunzător
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum