Lucrul în schimburi poate determina întârzierea debutului menopauzei

©

Autor:

Lucrul în schimburi poate determina întârzierea debutului menopauzei
Munca în schimburi, asociată cu alterarea obiceiurilor de somn și cu un stil de viață mai puțin sănătos, poate, de asemenea, să întârzie debutul menopauzei naturale, eventual din cauza întreruperilor în ritmurile circadiene, sugerează un studiu publicat în jurnalul Menopause.
Lucrul în schimburi sau ture a cunoscut o sporire a popularității în ultimii ani, ca urmare a creșterii cererii globale pentru bunuri și servicii, ce a amplificat nevoia de alternare a personalului, pentru a face față cerințelor. În prezent, lucrul în schimburi este preferat de o bună parte dintre companiile din Europa și America de Nord, acolo unde aproximativ 2 din 10 adulți activi din punct de vedere economic lucrează în schimburi. Numeroase studii au legat lucrul în schimburi cu o creștere a riscului de evenimente coronariene, ulcerele peptice, diabet de tip 2 și chiar diferite tipuri de cancer.

Deși studiile anterioare au confirmat o serie de efecte negative ale lucrului în schimburi asupra sănătății adulților tineri, au existat puține cercetări care au evaluat efectul lucrului în schimburi în rândul adulților de vârstă mijlocie sau înaintată asupra sănătății. Studiul actual, bazat pe analize secundare de date de la aproape 3.700 de femei aflate în premenopauză, analizează asocierea dintre lucrul în schimburi și variațiile de vârstă în ceea ce privește instalarea menopauzei naturale.

Bazându-se pe concluziile unor studii anterioare, care au sugerat un efect posibil al întreruperii ritmului circadian asupra ovulației și a fertilității, cercetătorii au emis ipoteza că munca în schimburi constituie un factor care ar putea afecta vârsta la menopauză. Rezultatele studiului actual confirmă ipotezele cercetătorilor și arată  o relație importantă între turele de muncă și debutul întârziat al menopauzei.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-03-2022 | creare: 24-03-2022 | Vizite: 319
Bibliografie
Shift work linked to delayed onset of menopause, link: https://www.news-medical.net/news/20220322/Shift-work-linked-to-delayed-onset-of-menopause.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Programul de lucru în ture crește riscul de diabet zaharat tip 2?
  • Instalarea târzie a menopauzei poate preveni afectarea memoriei
  • Femeile cu obezitate și menopauză târzie prezintă riscuri crescute de insuficiență cardiacă
  •