Legătura dintre înălțime și inteligență

©

Autor:

Legătura dintre înălțime și inteligență
Mai multe studii au identificat o asociere între înălțime și capacitatea cognitivă generală, sau inteligență, dar mecanismul nu a fost înțeles până la această oră.

Cercetătorii din cadrul Universității din Helsinki, în colaborare cu Universtitățile din California San Diego și Boston au remarcat că această relație este mediată suprafața ariilor corticoale și mărimea cortexului cerebral.

Autorii studiului precizează că „deși s-a observat la persoanele mai înalte o dimensiune medie mai mare a cortexului, comparativ cu a persoanelor scunde, statura nu constituie unicul determinant al inteligenței. Altfel spus, abilitatea cognitivă nu este „hotărâtă” de mărimea creierului.

Rezultatele studiului de față, deși departe e a fi stabilit o relație de cauzalitate, pun sub microscop pentru viitoare cercetări un mecanism biologic ce ar putea sta la baza asocierii dintre înălțime și cogniție.

La studiu au participat bărbați cu vârsta între 51 și 60 de ani.

„Cu toate că diferențele în privința înălțimii, suprafeței ariilor corticale și a abilității cognitive se datorează majoritar particularităților genetice, contribuția factorilor ambientali ar putea cântări mai mult la unele grupuri vulnerabile. Cum este de exemplu malnutriția în perioada copilăriei care afectează atât creșterea în înălțime și a dimensiunii creierului, influențând de asemenea și dezvoltarea cognitivă.” Conchide Eero Vuoksimaa, unul dintre autorii studiului.

Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer 

Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul științific Brain Structure and Function.

Sursa: University of Helsinki

Data actualizare: 21-05-2018 | creare: 21-05-2018 | Vizite: 895
Bibliografie
Brain size mediates the association between height and cognitive ability, link: https://www.helsinki.fi/en/news/life-science/brain-size-mediates-the-association-between-height-and-cognitive-ability
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inteligențele multiple
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Jocurile și activitățile ce ajută la menținerea unui creier sănătos la vârsta a treia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum