Luxatia degetului - primul ajutor

©

Autor:

Luxatia degetului - primul ajutor
O luxatie se produce cand capatul unui os este deplasat din articulatia sa. De obicei, este consecinta unei cazaturi sau a unei lovituri aplicate osului.

Articulatiile cel mai frecvent implicate in asemenea accidente sunt umarul, soldul, cotul, degetele, halucele (degetul mare de la picior), policele (degetul mare de la mana) si genunchiul.

Simptomele luxatiei

  • Edemul articulatiei
  • Deformarea articulatiei
  • Dureri la incercarea de a misca articulatia sau imposibilitatea de a o folosi
  • Modificarea culorii pielii in jurul zonei traumatizate
  • Sensibilitate la atingerea zonei

Primele masuri

  • Nu incercati sa asezati osul la loc. Manevrele efectuate de persoane neinstruite pentru astfel de practici pot agrava leziunile elementelor din jur (ligamente, nervi, vase de sange). De asemenea, osul ar putea fi fracturat si orice miscare gresita poate agrava fractura.
  • Asezati victima intr-o pozitie cat mai confortabila
  • Imobilizati zona lovita cu o atela, o perna sau o esarfa in pozitia in care a fost gasit degetul.
  • Consultati medicul imediat, de preferat la camera de garda a celui mai apropiat spital.

Atelele se folosesc pentru a imobiliza o regiune ranita. Ele atenueaza durerea, prevenind aparitia socului.

Cateva exemple de obiecte care pot fi folosite pentru a improviza o atela: scanduri, bete drepte, bucati de carton ondulat pentru a forma cutii cu trei laturi, ziare sau reviste rulate, perne. O atela trebuie sa se intinda deasupra si dedesubtul zonei lezate, pentru a o imobiliza.

Intre atela si piele trebuie sa se confectioneze un capitonaj din bucati de panza, prosoape sau paturi.

Atelele pot fi fixate cu ajutorul unei cravate, bucati de panza, rupte din camasi, batiste, centuri sau orice alt material adaptabil aflat la indemana.

Nu legati prea strans aceste bandaje, pentru a nu ingreuna circulatia. Umflarea sau decolorarea, invinetirea degetelor de la mana sau de la picior indica fapul ca legatura este prea stransa si este necesar sa fie largita. De asemenea, largiti legaturile de pe atele, daca victima acuza amorteala sau furnicaturi ori in cazul in care pacientul nu poate misca degetele de la mana sau de la picior.

Data actualizare: 13-05-2019 | creare: 21-09-2012 | Vizite: 43308
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum