Degetul jucatorului de baseball - primul ajutor

©

Autor:

Degetul jucatorului de baseball - primul ajutor
Mana este formata din oasele si ligamentele degetelor (numite falange), cele cinci oase metacarpiene ale palmei si opt oase mici sub forma cubica,care alcatuiesc impreuna articulatia pumnului. Sub piele se afla o retea complexa de tendoane, ligamente si muschi.

Ajutata de musculatura antebratului, mana poate efectua o multitudine de miscari complexe. In anumite circumstante, aceste miscari pot duce la diverse leziuni, printre care si asa-numita problema „degetul jucatorului de baseball”.

Degetul jucatorului de baseball este determinat de o lovitura puternica aplicata ultimei falange a unui deget, in urma careia tendonul aluneca de pe aceasta. In functie de intensitatea leziunii, se poate ajunge la imposibilitatea de a  strange degetul.

Leziunea este determinata de o solicitare brusca exercitata de capatul degetului, asa cum se intampla in cazul aruncarii sau loviturii la baseball.

Simptomele degetului jucatorului de baseball

  • instalarea imediata a durerii la locul loviturii
  • edem local (umflare)
  • echimoza (invinetire)

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

Puneti o punga cu gheata pe degetul afectat, imediat ce este posibil. Temperatura scazuta va ajuta la limitarea microhemoragiei interne si in acest fel se va reduce edemul.

Pentru a calma durererea si inflamatia, puteti lua paracetamol, aspirina sau ibuprofen.

E necesar insa sa consultati medicul pentru a vedea exact cat de grava este leziunea. In unele cazuri grave, poate fi necesara o interventie chirurgicala, pentru a reaseza tendonul pe os.

In tot cazul, este posibil ca medicul sa va indice folosirea unei atele la nivelul degetului, pentru a usura vindecarea prin repaus. Nu va reluati activitatea obisnuita decat dupa ce durerea a trecut complet. Dupa caz, puteti apela la un fizioterapeut sa va ajute cu exercitii de intarire a tendoanelor degetelor.

Daca sunt respectate indicatiile terapeutice si repausul, nu raman niciun fel de sechele pe termen lung.

Pentru a preveni recidivele, continuati exercitiile de intarire a tendoanelor la nivelul degetelor, sub supraveghere de specialitate.

Data actualizare: 20-03-2014 | creare: 22-10-2012 | Vizite: 4578
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum