De ce tăieturile în hârtie dor atât de tare?

©

Autor:

De ce tăieturile în hârtie dor atât de tare?
Îți amintești ultima dată când te-ai tăiat în hârtie? Poate împachetai un cadou pentru cineva drag sau poate tocmai reciteai un referat proaspăt printat. S-a întâmplat atât de brusc, pe neașteptate, încât nu ai putut preveni evenimentul extrem de neplăcut. Senzația de usturime care însoțește acest tip de tăietură o poți simți în tot corpul pentru o fracțiune de secundă. Imediat după nefericitul incident, încă mai încerci să te convingi că nu s-a întamplat, nu îți vine să crezi că... te-ai tăiat în hârtie.
Tăieturile în hârtie dor atât de tare din mai multe motive. Acestea apar de obicei pe suprafețele corpului nostru care sunt cele mai sensibile, cum ar fi degetele, buzele sau limba. Terminațiile nervoase din aceste părți ale corpului pot să resimtă cu o claritate și o precizie excepționale senzațiile de presiune, căldură, frig și durere. Creierul nostru are zone specializate (receptori) prin care primește semnale ce provin din aceste părți ale corpului.

Degetele, buzele și limba au abilități senzoriale excelente, fapt care determină ca rănile să fie resimțite ca fiind mai dureroase în aceste zone ale corpului. Aceste zone extrem de sensibile sunt și părțile corpului pe care le folosim cel mai des. Tăieturile de pe degete, buze și limbă tind să se redeschidă pe parcursul zilei, fapt care face ca durerea să fie resimțită din nou și din nou. În cazul unei tăieturi în hârtie, fibrele nervoase nu sunt afectate și sunt pe deplin funcționale.

Cum stopăm durerea

Pentru a minimiza senzația de usturime și disconfortul, trebuie, în primul rând, să spălăm imediat zona afectată cu apă și săpun. Astfel, reducem riscul de infecție, iar rana se poate vindeca mai repede. Trebuie să menținem zona afectată cât mai curată și să o acoperim pentru câteva zile, dacă avem cum, cu un bandaj/ plasture de mici dimensiuni pentru a preveni redeschiderea tăieturii.

Deși tăieturile în hârtie sunt neînsemnate, ele pot declanșa un răspuns emoțional complex. De zi cu zi, indiferent de cât de des am efectua chiar și o sarcină simplă, este în continuare posibil să ne rănim accidental.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 10-08-2018 | creare: 10-08-2018 | Vizite: 2083
Bibliografie
Science Explains Why Tiny Paper Cuts Hurt So Damn Much, link: https://www.sciencealert.com/science-explains-why-tiny-paper-cuts-hurt-so-damn-much
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: