Litiul ar putea opri progresia bolii Alzheimer

©

Autor:

Litiul ar putea opri progresia bolii Alzheimer
Un nou studiu sugerează că litiul, în doze de 400 de ori mai mici decât cele prescrise pentru tulburările de dispoziție, ar putea opri progresia bolii Alzheimer și ajuta la recuperarea capacităților cognitive, atâta timp cât este administrat într-o formă ce permite pasajul la nivel cerebral.
În prezent există controverse în ceea ce privește rolul tratamentului cu litiu în boala Alzheimer. Mai mult, tratamentul de lungă durată cu doze mari de litiu s-a dovedit a determina efecte adverse importante, mai ales la populația vârstnică.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Journal of Alzheimer‘s Disease.

În cadrul studiilor mai vechi, cercetătorii au administrat unor cobai litiu în doză uzuală pentru tulburările de dispoziție dar aceștia au prezentat reacții adverse imediat. După acest eveniment, ei au incapsulat formula de litiu, descoperind câteva beneficii la șoricei cu boală Huntington. Apoi, acest litiu incapsulat a fost administrat și cobailor în etapele incipiente ale bolii Alzheimer care prezentau plăci de amiloid la nivel cerebral și deficit congnitiv, dar în doze de sute de ori mai mici decât cele utilizate în tulburările de dispoziție iar rezultatele au fost pozitive.

Cercetătorii din studiul actual au fost încurajați de descoperirile anterioare și au dorit să vadă dacă litiul poate fi folosit și în etapele mai tardive ale bolii la cobaii cu boală Alzheimer indusă în laborator. Rezultatele au arătat că oprirea progresiei bolii și îmbunătățirea cogniției este posibilă chiar și etapele avansate ale bolii, când plăcile de amiloid sunt prezente la nivel cerebral și apar tulburări de gândire. Microdozele de litiu utilizate în studiu permit pasajul litiului prin bariera hematoencefalică, ceea ce înseamnă o cantitate mai mică de litiu în sânge și lipsa efectelor adverse.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-12-2021 | creare: 03-02-2020 | Vizite: 703
Bibliografie
Can lithium halt progression of Alzheimer's disease?: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200125090727.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rezultatele privind beneficiile cognitive ale curcuminului sunt promițătoare
  • Noi dovezi sugerează că tratamentul Alzheimerului necesită o abordare individualizată
  • Terapia cu litiu poate inversa efectele adverse ale radioterapiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum