Jocurile și activitățile ce ajută la menținerea unui creier sănătos la vârsta a treia

©

Autor:

Jocurile și activitățile ce ajută la menținerea unui creier sănătos la vârsta a treia
Chiar și după vârsta de 70 de ani, simple activități ca navigarea pe internet, șahul sau socializarea pot preveni sau reduce declinul mental, după cum arată un studiu recent.

Activitățile nu au inclus jocuri online costisitoare, dar ce promit îmbunătățirea cogniției, acestea nefiind incluse în studiu, ci activități la care seniorii să aibă acces cu ușurință.

Studiul a fost efectuat în cadrul Clinicii Medicale Mayo din Arizona, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul JAMA Neurology.

Rezultatele sunt statistice și nu definesc o relație cauză-efect, dar susțin ideea că angrenarea în activități stimulative mental este benefică pentru prevenirea riscului de demență.

Studiul a stabilit 5 tipuri de activități care ar putea stimula și ține mintea ocupată, și anume:
 • utilizarea computerului;
 • actități practice cum ar fi confecționarea de obiecte handmade;
 • jocuri precum șah sau bridge;
 • vizionarea de filme sau socializarea;
 • cititul cărților. 

Scopul a fost de a vedea dacă aceste activități pot preveni afectarea cognitivă, problemă ce implică memoria, gândirea și atenția, nu afectează activitățile zilnice comune, dar crește riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer sau a altor tipuri de demență.

La studiu au participat aproape 2000 de adulți cu vârste între 70 și 93 de ani fără probleme grave de memorie. Au fost chestionați privind obiceiul de a practica activități ca cele menționate mai sus și le-a fost examinată starea de sănătate mintală la început și ulterior la fiecare 15 luni pe parcursul a 4 ani. În acest timp, 456 de participanți au prezentat o deteriorare a stării mintale.

Analiza a arătat că cei care au efectuat măcar una dintre aceste activități cel puțin o dată pe săptămână au prezentat un risc cu 20-30% mai redus de a dezvolta boli mintale decât cei care nu au fost implicați în astfel de activități benefice.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 01-02-2017 | creare: 01-02-2017 | Vizite: 2318
Bibliografie
Games, crafts, other activities may safeguard aging brain, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-games-crafts-safeguard-aging-brain.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
 • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
 • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum