Mănânci noaptea? Iată ce se întâmplă în corpul tău

©

Autor:

Mănânci noaptea? Iată ce se întâmplă în corpul tău

De multe ori te afli în bucătărie în cursul nopții, devorând niște dulciuri sau niște gustări bogate în carbohidrați, chiar dacă nu îți este foame?
Cercetătorii se apropie de înțelegerea motivelor pentru care oamenii consumă mai multe calorii în timpul nopții și care sunt efectele acestor tipuri de obiceiuri - dacă influențează riscul de creștere în greutate și de boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, mai mult decât cele consumate în cursul zilei.

În lumina noilor descoperiri, devine mult mai important momentul în care caloriile au fost consumate, decât dacă acestea respectă sau nu recomandările zilnice.

Majoritatea studiilor au fost efectuate cu ajutorul animalelor de laborator, a persoanelor care lucrează pe timp de noapte și a oamenilor care, din cauza unei tulburări numite sindromul mâncatului nocturn, consumă cel puțin 25% din caloriile zilnice după cină sau care se trezesc să mănânce, în timpul nopții, de cel puțin două ori pe săptămână. (1) (2)

Studiile au arătat că, atunci când produsele alimentare sunt consumate noaptea, oriunde după cină și în afara ciclului tipic de somn / trezire al unei persoane, corpul are mai multe șanse să stocheze aceste calorii ca grăsime și să câștige în greutate, decât să le ardă ca energie.

Atunci când ne schimbăm ritmul natural, fie pentru că lucrăm în ture de noapte, fie pentru că ne expunem la lumină în timpul nopții sau pentru că am dezvoltat obiceiul mâncatului nocturn, în special mâncare nesănătoasă, acest lucru poate interfera cu funcția normală circadiană.

 

Mănânci noaptea? Iată ce se întâmplă în corpul tău

Creștere în greutate

Studiile au arătat că, în situația în care mâncăm o parte semnificativă din consumul total de alimente în timpul nopții, suntem mai predispuși la obezitate.

 

Un motiv ar putea fi faptul că există elemente care influențează reglementarea ceasului circadian în țesuturile noastre grase, iar perturbarea acestor elemente poate duce la depozitarea grăsimilor. Mâncatul noaptea poate crește, de asemenea, cantitatea totală de alimente pe care o consumi zilnic, ceea ce duce la creșterea în greutate. (3)

 

Această teorie este susținută și de un studiu recent realizat de Universitatea din Pennsylvania, la care au participat nouă adulți. (4)

Aceștia au trebuit să mănânce trei mese și două gustări de la ora 08:00 până la ora 19:00, timp de opt săptămâni. După o pauză de două săptămâni, același grup a mâncat trei mese și două gustări în fiecare zi, timp de opt săptămâni, în intervalul orar 12:00 - 23:00.

 

Rezultatele au demonstrat o creștere în greutate, urmată de niveluri ridicate de colesterol, trigliceride și de zahăr în sânge.

Inflamaţie

Dacă oamenii mănâncă mai mult seara, au markeri mai mari de inflamație. Într-un studiu s-a observat că, pentru fiecare creștere de 10 procente a caloriilor totale consumate între ora cinci după-amiază și miezul nopții, a existat o creștere de trei procente a proteinei C-Reactive, marker major al inflamației în organism. (5)

Deficiențe în reglementarea nivelul zahărului din sânge

Capacitatea organismului nostru de a utiliza insulina pentru a controla modificările de zahăr din sânge pe parcursul zilei este mai puțin eficientă în timpul nopții. Nivelurile de glucoză sunt cel mai ridicate atunci când mesele sunt consumate târziu în cursul nopții. (7)

În cazul persoanelor care lucrează pe timp de noapte s-a observat un control scăzut în ceea ce privește nivelul zahărului din sânge. (8) Cercetătorii sugerează că, pe timpul nopții, ar trebui evitate mesele cu un indice glicemic ridicat, pentru a preveni riscul de îmbolnăvire asociat cu creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Degradarea funcțiilor hormonilor

Alimentația nocturnă modifică nivelele de insulină, glucagon și leptină. (8) Datorită unui hormon numit grelina, știm când este timpul să mâncăm. Un alt hormon, leptina ne anunță atunci când ne simțim plini, contribuind la prevenirea supraalimentării. Atunci când mâncăm noaptea dereglăm funcțiile pe care acești hormoni le îndeplinesc în organism.

Reflux de acid

Mâncatul noaptea poate cauza reflux de acid. Stomacul are nevoie de câteva ore pentru a se goli după o masă bogată, dar dacă adormi imediat după ce ai mâncat și dacă poziția ta de somn este cea orizontală, atunci acidul din stomac se poate scruge în esofag, iritând mucoasa esofagiană.

Creșterea trigliceridelor și a colesterolului

Atunci când mesele nu sunt sincronizate cu ritmul nostru circadian, acest lucru poate influența modul în care organismul metabolizează lipidele. Astfel, o persoană poate experimenta creșterea nivelului de trigliceride și colesterol.

Deteriorarea memoriei

Cercetările recente sugerează că memoria poate fi afectată de mâncatul târziu. Cercetătorii au descoperit că efectele, în acest caz includ deficite de învățare și de memorie. (9)

Cum poți limita consumul de alimente pe timp de noapte?

Pentru a evita efectele negative ale mâncatului târziu este recomandat să iei cina cât mai devreme seara.

Dacă simți că îți este foame mai târziu și ai nevoie de o gustare, alege o gustare mică, bogată în proteine, cum ar fi nucile, în loc să alegi carbohidrați.

Și mai important, dacă trebuie să fii treaz noaptea, cum se întâmplă atunci când trebuie să lucrezi, încercă să respecți cât mai mult posibil mesele obișnuite.


Data actualizare: 08-07-2019 | creare: 08-07-2019 | Vizite: 15447
Bibliografie
1. Adverse metabolic and cardiovascular consequences of circadian misalignment. Url: https://www.pnas.org/content/106/11/4453.short
2. Nighttime overeating can throw weight and health out of sync. Url: https://www.health.harvard.edu/blog/nighttime-overeating-can-throw-weight-and-health-out-of-sync-201309136658
3. Meal timing influences daily caloric intake in healthy adults. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25439026
4. Timing Meals Later at Night Can Cause Weight Gain and Impair Fat Metabolism. Url: https://www.pennmedicine.org/news/news-releases/2017/june/timing-meals-later-at-night-can-cause-weight-gain-and-impair-fat-metabolism
5. Frequency and Circadian Timing of Eating May Influence Biomarkers of Inflammation and Insulin Resistance Associated with Breast Cancer Risk. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26305095
6. Effect of meal timing and glycaemic index on glucose control and insulin secretion in healthy volunteers.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22176632
7. Postprandial responses of glucose, insulin and triglycerides: influence of the timing of meal intake during night work.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12102366
8. Timing of food intake and obesity: a novel association. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24467926
9. Misaligned feeding impairs memories. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26652002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum