Mâncărime scrot (prurit scrotal, mâncărime testicole) - cauze și tratament

©

Autor:

Mâncărimea scrotului, cunoscută și sub numele de prurit scrotal sau mâncărime testicule, este un simptom comun comun care poate fi extrem de deranjant și incomod. Afecțiunile de acest fel pot fi declanșate de o varietate de factori și pot fi tratate cu o combinație de măsuri de auto-îngrijire și tratamente medical, în funcție de cauza care le-a determinat. (1, 2)

Cauzele mâncărimii scrotului

Mâncărimea scrotului poate fi o problemă comună, dar jenantă, care poate afecta orice bărbat. Pruritul scrotsl poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv de infecții, alergii, iritații sau alte afecțiuni ale pielii. Deși de multe ori mâncărimea scrotului nu este un simptom periculos și nu semnalează o afecțiune gravă de sănătate, poate fi foarte deranjantă și poate duce la disconfort sau chiar durere. (1, 2)

Cauzele pentru care apare mâncărimea testiculară includ:

  • infecțiile fungice sau bacteriene (pot provoca mâncărime intensă și roșeață în zona scrotului);
  • dermatită de contact (descrie o reacție alergică la substanțe precum parfumuri, detergenți, lubrifianți sau produse de îngrijire personală, care poate provoca mâncărime, iritație și roșeață);
  • scabie (afecțiune provocată de parazitul Sarcoptes scabiei, care provoacă mâncărime severă și inflamație pe tot corpul, inclusiv în zona genitală);
  • psoriazis (afecțiune autoimună care poate afecta pielea în orice zonă a corpului, inclusiv din zona scrotului). (1, 2)


Transpirația în exces sau neglijarea igienei intime reprezintă alte potențiale cauze pentru prurit scrotal, deoarece ambele predispun la infecții și la iritații ale pielii. (1)

Tratamentul pentru mâncărimii scrotale

Tratamentul mâncărimii scrotale depinde de cauza subiacentă și poate presupune:

  • cremă antifungică, cum ar fi clotrimazolul sau miconazolul (în cazul unei infecții fungice);
  • medicamente antibiotice (în cazul unei infecții bacteriene);
  • medicamente antiparazitare topice sau orale (în cazul în care pruritul este cauzat de scabie). (1, 2)


În cazul dermatitei de contact, este important să se identifice și să se evitate substanțele care declanșează reacția alergică. Poate fi necesară, de asemenea, utilizarea unei creme cu corticosteroizi pentru a calma iritația și inflamația. (3)

Recomandări

În general, este important să mențineți zona scrotului curată și uscată, pentru a preveni infecțiile și a reduce disconfortul. În plus, evitați să vă scarpinați sau să frecați zona afectată, deoarece acest lucru poate agrava mâncărimea și poate duce la infecții secundare mai grave. (1, 2)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testiculul
  • Lovitură la/în testicule
  •