Medicamentele senolitice pot încetini degenerarea discurilor intervertebrale cauzată de îmbătrânire

©

Autor:

Medicamentele senolitice pot încetini degenerarea discurilor intervertebrale cauzată de îmbătrânire
O nouă abordare a prevenirii degenerării discurilor intervertebrale asociată îmbătrânirii poate deschide calea pentru dezvoltarea unor tratamente pentru durerile cronice de spate.
Degenerarea discurilor care amortizează și susțin vertebrele, o condiție frecventă la persoanele vârstnice, asociată cu îmbătrânirea, este un factor major al durerii lombare. Deși reprezintă o afecțiune răspândită, la momentul actual sunt disponibile puține tratamente. Într-un nou studiu, o echipă de cercetători de la Universitatea Thomas Jefferson a demonstrat că tratarea șoarecilor cu un cocktail cu medicamente care elimină celulele îmbătrânite poate reduce degenerarea discului.

Chirurgia sau injecțiile cu steroizi reprezintă opțiunile actuale pentru tratarea durerii lombare cauzate de degenerarea discului. Majoritatea pacienților nu îndeplinesc însă criteriile pentru intervenția chirurgicală, iar injecțiile cu steroizi epidurali nu funcționează bine de cele mai multe ori. Utilizarea prelungită a analgezicelor puternice prescrise pentru durerile de spate, cum ar fi opioidele, prezintă riscul dependenței.

Autorul studiului, Makarand Risbud, în colaborare cu Brian Diekman, profesor asistent de inginerie biomedicală la Universitatea din Carolina de Nord și echipa acestuia, au căutat o modalitate eficientă și neinvazivă de a trata durerile de spate cauzate de degenerarea discului. Cercetătorii au apelat la senolitice, o clasă de medicamente care vizează celulele din corp care se află într-un proces de deteriorare cauzat de îmbătrânire, numit senescență.

Pentru a afla dacă senoliticele ar putea îmbunătăți degenerescența discului legată de îmbătrânire, cercetătorii au oferit șoarecilor tineri, de vârstă mijlocie și șoarecilor vârstnici un cocktail din medicamente senolitice, dasatinib și quercetin, în fiecare săptămână. Șoarecii tineri și de vârstă mijlocie cărora li s-a administrat cocktailul senolitic au prezentat mai puțină degenerescență a discului și mai puține celule senescente până când au ajuns la o vârstă avansată, în comparație cu șoarecii cărora li s-a administrat placebo.

„Constatările noastre arată că, dacă sunt administrate timpuriu, medicamentele senolitice pot încetini degenerarea discurilor intervertebrale”, spune dr. Risbud. Constatările arată că medicamentele senolitice, deja aprobate pentru utilizare în studiile clinice, pot atenua degenerarea discurilor, care apare odată cu îmbătrânirea.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-09-2021 | creare: 07-09-2021 | Vizite: 1076
Bibliografie
Drug cocktail reduces aging-associated disc degeneration, https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210903085903.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerile cronice de spate, ameliorate cu ajutorul unui hidrogel experimental
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum