Sarcina luna III

©

Autor: Redacția ROmedic

Sarcina luna III

Mama

Ai început probabil să iei în greutate pe măsură ce corpul tău crește pentru a-l găzdui pe bebe. Luarea în greutate este normală în timpul sarcinii și nu ar trebui să te deprime. Un câștig în greutate considerat normal pentru primul trimestru de sarcină este de 1,5-2 kg.

Ocazional poți avea migrene sau dureri de cap mai ușoare. Acestea se datorează îngustării vaselor de sânge din cap, urmată de dilatarea lor bruscă. Unele femei care anterior sarcinii sufereau de migrene se pot aștepta la o intensificare a acestora.

La sfârșitul acestei luni, nivelurile hormonilor nu mai înregistrează aceleași fluctuații, ceea ce înseamnă că revii la normal în următoarele luni. De asemenea, la sfârșitul lunii a III-a, copilul este complet format și trebuie numai să ia în greutate si să continue dezvoltarea unor organe. Aceasta înseamnă că riscul unui avort spontan scade simțitor.

Creșterea volumului de sânge ar putea cauza hipertensiune arterială, dacă progesteronul nu ar acționa asupra arterelor, pe care le mărește pentru a suportă sângele. Progesteronul are același efect asupra sistemului digestiv, încetinindu-i activitatea și provocând astfel unele probleme digestive.

Oboseala tinde să dispară spre sfârșitul acestei luni. Totuși, este important să iei des pauze si să te odihnești suficient în timpul zilei.


Copilul

În a treia lună de sarcina, copilul nu mai este un embrion, ci un fetus.

Spre sfârșitul acestei luni, fătul începe să capete aspectul unei ființe umane - ochii se mută din laterale spre față și urechile adoptă poziția normală. Fața este formată, degetele de la mâini și de la picioare prezintă deja unghii. Organele genitale sunt deja formate, deci - dacă în timpul ecografiei poziția este favorabilă - vei putea afla sexul copilului.

Copilul face primele mișcări pe măsură ce creierul, mușchii și oasele încep să funcționeze. Totuși, datorită dimensiunilor foarte mici ale fătului, aceste mișcări nu sunt încă detectabile.

Se formează mugurii gustativi și reflexul de supt, astfel încât încă din această lună copilul începe să-și sugă degetul mare sau pumnul. Mai mult, el poate înghiți lichid amniotic, pe care îl elimină sub formă de urină.


Recomandările noastre

 • Fa puțină mișcare: mersul pe jos și înotul sunt cele mai indicate exerciții fizice și cel mai ușor de practicat.
 • Vrei să afli cum să te alimentezi corect în această luna? Consultă meniul lunii.


Consultațiile medicale

Prima ecografie

Între săptămâna 11 și 13 de amenoree (adică săptămâna 9 sau 11 de sarcină sau de dezvoltare a copilului) trebuie să se efectueze prima ecografie – prima ocazie de a-ți vedea copilul, moment de bucurie și de emoții care va ocupa un loc foarte important în sufletul tău pe tot parcursul sarcinii.

Medicul iți va arăta capul copilului, membrele, abdomenul și diversele organe interne. Se pot ascultă bătăile inimii, iar medicul va calcula frecvența acestora. În unele cazuri, este posibilă și determinarea sexului copilului (este important să informezi în prealabil medicul dacă vrei să știi acest lucru sau nu).

Două măsurători prezintă o deosebită importanță la prima ecografie:
 • lungimea craniocaudală (distanța de la vârful capului până în josul coloanei vertebrale) care permite datarea exactă a începutului sarcinii cu o eroare de 3-4 zile. Această măsurătoare este importantă pentru femeile al căror ciclu este neregulat.
 • testarea translucenței nucale fetale (sau grosimea spațiului translucid de la nivelul cefei fetusului) – care trebuie să fie mai mică de 3 mm. Această măsurătoarea este doar o măsură de orientare: chiar dacă este mai mare sau egală cu 3 mm, în 90% din cazuri copilul este perfect normal. Totuși, în cazul în care această măsurătoare indică valori prea mari, copiii vor fi în continuare analizați în scopul depistării anomaliilor cromozomiale (în special, pentru trisomie 21). Examenul care permite stabilirea unui diagnostic sigur în acest domeniu este amniocenteza.


Deși pentru părinți prima ecografie este un motiv de bucurie și de emoție, nu uitați că este vorba de un examen medical:

 • ecografia nu oferă numai posibilitatea de a-ți vedea copilul pe „ecranul televizorului”, ci mai ales aceea de a verifică normalitatea formării și creșterii fetusului.
 • chiar și dispunând de cea mai bună aparatura, nu se poate vedea „totul” la ecografie, iar unele boli și anomalii sunt indetectabile
 • examenul din primul trimestru va fi completat de ecografia din al doilea trimestru, numită ecografie morfologică fetală.

 

Dacă sarcina avansează fără probleme, se recomandă efectuarea a 3 ecografii. Acestea sunt suficiente pentru a urmări dezvoltarea copilului în mod eficient.

Consultația medicală

Ai efectuat probabil primul examen ginecologic. Ai primit și rezultatele analizelor de sânge și ai aflat dacă ești imună împotriva toxoplasmozei, sau a rubeolei. Greutatea corporală, tensiunea și urina sunt atent monitorizate.

Medicul ți-a dat recomandări privind igiena și alimentația.

 

Dacă nu ai imunitate împotriva toxoplasmozei:

 • Prăjește bine carnea și spală cu atenție fructele și legumele crude
 • Evită contactul cu fecalele pisicii – lasă îngrijirea pisicii în seama soțului tău, în special golirea litierei
 • Serologia toxoplasmozei va fi efectuată în fiecare lună până la termenul nașterii, pentru a te asigura că nu te vei îmbolnăvi în timpul sarcinii.

 

Dacă nu ai imunitate împotriva rubeolei:

 • Vei fi vaccinată după naștere în timpul recuperării în maternitate. Serologia rubeolei va fi efectuată lunar până în luna a 4-a.

Medicul ginecolog va examina împreună cu tine modul tău de viață, riscurile profesionale și familiale și va lua toate măsurile adecvate pentru evitarea factorilor de risc pentru nașterea prematură (oboseala, transportul, munca solicitantă, deschiderea colului uterin...)

În timpul acestei consultații, medicul iți va înmâna un carnet de gravidă, în care va consemna toate datele legate de sarcina ta, precum și observațiile de la fiecare consultație medicală. Acest carnet este foarte util atunci când trebuie să consulți alți medici, mai ales în cazul unei urgențe.

Săptămâna 11

Săptămâna 11

Mama

Din punct de vedere al siluetei, sarcina nu este încă vizibilă, dar începi să simți că hainele te strâng. Este momentul să te gândești la cumpărarea hainelor speciale pentru gravide.

Ritmul cardiac devine mai accelerat și obosești foarte ușor. Vestea bună este că iți recapeți apetitul, iar grețurile dispar cu fiecare zi care trece. În plus, vezica urinară nu mai este atât de comprimată, întrucât uterul urcă în abdomen.

Copilul

Se formează corzile vocale iar mugurii dentari își ocupă locul în gingii. Organele sexuale (testicule sau ovare) sunt diferențiate, dar nu sunt încă vizibile. Încă puțină răbdare!

În timpul primei consultații prenatale, medicul poate asculta bătăile inimii bebelușului prin metoda Eco Doppler.

Sfaturi

 • Bea apa din belșug și mergi pe jos, este o excelente metoda de a te păstra în formă.
 • Dormi suficient. În timpul primului trimestru, femeile gravide au nevoie de odihnă. Nu te îngrijora, trimestrul următor vei deveni mult mai activă.

Săptămâna 12

Săptămâna 12

Mama

Ești în a 12-a saptama de amenoree (dar a 10-a săptămână de sarcină) - momentul potrivit pentru primă ecografie! Acest moment este de o intensitate deosebită: este prima dată când iți vei putea vedea și auzi bebelușul.

Cu ajutorul ecografiei, medicul poate verifică vitalitatea fătului și stabili dată exactă a concepției. În sfârșit, poți afla câți copii vei avea. Și, dacă bebelușul nu doarme, îl vei putea vedea mișcându-se.

Grețurile matinale sunt de domeniului trecutului. Uterul măsoară aproximativ 12 cm, adică de două ori mai mult decât fetusul și poate fi simțit deasupra osului pubian. Burtica începe să se vadă, deși, dacă ești la prima sarcină va mai dura puțin timp până va deveni vizibilă.

