Manifestările comportamentale „dictate” de ciclul menstrual

©

Autor:

Manifestările comportamentale „dictate” de ciclul menstrual
Nu de puține ori bărbații se plâng că femeile sunt dificil de înțeles și că își schimbă dispoziția într-o clipă,  mai ales în... anumite perioade ale lunii.  Lăsând ironiile deoparte, în favoarea informației, războiul dintre sexe pe această temă are, se pare, un sâmbure de adevăr științific.

Mai multe studii au investigat modificările comportamentale ale femeilor de-a lungul diverselor faze ale ciclului menstrual. Rezultatele indică faptul că hormonii secretați pe parcursul unui întreg ciclu menstrual, nu doar în apropierea menstruației, au un rol important în modul de manifestare al unei femei.

Ciclul menstrual, fericirea și schimbările de dispoziție

Un studiu realizat în 2007 de către Institutul Național de Sănătate Psihică din Statele Unite ale Americii afirmă că secreția de hormoni sexuali feminini (estrogen și progesteron) influențează atitudinea femeilor față de recompensele pe care le primesc.

Astfel, s-a constatat că înainte de ovulație, femeile au reacții mai complexe față de întâmplările pozitive. Concret, înaintea perioadei fertile, femeile par a fi mai receptive la vești bune, la primirea de cadouri și semne de recunoștință, la evenimentele fericite din viața lor, spre deosebire de perioada de după ovulație, ce precede apariția menstruației. (1)

Și alte cercetări pe această temă au arătat că în faza foliculară (când este secretat FSH-ul, hormonul ce stimuleaza maturizarea ovulelor), care ține aproximativ 14 zile de la prima zi a menstruației, femeile sunt în perioada „fericită” a lunii. Pregătirile corpului de ovulație creează un context hormonal în care femeia este mai energică în activitățile de zi cu zi, are o atitudine pozitivă față de viață și lume și se bucură mai mult de micile realizări. Prin contrast, în a doua parte a lunii, când corpul se pregătește de menstruație, în cazul în care nu s-a instalat o sarcină, treburile stau pe dos.
Schimbări bruște de dispoziție, negativism, apatie, nervozitate... (2)

Discrepanța dintre cele două perioade ale lunii se manifestă și în relațiile sociale: în apropierea ovulației, femeile sunt mai altruiste și mai dispuse să se implice în activități care vizează binele colectiv. Cu cât se aprope de menstruație însă, acestea devin ceva mai introvertite, mai orientate către sine, acordând o mai mare atenție emoțiilor proprii decât celor ale prietenilor sau familiei. (5)

Comportamentul sexual, modificat la ovulație

Nu mai e un secret că în perioada fertilă, femeile au un libido mai puternic, fantezii mai „aprinse” și rezonează mai ușor cu partenerul. Dorința sexuală diferă, ce-i drept, de la femeie la femeie, însă există o „programare” biologică care le face pe reprezentatele sexului feminin să resimtă nevoia de intimitate în perioada fertilă. Acest efect e legat de funcția de reproducere a corpului, de fapt. (2)

Femeile singure, în căutare de relații de scurtă durată și intense din punct de vedere sexual par a fi mai dispuseîn perioada fertilă să iasă la întâlniri cu bărbați pe care îi cunosc prea puțin și aparent, prețuiesc mai mult, în alegerea unui partener de aventuri, aspectul fizic. (6)

Hormonii și interesul pentru imagine

O universitate canadiană a efectuat un studiu experimental interesant: a monitorizat 59 de femei pentru 35 de zile și le-a studiat obiceiurile alimentare, atenția acordată aspectului fizic și comportamentul la cumpărături. Rezultatele au arătat că în perioada fertilă, femeile erau mai tentate să-și cumpere haine și accesorii noi și manifestau mai multă atenție față de aspectul lor fizic. (3)

Cercetătorii de la Personality and Social Psychology Bulletin au acordat și ei atenție asupra conexiunii dintre ovulație și preocupare pentru aspectul fizic, și au constatat că în perioada fertilă, femeile tind să poarte haine mai provocatoare, care dezvăluie mai multă piele decât de obicei.

În faza luteală, care succede ovulația, corpul secretă mai mult progesteron, un hormon care pregătește uterul pentru o posibilă sarcină. Progesteronul este strâns legat de secreția de cortizol, un hormon al stresului, al cărui nivel poate fi influențat și de factori externi.
Excesul de cortizol, care apare adesea atât din cauza secreției progesteronului, cât și din cea a stresului cotidian și a problemelor curente ne face mai irascibile, mai nervoase și mai puțin flexibile față de ce ni se întâmplă.

Această perioadă a lunii în care nimeni și nimic nu pare să intre în grațiile femeilor are repercursiuni, se pare, și asupra siluetei. În faza luteală, poftele alimentare sunt mai mai diverse și tindem să consumăm mai multă mâncare la o masă; mai mult, ne tentează mai mult „cocktail-urile” de calorii nesănătoase decât salatele dietetice și sucurile naturale. (2)


Fluctuațiile hormonale de-a lungul unui ciclu menstrual ce se întinde pe perioada unei luni influențează stările afective ale femeilor, dar nu le dictează.

Rezumând, descreșterea secreției de estrogen este conectată cu reducerea secreției de serotonină, „hormonul fericirii”, pe când creșterea nivelului de progesteron stimulează producerea de cortizol, „hormonul stresului”. Pare un joc de ping- pong în care femeia este prinsă la mijloc și nu are prea multe de obiectat.

Realitatea e una ceva mai flexibilă: da, hormonii influențează destul de mult starea afectivă a femeilor și modul acestora de a reacționa, însă dispozițiile depind și de situațiile individuale în care acestea sunt puse de-a lungul zilei.

Nu trebuie să privim fluctuațiile emoționale ca pe un dat, însă nici nu trebuie să vă învinovățiți pentru ceea ce simțiți. Încercați să îmbrățișați felul dumneavoastră de a fi cu bune și cu rele și să încercați, când știți că vă „cotropesc” hormonii să vă ocupați mintea și timpul cu activități și persoane care vă fac fericite și pozitive.

Data actualizare: 03-09-2023 | creare: 18-09-2013 | Vizite: 30726
Bibliografie
1 - Brain’s Reward Circuit Activity Ebbs and Flows with a Woman’s Hormonal Cycle, link: http://www.nih.gov/news/pr/feb2007/nimh-02.htm
2 - How Your Menstrual Cycle Affects Your Behavior, link: http://www.everydayhealth.com/womens-health/how-your-menstrual-cycle-affects-your-behavior.aspx
3 - Menstrual Cycles May Affect Women's Shopping Patterns, link http://www.everydayhealth.com/womens-health/0731/menstrual-cycles-may-affect-womens-shopping-patterns.aspx
4 - Changes in Women's Choice of Dress Across the Ovulatory Cycle: Naturalistic and Laboratory Task-Based Evidence, link: http://psp.sagepub.com/content/34/11/1451
5 - The Correlations Between Ovarian Activity and Psychodynamic Processes: I. The Ovulative Phase, link: http://www.psychosomaticmedicine.org/content/1/2/245.abstract
6 - Booty Call: How to Spot a Fertile Woman, link: http://www.livescience.com/10828-booty-call-spot-fertile-woman.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Întârzierea ciclului menstrual
  • Menopauza
  •