Hormonii îți fac părul și pielea mai frumoase, dar sunt responsabili și pentru unele reacții neplăcute: acnee sau transpirație abundentă.

Copilul

Degetele de la mâini și picioare sunt formate și separate. Nervii se dezvoltă cu rapiditate și chiar se conectează prin sinapse, fiind responsabili pentru primele reflexe ale bebelușului (cel de supt). Creierul se dezvoltă foarte mult, din acest motiv capul este mult mai mare în comparație cu corpul. Firișoare de par cresc pe toată suprafața corpului, chiar și pe fată.

Bebelușul tău măsoară acum 7,5 cm și cântărește între 8 și 14 grame.

Sfaturi

Trebuie să știi că există două tipuri de ecografie: abdominală (aplicarea sondei pe abdomen) sau endovaginală.

Câteva zile înainte de efectuarea ecografiei abdominale, evită să aplici produse cosmetice pe abdomen. Medicul ginecolog iți va recomanda cantitatea de apa pe care să o îngeri, deoarece umplerea vezicii urinare ameliorează imaginea obținută cu ajutorul ultrasunetelor.

Ecografia endovaginală constă în introducerea sondei în vagin și are meritul de a fi mai exactă.

Săptămâna 13

Săptămâna 13

Mama

Se formează placenta, care face legătura între mamă și făt prin cordonul ombilical; aceasta secretă progesteron și estrogen, care ajută la păstrarea sarcinii. Placenta îndeplinește mai multe funcții: transportă vitaminele, oligoelemente și oxigen la copil și filtrează substanțele toxice.

Copilul

Are aproximativ 8 cm în lungime și cântărește în jur de 23-25 grame.

Începând din această perioadă copiii au ritmuri diferite de creștere - unii mai rapid, alții mai încet, deși toți urmează același „program” de dezvoltare.

Se formează oasele, în special cele ale bazinului. Fetusul începe să înghită lichid amniotic si să secrete urină. Ficatul este dezvoltat și secretă bilă, pancreasul secretă insulină și intestinul începe să se alungească. Pe scurt, toate organele sunt formate, nu le rămâne decât să mai crească.

Sfaturi

Fată sau băiat? Deși nu cunoașteți încă sexul copilului, nu e prea devreme pentru a vă gândi la prenumele copilului vostru. Exercițiu pentru tine și viitorul tătic.

Cordonul ombilical este funcțional, deci fetusul poate utiliza resursele tale. În acest scop, medicul ginecolog îți va putea prescrie suplimente de vitamine.

Săptămâna 14

Săptămâna 14

Mama

Te afli în trimestrul doi de sarcină. Apar noi întrebări legate de naștere, de alegerea maternității sau clinicii, de cursurile pentru pregătirea nașterii, etc.

Te simți mult mai bine, ești mai energică, iar problemele din primul trimestru sunt ca și uitate. Grețurile și oboseala dispar, iar burtica continuă să se rotunjească. O linie neagră apare de la ombilic până la pubis, dar nu te îngrijora - va dispărea după naștere.

Copilul

Cea mai importantă modificare este funcționarea măduvei osoase, care produce primele celule sangvine.

Această săptămână este importantă și pentru maturizarea sexuală a copilului. La băieței, apare prostata, iar la fetițe ovarele se deplasează în bazin. În plus, glanda tiroidă începe să secrete hormoni. Deci, la următoarea ecografie vei ști dacă bebelușul tău este băiețel sau fetiță. Bineînțeles, dacă vrei să știi...

Mișcările copilului sunt încă reflexe, întrucât creierul nu este dezvoltat suficient pentru a controla mușchii. Fața devine mobilă: copilul poate să se încrunte sau să-și miște buzele.

În săptămâna a 14-a copilul măsoară 9-10 cm și cântărește 43-45 grame.

Sfaturi

Poți începe să-ți pregătești sânii pentru alăptare. Scopul este să întărești mameloanele pentru a le face mai rezistente. O soluție ușoară și eficace ar fi să-ți lași sânii dezgoliți în aer liber din când în când.


Data actualizare: 19-06-2014 | creare: 02-02-2007 | Vizite: 125545
©

Articol revizuit de către: Coautor: Airinei Camelia

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Sarcina săptămâna 2
 • Sarcina săptămâna 3
 • Sarcina săptămâna 4
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum